Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Запек при кърмени бебета

Запек при кърмени бебета

Запек при кърмени бебета - изображение

Ценен показател за благосъстоянието на бебето е количеството и честотата на мокрите памперси и изхожданията.

Намаляването честотата на дефекация при бебетата се счита от родителите като сигнал за запек и с това притесненията започват. Добрата новина обаче е, че изключително кърмените бебета рядко страдат от запек – дори когато внезапно изхождането им спре за продължителен период от време.

Запекът може да показва сериозен здравословен проблем при кърмачетата и затова е важно да бъде диагностициран и лекуван.

Какво всъщност представлява запека?

Запекът (констипация) е сгъстяване на изпражненията, което води до силни затруднения при изхождане, а не до промяна в броя на изхожданията. Изпражненията са малки, сухи и твърди.

Бебетата с констипация изпитват болка по време на дефекация, личицата им почервеняват от напъните, свиват крачета към стомаха и плачат.

Изпражнения при запек

  Напъни и плач при бебе със запек

Честотата на дефекацията при кърмените бебета отдавна е неразбран аспект. В някои случай по-честата дефекация и по-мека консистенцията на фекалиите погрешно се счита за диария и се лекува като такава, а нормалните на вид изпражнения и рядка честота на изхождане погрешно се смята за запек.

В продължение на години асоциации в подкрепа на кърменето (Ла Лече лига и други поддръжници) разпространяват информация за различните на вид изпражнения при здрави бебета, за да успокоят притеснените родители и да предпазят кърмачетата от ненужни интервенции. И все още има нужда това да продължава!

Най-общо казано новородените се изхождат по няколко пъти дневно като изпражненията им имат мека, зърниста консистенция – ако са кърмени. Изкуствено хранените се изхождат по-рядко и изпражненията им са по-твърди. Но има деца, които, независимо от начина си на хранене се изхождат веднъж на няколко дни.
Докато фекалиите се отделят лесно и не предизвикват дискомфорт, състоянието не се счита за запек!

Защо не трябва да се притеснявате

Според на Ла Лече лига броя на дефекациите при кърмените бебета може да намалее драстично на около 6 седмична възраст и те дори да липсват в рамките на една-две седмици. Това се дължи на факта, че кърмата е оптимално формулирана за нуждите на детето и то пълноценно я усвоява – следователно няма какво да изходи. В допълнение коластрата в този период вече се е превърнала в зряло мляко и бебето трябва да се научи да отделя изпражненията си без помощта на слабителните й ефекти.

Повече информация относно съдържанието на майчиното мляко ще откриете в:

"Коластрата. Какво представлява тя"

"Какво съдържа кърмата"

"Променя ли се кърмата"

Ако след шестата седмица бебето ви изглежда щастливо, наддава на тегло, уринира нормално и отделя меки изпражнения, макар и редки по честота - то е малко вероятно да има запек.Свиване на крачетата към корема

Какви са признаците на запек:

  • изхождане на сухи и твърди изпражнения;
  • болка в корема и свиване на крачетата към стомаха, придружени от плач;
  • понякога е възможно наличието на кръв в тях;
  • бебето може да започне да повръща.

Какви може да са действителните причини за запек?

Дехидратация – това е най-честата причина. Намалените количества урина, сухота в устата на бебето, хлътнали очни ябълки са признаци на обезводняване. Обикновено, докато бебето е на възраст около 6 седмици, кърмата на майката е 90% вода. Така че, по-честото поставяне на бебето на гърда го хидратира. Докато малки допълнителни количества вода са безопасни за кърмачетата, то по-големи са ненужни и могат да предизвикат електролитен дисбаланс.

Промени в диетата на бебето – включване на адаптирано мляко, други течности или твърди храни. Към храните, които могат да причинят запек се отнасят: банани, ябълки, ориз, зърнени култури, моркови, тиквички, краве мляко.

Хранителни алергии – храните консумирани от кърмещите майки могат да доведат до алергични реакции и понякога запек при бебетата.

Вродени заболявания – в редки случаи констипацията може да бъде причинена от малък ректален отвор. Болестта на Хиршпрунг (Hirschsprung's disease) също може да бъде вероятна причина за запек.

Други здравословни проблеми - физически здравословен проблем или емоционално-психическо временно неразположение.

Какво да направите ако бебето наистина има запек?

Кърмете по-често - кърмата е естествено слабително.

Предложете сокове - ако бебето е над 4 месеца, може да му предложите малки количества сок от круша, праскова, слива или ябълка.

Опитайте вани с топла вода във времето, през което детето се опитва да дефекира. Те биха му помогнали да се отпусне.

Топли вани

Направете масаж на коремчето. Може да го направите през дрехите, но по-добре е да използвате малко бебешко масло и да масажирате директно върху кожата. Вашата топлина и контакта с кожата може да е много полезна. Поставете малка капка от маслото в ръцете си и разтрийте, за да се затопли. След, което сложете длани на коремчето и масажирайте по посока на часовниковата стрелка с кръгови движения. Може да премествате крачетата също с кръгови движения. Това е особено полезно при деца със запек.

Масаж при запек    Масаж при запек

Ако горе изброените неща не помагат може да смесите половин чаена лъжичка необработени трици в храната на бебето два пъти дневно за бебета над 4 месеца.

Друго, което бихте могли да опитате и с 1 ч.л царевичен сироп в 2 гр. вода. Това е ефективно слабително, но трябва да се използва само ако бебето има тежък запек и след като сте опитали всички други възможни начини.

Когато дефекацията е започнала, но бебето се затруднява с отделянето на фекалиите може да намажете малко количество вазелин по вътрешността на ануса, за да му помогнете.

При повторни случаи на констипация потърсете лекарска помощ.

Ако предпочитате алтернативни методи на лечени повече информация може да намерите в: "Запек при бебета и малки деца - лечение у дома".

Външен вид на изпражненията

Първите няколко дни

Новородените през първите дни след раждането си изхождат тъмни, смолисти изпражнения наречени мекониум (това са отпадъчните вещества, които са се съхранили в червата през бременността). В рамките на няколко дни бебето изчиства мекониума и изпражненията стават по-меки и много по-светли (обикновено жълти, жълто-зелени или жълто-кафяви). Не е необичайно фекалиите да бъдат зелени. Миризмата им обаче трябва да е лека и не особено приятна. Плътността им може да се опише като крем, грахова супа или бъркани яйца. Често в изпражненията се наблюдават малки твърди частици.

Първите шест седмици

След първите няколко дни повечето от бебетата имат между две и пет изхождания на денонощие до навършването на около 6 седмична възраст. Това не означава, че ако изхождането е само едно има някакъв проблем, стига детето да има достатъчен брой мокри памперси всичко е наред. Просто отделените изпражнения при изхождането ще бъдат в по-голям обем. В този период изпражненията са кафеникава гладка субстанция с лека миризма. Честотата, с която бебето се кърми ще ускори процеса по промяна на цвета на изпражненията. Ако отделените фекалии са воднисти това показва, че бебето консумира повече предно и по-малко задно мляко, така че е добре да коригирате позата на кърмене, за да може бебето да получава и задното мляко.

След шест седмици

Нормално е дефекацията да намалява по честота, когато коластрата (която има слабителни свойства) е вече изчерпана след около шест седмична възраст на детето. Бебетата на тази възраст може да продължат да се изхождат по пет пъти на ден или дори след всяко кърмене, но също е нормално да го правят веднъж на всеки няколко дни. Някои здрави бебета дефекират дори веднъж седмично. Когато честотата на изхождане е толкова малка, количеството отделени фекалии трябва да е по-обилно.

Докато бебето наддава добре на тегло, уринира нормално, изглежда щастливо и доволно няма причина да се тревожите за рядката честота на изхождане и не е необходимо да давате на бебето слабително, плодов сок или други алтернативи.

Всъщност опитът да предизвикате дефекация може да има неблагоприятни последици за детето.
Някой майки вероятно ще попитат как да преценят дали детето уринира нормално. След като бебето е на възраст над шест седмици, то може да има по 5-6 мокри памперса на ден. Тъй като пикочния мехур на бебето расте бързо, той произвежда и задържа повече урина. За да прецените колко мокра е пелената на по-голямо бебе изсипете 8 супени лъжици (около 120 мл) вода върху него. Това може да ви ориентира приблизително за тежестта, която трябва да има мокрия памперс.

След въвеждането на твърди храниЗапек при бебе

След като бебето вече бъде захранено с твърди храни и други течности ще установите много промени във външния вид на изпражненията (цвят, консистенция, мирис) и честотата на изхожданията му. Отделените фекалии ще имат по-силна миризма, различен цвят и консистенция. Нормално е да забелязвате дори парченца зеленчуци в памперса (тъй като дори и сварени те са по-трудни за преработка). Сега наистина е възможно детето да получи запек или диария, които пък са знак за недобра поносимост към новата храна или сок.

 

Източници:

http://www.llli.org
http://www.lalecheleague.org
http://www.livestrong.com
http://www.breastfeeding-problems.com
http://www.liddlekidz.com
http://www.essentialbaby.com.au

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаСнимкиЛайфстайлФизиологияЛеченияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИсторияВидеоОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители