Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Необичаен цвят на кърмата

Необичаен цвят на кърмата

Необичаен цвят на кърмата - изображение

Кърмата е перфектната храна, която майката природа е създала за вашето бебе. Но точно като при готвачите, нещата понякога могат да се объркат в кухнята (т.е. в тялото ви) и това да доведе до появата на различни цветове на майчиното мляко. Понякога цветовете са нормални. Друг път, тези странни нюанси са знак, че нещо не е наред.

Какъв цвят е кърмата?

Преди да се паникьосате, трябва да знаете, че майчиното мляко не изглежда като кравето мляко, което купувате от магазина. Напълно нормално е то да има малко портокалов, малко син или дори малко зелен цвят. Цветът на кърмата варира.

Коластра

Коластрата е първото мляко, което тяло произвежда още преди или след раждането на бебето. КоластраКоличеството му е съвсем малко, но то е концентрирано и силно питателно. Има жълто-оранжев цвят. Понякога коластрата може да бъде бистра и рядка, но в повечето случаи е гъста с жълт или оранжев цвят. Това мляко е пълно с хранителни вещества, а освен това съдържа антитела, които предпазват бебето от инфекции и помагат за изграждането на имунната система. Също така има лаксативен ефект, който спомага за първото изхождане на бебето (отделянето на мекониум).

Преходно мляко

Тялото произвежда коластра само през първите няколко дни от живота на бебето. След този период започва производството на преходно мляко. То е по-бяло или жълто на вид, в зависимост от нуждите на вашето дете (кърмачето се нуждае от добър баланс на протеини, въглехидрати и мазнини). Производството на преходно мляко също не продължава дълго време и започва образуването на зряло мляко.

Зряло мляко

Когато новороденото достигне 3-4 седмична възраст тялото, ще започне да произвежда зряло мляко. На този етап промени отново ще се наблюдават. Кърмата става по-рядка и с по-синкав цвят.

По принцип, майчиното мляко има склонност да бъде ясно или синкаво на цвят, когато за първи път започва да тече от гърдите в началото на кърменето или помпената сесия. Това мляко се нарича предно мляко. То е с по-светъл цвят, тъй като количеството на мазнини в него е по-ниско. Като продължите да кърмите бебето или да изцеждате, съдържанието на мазнини в млякото се покачва, то свата по-кремообразно и с по-наситен цвят - задно мляко.

Предно и задно мляко

Цветовете на зрялото мляко могат да се променят според нуждите на вашето бебе.

Повече информация ще откриете в: "Променя ли се кърмата"

Млякото при отбиване

Когато детето премине към твърда храна, и настъпи време за неговото отбиване, тялото ще започне да произвежда мляко, което много ще прилича на коластра.

Какво може да промени цвета на кърмата?

Някои храни, билки, хранителни добавки и лекарства могат да окажат влияние върху цвета на майчиното мляко. Тези добавки могат също да повлияят цвета на вашата урината или урината на бебето. Въпреки че, е притеснително, а понякога и шокиращо да се видите различен нюанс в цвета на млякото, това може да е съвсем нормално.

Тези промени обикновено са свързани с диетата и не са опасни.

Нормални цветове на кърмата

Синя или бяла кърма

Синьо или бяло мляко

Напълно нормално е майчиното мляко да е синьо или бяло. Когато се споменава "синьо", не означава синьо като боровинка, а по-скоро синкав оттенък.

Бялото или синьо мляко обикновено се появява, когато за пръв път започнете да кърмите или изцеждате, и е известно като предно мляко. То е с по-рядка консистенция и по-ниско съдържание на мазнини – откъдето идва и по-синкавият нюанс.

Както вече беше споменато, след като започнете да кърмите или изцеждате, масленото съдържание ще се увеличи, и мляко ще стане по-гъсто и по-кремаво на цвят.

Жълто мляко

По време на първите кърмения вероятно ще забележите, че млякото ви е жълто или дори оранжево. Това е коластра, а тялото ви ще я произвежда в много малки количества. Това мляко много майки наричат "течно златно".

На какво се дължи този оранжев или жълт цвят? На високите нива бета-каротин - основно хранително вещество.

В някои случаи, това може да се дължи на факта, че сте консумирали храни с високо съдържание на каротин, като например моркови, сладки картофи или тиква. Замразеното мляко понякога също е жълтеникаво.

Замръзена кърма

Необичайни, но не вредни, цветове на майчиното мляко

Зелено мляко

Макар и необичайно, зеленото мляко не е непременно вредно. Ако сте увеличили консумацията на зелени зеленчуци (спанак), водорасли, продукти, съдържащи зелени бои, сладки напитки, някои билки или витаминни добавки това може да е причината за промяната на цвета.

Тялото получава хранителни вещества от кръвта (които идват от храната, която консумирате) и използва тези хранителни вещества за производството на мляко. Така че, ако ядете повече от тези продукти, не е изненадващо, че цвета на кърмата е променен.

Зелено мляко

Зеленото мляко също може да бъде резултат от приема на железни добавки.

Червено или розово мляко

Може да се притесните ако да видите червено или розово мляко. Появата му не е толкова обичайна, колкото другите цветове. Обикновено, розово или червено оцветяване означава наличие на малко кръв. Експертите казват, че това не е вредно за бебето. Кръвта в млякото може да е от напукани зърна, разкъсани капиляри или бактерия, наречена Serratia marsescens.

Розовото или червено оцветяване на млякото може да се дължи още на храните, които ядете, особено цвекло и продукти, съдържащи червени оцветители (газирани и плодови напитки, желирани десерти).

Розово млякоКафяво мляко или кръв

В повечето случаи оцветяването на кърмата от кръв не показва сериозно медицинско състояние (например рак на гърдата), но все пак трябва да бъдете прегледани от лекар, за да изключи това като причина. Възможно е майчиното мляко да придобие кафяв или ръждив цвят в първите дни след раждането, ако в нея се съдържа кръв. Смята се, че това се дължи на растежа на млечните каналите и на млекопроизводствените клетки в гърдите и не продължава повече от седмица.

Наличието на светло червено, розово, кафяво като кафе или шоколад, черно или маслинено зелено мляко може да предполага наличието на кръв. Най-честата причина за кръвта в кърмата е наличието на пукнатини и разраняване на зърното.

При увреждане и нарушена цялост на кръвоносните съдове в областта на гърдите кръв може да изтече през млечните канали и да оцвети кърмата в необичаен и стряскащ цвят. Ръждиво мляко

Ако млякото ви изглежда като мръсна вода от стара ръждясала тръба, то вие най-вероятно имате синдром на ръждивите тръби. По-рядко срещано състояние е интрадуктален папилом - малък доброкачествен брадавичест растеж върху лигавицата на млечния канал, който кърви. Това не е рак на гърдата и обикновено преминава след няколко дни. Въпреки това е добре да посетите медицинско лице за преглед.

Понякога бебето може да отдели тъмни изпражнения или да повърне кърваво мляко. Това се дължи на кръвта, която поглъща с майчиното мляко. Не бързайте с тревогите, малко количество кръв в млякото няма да навреди на бебето. В такава ситуация не е нужно да спрете кърменето. В повечето случаи кръвотечението ще изчезне само за няколко дни. Ако това не стане и продължавате да забележите кръв в кърмата си след една седмица, консултирайте се с Вашия лекар.

Черно мляко

Производството на черно мляко е свързано с антибиотика Миноцин (миноциклин). Това е медикамент, който се използва за лечение на акне, той също предизвиква потъмняване на кожата.

Не се препоръчва употребата му докато кърмите. Ето защо е изключително важно, винаги да предупреждавате лекаря си, че кърмите, преди да вземете някакви лекарства.

Кога да се обадите на доктора

Най-често всяка промяна в цвета на майчиното мляко се дължи на нещо, което сте консумирали и няма нищо тревожно. Въпреки че е нормално, цветът на млякото да се промени, трябва да се свържете с лекар или специалист по кърмене, ако смятате, че нещо не е наред. Винаги се вслушвайте в интуицията си - обикновено е правилна.

Консултантът по кърмене или лекаря ще чуе вашите притеснения и ще даде насоки или ще извърши преглед, ако е необходимо, за да сте сигурни, че нямате сериозно заболяване.

Цветът на млякото може да бъде причинен от здравето на вашето бебе

Майчиното мляко може да промени цвета си при промяна в здравословното състояние на бебето.

Лекарите казват, че не е необичайно майчиното мляко да променя цвета си, когато бебетата се разболеят. Това е начинът на майка да подпомогне излекуването на детето си, чиято имунна система все още се развива.

Проучване от 2013 г. установява, че около 70% от клетките в коластрата са левкоцити (бели кръвни клетки), които се борят с инфекциите. Има смисъл коластра да съдържа толкова голямо количество антитела - вашето бебе току-що се е появило на този свят и е чувствително към почти всичко.

След няколко високи дози имуномодулиращо мляко, нивата на белите кръвни клетки спадат до около 2%. Но ако майката или бебето се разболеят, проучванията установяват, че броят на белите кръвни клетки отново се увеличава - до 94%.

Тези антитела, са това, което придава на млякото жълтеникав вид.

Една гърда произвежда различно на цвят мляко от другата

Какво се случва, ако една гърда произвежда мляко с различно оцветяване? Това нормално ли е?

В повечето случаи, да! Най-често това се дължи на предното мляко. Ако не сте кърмили или изцеждали от едната гърда известно време, млякото може да придобие синкав или по-бял цвят.

 

Източници:

https://www.verywell.com
https://www.breastfeeding.asn.au
https://www.checkpregnancy.com
https://www.bundleorganics.com
http://www.llli.org

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаСнимкиЛайфстайлФизиологияЛеченияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноИсторияВидеоОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители