Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Ръчно изцеждане на кърма

Ръчно изцеждане на кърма

Ръчно изцеждане на кърма - изображение

Всяка кърмеща майка е добре да знае как да изцежда гърдите си ръчно. Веднъж овладеете ли техниката на ръчното изцеждане, ще го намерите наистина за полезно умение.

Ръчно изцеждане на кърма

Натиск на млечните канали зад зърното

Номерът е да натиснете млечните канали зад зърното. Ако притиснете само зърното няма да получите мляко и вероятно ще го нараните.

Много жени изцеждат кърма, за да намалят напрежението в гърдите, а и да я съхранят за по-нататъшна употреба.

Още информация може да намерите в темата: "Изцеждане и съхранение на кърма".

За някои ръчното изцеждане се оказва по-удобна алтернатива от помпите. Процесът може да се извърши навсякъде и без специални инструменти и устройства. Също така това помага на гърдите да произвеждат повече мляко.

Как да се приготвите и да започнете

  • Измийте ръцете си. Ако предпочитате миенето да е със студена вода, то оставете ръцете ви да се затоплят след това. Студените ръце може да удължат процеса на изцеждане.
  • Поставете навлажнена, топла кърпа на гърдите. Макар, че това не е задължително, поставянето на топла кърпа за около 2 минути на гърдата може да улесни изцеждането на млякото.
  • Необходим е подходящ широк контейнер, който трябва да измиете и стерилизирате добре.
  • Настанете се на удобно за вас място в топла стая, където няма да бъдете прекъсвани.
  • Вземете съда, поставете го под гърдата и започнете да масажирате гърдата.

Стъпки при ръчното изцеждане на кърма

Масажът:

1. Поставете малкия си пръст под гърдата, срещу ребрата си и леко разпространете другите пръсти, за да поддържат гърдата. Палецът трябва да е над зърното на около 2-3 см назад от основата. Коригирайте обхващането, ако е необходимо, така че пръстите под и над зърното да са срещуположни, като се образува C - образна форма около гърдата.

Как да захванете гърдата за ръчно изцеждане

2. Нежно стиснете палеца и първият пръст под гърдата, след което освободете като държите пръстите на еднакво разстояние. Избягвайте да притискате или опъвате кожата над ареолата, защото ще затрудните изцеждането на кърма.

Леко притискане

3. Повтаряйте притискането и освобождаването отново и отново, като създадете ритъм. Поддържайте ритъма и ще видите капки коластра или кърма, които се появяват от зърното. Бъдете търпеливи, тъй като това може да отнеме минута-две, преди млякото да се появи.

Потичане на капки кърма

4. Продължете с притискането и освобождаваното докато млякото не започне да тече. Изисква се практика и време това да се постигне.

Ако продължавате да забелязвате само капки или пък потока на млякото се забави коригирайте позицията си като завъртите леко ръката си около гърдата. Продължете докато млякото спре или почувствате облекчение (ако гърдите са напрегнати).

Гърдите на всяка жена са различни. От вас зависи да намерите най-добрата позиция, която да ви помогне да изцедите най-много кърма.

Техника на Marmet

Техниката на Мармет за ръчно изцеждане на кърма е чудесна алтернатива на помпите и е предназначена за дългосрочно изцеждане. Тя е разработена от Chele Marmet, ръководител на Ла Лече лига и консултант по кърмене, директор на Института по кърмене в Западен Лос Анджелис, САЩ. Това е най-рентабилният начин за изцеждане на кърма.

Как да стимулирате потока на млякото

Масажирайте млекопроизводителните клетки и каналите като започнете от горната част на гърдите и притисните към гръдната стена. Продължете като премествате бавно пръстите и притискате с кръгови движения. След това разклатете леко гърдите като едновременно с това се навеждате напред, за да може рефлекса на потичане на кърмата да бъде подпомогнат и от гравитацията.

Масаж, потупване, разтърсване

Техниката обикновено се използва от майки, които изцеждат кърма вместо директно да кърмят или имат нужда да увеличат и поддържат лактацията. Необходимо е да се изцежда, докато потокът на млякото се забави. Подпомагането на рефлекса става чрез масаж, потупване и разклащане. Като може едновременно да се направи и на двете гърди.

За да започнете самата техника е необходимо да измиете добре ръцете си и да си набавите чист контейнер.

Ето и стъпките на изцеждане:

1. Използвайте палеца, показалеца и средният си пръст като ги поставите около ареолата на около сантиметър от зърното. Пръстите ви трябва да са така разположени, че да образуват С - форма или ако искате да използвате часовник като ориентация да бъдат разположени на 12 и 6 часа.

Как да захванете гърдата при техниката на Мармет

2. След това натиснете гърдата към гръдната стена. Ако гърдите са по-големи е добре първо гърдата да бъде повдигната и след това притисната към гръдния кош.

Притискане на гърдата към гръдната стена

3. Завъртете пръстите напред, за да изпразните млечните канали. Това трябва да активира рефлекса на потичане на млякото.

Изцеждане на млечните канали4. Процесът се повтаря няколко пъти докато млякото от каналчетата бъде изцедено. След това завъртете пръстите си в друга посока – ако отново трябва да използваме часовника за пример то нека пръстите бъдат в позиция 11:00 и 5:00 часа; 01:00 и 07:00; 03:00 и 09:00 часа и повторете стъпките изброени по-горе, докато отново изцедите кърмата.

Цялата процедура вероятно ще отнеме около 20-30 минути. Добре е да изцеждате всяка гърда около 5-7 минути, след което масажирайте, потупайте и разтърсвайте гърдите. Повторете изцеждане за 3-5 минути и отново масажиране, потупайте, разтърсване. Завършете с изцеждане за 2-3 минути.

Избягвайте тези движения!

  • Стискане на гърдата, тъй като това може да причини синини.
  • Издърпване на зърното. Това може да причини увреждане на тъканите.
  • Плъзгане на пръстите по кожата, тъй като може да доведе до разранявания.

Избягвайте тези движенияДори ако не планирате да използвате техниката на Мармет като основен метод на изцеждане е важно да се запознаете с нея и да знаете как да я използвате. Може да се наложи да я употребите, за да облекчите напрежението в гърдите или да примамите болно или сънливо дете да засуче като изцедите малко мляко. Техниката може да послужи и за директно впръскване на кърма в окото (което се практикува доста често при конюнктивити) или просто като грижа за зърното да бъде обтрита кожата в областта.


Източници:

http://www.wikihow.com
https://www.babycentre.co.uk
http://www.medelabreastfeedingus.com/
https://translate.google.bg/translate?
http://naturalfamilytoday.com
http://www.llli.org
http://lllrochester.weebly.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиФизиологияНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители