Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Бебешко ако - какво може да откриете в памперса

Бебешко ако - какво може да откриете в памперса

Бебешко ако - какво може да откриете в памперса - изображение

Когато си родител за първи път, обикновено, нямаш представа какво може да откриеш в памперса. Понякога видяното може доста да ви изненада, дори да ви стресне! Бебешките изпражнения имат толкова много нюанси и консистенции, че дори опитни родители може да не са виждали всички.Какво има в памперса?

Удивително е колко много време родителите прекарват в инспекция на пелените на своите бебета! Често може да се безпокоите, че изпражненията на бебето са с необичаен цвят или текстура, или че то се изхожда много често или през твърде дълъг интервал от време.

Тази тема ще има за цел да ви покаже и обясни за различните видове бебешки изпражнения – какво е нормално и какво не е, когато вашето бебе е на кърма, адаптирано мляко или започне да приема твърди храни. Ще разберете кога не трябва да се притеснявате и кога е разумно да направите консултация с лекар.

Колко често трябва да се изхожда вашето бебе?

Трудно е да се определи норма в честотата на изхождане при бебетата. При някои е нормално това да се случва след всяко хранене, а при други да бъде веднъж или два пъти седмично. Важното е, изхожданията да бъдат лесни, а консистенцията на изпражненията мека (ако бебето изпитва затруднения при изхождане, а фекалиите са твърди, то може да страда от запек и да има нужда от помощ).

Кърмените бебета често се изхождат след всяко хранене (приблизително 6 до 10 пъти дневно), но три до шест седмици след раждането това може да се промени и те да започнат да се изхождат веднъж на 10-14 дни.

Обикновено няма нужда да се притеснявате, ако изпражненията са меки и детето се изхожда без напъни и затруднения. Но ако след внезапната промяна забележите признаци, че бебето плаче, зачервява се, има напъни, но не успява да се изходи, то е необходимо да потърсите лекарска помощ.

Как трябва да изглеждат изпражненията на бебето?

Първи изпражнения (мекониум)

Първите няколко дни след раждането изпражненията на бебето имат зеленикаво черен, смолист цвят, лепкава консистенция и се оприличава на моторно масло. Наричат се мекониум. Фекалиите през този период всъщност съдържат амниотична течност, слуз, кожни клетки и други вещества, погълнати в утробата. Те не миришат, така че може да не осъзнаете, че е време за подмяна на пелената. След като започнете да кърмите (за около 3 дни) изпражненията ще се променят постепенно.

Мекониум

Преходни изпражнения

Когато бебето е на възраст от 2 до 4 дни, неговите изпражнения ще добият по-светъл цвят – те ще бъда по-зеленикави и по-малко лепкави. Тези преходни изпражнение са знак, че храносмилателната му система е започнала да усвоява кърмата или адаптираното мляко.Преходни изпражнения

Какво да очаквате при здрави кърмени бебета

Изключително кърмените бебета имат жълти или леко зелени, с гъста или кремообразна консистенция изпражнения. Възможно е да са леко воднисти и да наподобяват диария. Често биват оприличавани на горчица с наличие на малки семки. Интересното е, че миризмата им не е толкова неприятна.

Изпражнения при здраво кърмено бебе

Има много нюанси на нормалното, когато става дума за изпражненията при кърмените бебета. Те често се определят и от храната, която майката консумира. Ако бебето не изпитва някакви неразположения не се притеснявате от вида на фекалиите.

Когато бебето приема ниско калорична кърма

Ако виждате яркозелени, пенливи изпражнения в пелените на бебето, които приличат на водорасли, то вероятно кърмачето получава твърде много предно мляко (нискокалоричното мляко, което потича в началото на кърменето) и не достатъчно от задното мляко (което е с по-високо съдържание на мазнини и се поема в края на кърменето). Това означава, че бебето не суче достатъчно време от едната гърда и не успява да я изпразни, преди да го прехвърлите на другата. За да отстраните този проблем е най-добре при започване на кърмене да предлагате гърдата, от която бебето е сукало последно на предходната сесия.

Ако се храни с адаптирано мляко

Бебетата, хранени с адаптирано мляко, имат различни изпражнения от тези на кърмените. Текстурата им е пастоподобна, наподобяващи фъстъчено масло (с кафеникав, жълто-кафяв или зелено-кафяв цвят). Миризмата им е по-остра, отколкото на кърмените бебета и тези, които приемат твърда храна. Освен това изхожданията им са по-обемисти (това е така, защото адаптираното мляко не се усвоява толкова добре, колкото кърмата).

Изхождания на бебе хранено с адаптирано мляко

Когато бебето приема желязо

Ако давате на детето желязо като добавка, то може да наблюдавате промени в изпражненията. Обикновено те имат тъмно зелен или почти черен цвят. Това не се случва често, но е нормално след прием на такива добавки.

Изпражнения на бебе приемащо желязо като добавка

Важно!!! Ако изпражненията на бебето изглеждат черни, но то не приема желязна добавка, е добре да потърсите лекар, за да се уверите, че това не е мелена.

Какви ще бъдат изпражненията, когато започне приемането на твърди храни?

След като започнете с въвеждането на твърди храни (зърнени храни, пюрета и т.н.), почти веднага ще забележите промяна в изпражненията, особено ако детето е било само на кърма.

Фекалиите на деца преминали на твърда храна имат кафяв или тъмно кафяв цвят, освен това те стават малко по-твърди и оформени.

Изпражнения при консумация на твърда храна

Изпражнения с частично усвоена храна

Понякога ще забележите парченца храна или необичайни оттенъци в цвета на изпражненията на детето. Например: червен, оранжев, тъмно син (в тези случаи вероятно детето е консумирало цвекло, портокал, морков, боровинки).

Не се притеснявай! Това е видимо, защото някои храни са само частично смилаеми или преминават толкова бързо през червата, че нямат време да се усвоят напълно. Това също може да се случи, при консумация на голямо количество от един вид храна или ако храната не е добре сдъвкана, преди да бъде погълната. Когато детето порасне достатъчно и е в състояние ефективно да преработва и усвоява храната това ще се промени.

Ако обаче това се случва редовно при вашето дете, въпреки че се храни с различни храни е най-добре да направите консултация с лекар. Необходимо е той да установи дали всичко с храносмилателния тракт на детето е наред и дали храната се усвоява пълноценно.

Какъв вид изпражнения не са нормални?

Диария

При бебета диарията представлява изхождане на много течни фекалии, които често излизат от пелените. Цветът им може да бъде жълт, зелен или кафяв.

Диария

Диарията може да е признак на инфекция или алергия. Ако продължава дълъг период от време, без да се лекува, може да доведе до дехидратация. Потърсете лекарска помощ ако бебето е на 3 месеца (или по-малко) има няколко диариини изхождания на ден и това продължава повече от ден или два. Необходимо е веднага да се свържете с медицинско лице ако забележите кръв или слуз в изходените фекални маси.

Запек

Ако пък изпражненията на бебето са твърди и изглеждат като малки камъчета, вероятно има запек. Детето може да изпитва дискомфорт (затруднения) по време на дефекация, а изпражненията да съдържат кръв от ануса поради трудното изхождане.

Запек

Един или два памперса с по-твърди изпражнения не бива да ви притесняват, но ако бебето има три или повече такива изхождания (или ако видите кръв), най-добре е да се свържете с лекар. Запек често се проявява, когато въвеждат твърди храни. Това може да е знак за чувствителност към млечни или соеви протеини или непоносимост към нещо в майчиното или адаптираното мляко.

Слуз в изпражненията

Наличието на зеленикави изпражнения, съдържащи лъскави и блестящи жилки означава, че в тях има на слуз. Това може да се прояви в период, когато бебето отделя прекомерно количество слюнка (лигави се). Тъй като тя не се разгражда преминава в изпражненията и им придава този вид.

Изпражнения със слуз

Освен това слузта в пелената може да е показателен признак на инфекция или алергия. Ако това е придружено от други симптоми и продължава два или повече дни, потърсете лекарска помощ, за да установите причината.

Бледи изпражнения

Много бледите изпражнения могат да бъдат знак за жълтеница, която е често срещана при новородени. Жълтеницата прави кожата и очите на новороденото да изглеждат жълти. Тя обикновено преминава в рамките на няколко седмици от раждането.

Бледите или белезникаво бели изпражнения са важен признак на чернодробно заболяване, така че не бива да пренебрегвате този признак и потърсете лекарска помощ, дори ако бебето изглежда в добро състояние. При по-големи деца прекаленото приемане на мляко или някои инфекции също могат да доведат до бледи изпражнения.

Светло червена кръв в изпражненията

Яркочервена кръв може да се появи по няколко причини. Посъветвайте се с медицинско лице, ако забележите:

  • нормални изпражнения примесени с кръв, което често е признак за алергия към млечни протеини;
  • твърди изпражнения с наличие на кръв, вероятно резултат от напъни и разраняване на ануса или малки хемороиди;
  • диария, примесена с кръв, която може да показва бактериална инфекция.

Изпражнения с кръв


Черни изпражнения

Понякога кръвта в изпражненията на бебето изглежда черна, което означава, че тя е усвоена. Когато я забележите във вид на малки точици, (които приличат на маково или сусамово семе) вероятно се дължи на погълната чрез кърмата кръв от разранените зърна на майката.

Това не бива да ви притеснява, то не е заплаха за детето. Все пак, трябва да се обадите на лекаря, за да сте сигурни, че не става въпрос за нещо по-сериозно, като кръвоизлив от горната част на чревния тракт на бебето.

Тъй като всяко дете е различно, винаги е най-добре да се консултирате с медицинско лице, ако имате притеснения относно това, което то изхожда.


Източници:

babycenter.com
babycenter.in
todaysparent.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиБотаникаНовиниВидеоИсторияЛеченияЛайфстайлФизиологияСимптомиЗаболявания (МКБ)Клинични пътекиИзследванияЗдравни проблемиДиетиСпорт