Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Диария при кърмени бебета

Диария при кърмени бебета

Диария при кърмени бебета - изображение

Какво представлява диарията?

Диарията се характеризира с внезапно увеличаване честотата на изхожданията и промяна в консистенцията на изпражненията. Като лека се определя тази,  при която има няколко кашести изхождания, а като тежка тази с множество воднисти изхождания за ден. Най-добрият показател за тежестта на диарията е нейната честота или наличието на кръв в изпражненията.

Воднисти изпражнения  Кашести изпражнения  Диария с кръв

Повечето диарии са сравнително леки и не представляват сериозна заплаха за здравето на бебето, ако то не се дехидратира (обезводни).

Дехидратирането, обаче,  може да бъде много сериозно, дори фатално при бебетата. Затова е от решаващо значение да се уверите, че детето получава достатъчно течности. Ако забележите пресъхване на устата на детето, сухота в очите на бебето (плач без сълзи), хлътнали очи, рядко уриниране, по-тъмна и концентрирана урина – имате повод за притеснение. Това са признаци на дехидратация. Потърсете медицинска помощ, за да овладеете ситуацията в максимално кратко време.

Как да разбера дали бебето е с диария?

Първо, ще трябва да прецените какво е нормално за вашето бебе. Новородените се изхождат доста често (обикновено след всяко хранене) и изпражненията им са доста меки, особено ако бебето е кърмено.

Нормални изпражнения при кърмено бебе

Когато, обаче, кърмачето има диария със сигурност ще го разберете. Изпражнения придобиват водниста консистенция, а изхожданията стават доста по-чести.

Имайте предвид, че едно изхождане с консистенция, необичайна за вашето дете не е повод за притеснение. Но ако се увеличи броя на изхожданията и фекалиите са воднисти, тогава вероятно става дума за диария.

Какви са причините за диария?

Списъкът от възможности е дълъг: вирусна или бактериална инфекция; паразит; курс на лечение с антибиотици или нещо, което детето консумира.

Вирусна инфекция – има доста вируси, които биха могли да са причина за появата на диария: ротовирус, аденовирус, калицивирус, астровирус, грипен вирус и други. Освен за изхождане на воднисти изпражнения, вирусите могат да се окажат и причина за: повръщане, коремна болка, треска, студени тръпки, болка в корема и други.

Бактериална инфекция – причинява се от: салмонела, шигела, стафилококи, кампилобактерии или Е. coli. Ако бебето има такава инфекция, тя може да се съпровожда още от коремни спазми, повръщане, кръв в изпражненията, треска. При наличие на подобни симптоми е добре да направите консултация с лекар. За да се уточни самият причинител ще бъде необходимо да се направени микробиологична проба (посявка взета от фекалиите, която се култивира върху специална хранителна среда).

Инфекция на ушите - в някои случаи инфекцията на ухото, която отново може да е вирусна или бактериална, е виновникът за диария. Ако случаят е такъв, може да забележите, че бебето ви е нервно и дърпа ушите си. Други признаци може също да бъдат повръщане и лош апетит. Такива състояния настъпват след скоро прекарана настинка.

Паразити в чревния тракт са другия вид причинител на диария. Симптомите тук включват газове, подуване на корема и мазни изпражнения. Тези инфекции лесно се разпространяват при тесни контакти и групови занимания (например ясли, детски градини). Затова при съмнение за паразитна инфекция е нужно веднага да потърсите медицинска помощ.

Антибиотици - ако бебето има диария по време на или след курс на антибиотично лечение, то вероятно е свързано с лекарството. Говорете с лекуващия лекар за алтернативни средства и средства за защита (пробиотици), но не спирайте предписаната терапия без съгласието на педиатъра.

Твърде много сок – ако предлагате на кърмачето сок (особено плодов сок, съдържащ сорбитол и високи нива на фруктоза) или прекалено много подсладени напитки, те могат да разстроят стомахчето му и да доведат до диарични изпражнения. Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва да не се предлага плодов сок преди бебето да навърши 6-месечна възраст.

Неправилното приготвяне на адаптираното мляко също може да е причина за стомашното разстройство, затова се уверете, че добавяте правилното количество вода.

Хранителна алергия – тя може да причини леки или тежки реакции незабавно или в рамките на няколко часа. При нея имунната система реагира на обикновено безвредни за организма хранителни протеини. Симптомите включват диария, газове, коремна болка и кръв в изпражненията. В по-тежки случаи алергията може да причини също уртикария, подуване и затруднено дишане.

Млечния протеин е най-разпространеният хранителен алерген. Добре е да не предлагате краве мляко на детето до първата годинка. Но ако му приготвяте адаптирано мляко (което е на основата на кравето) или вече предлагате твърди храни, съдържащи млечен продукт детето ще реагира ако е алергично.

Хранителна непоносимост - за разлика от хранителната алергия, непоносимостта към храна е необичайна реакция, която не включва имунната система. Пример за такава е  непоносимостта към лактозата.

Лактозната непоносимост при бебетата е много необичайна, но ако я има, това означава, че в организма на детето не се произвежда достатъчно лактаза (ензима, необходим за смилането на лактозата). Когато млечната захар (лактозата) остава в червата, тя може да причини симптоми като диария, коремни спазми, подуване на корема и газове, които обикновено започват от половин час до два часа след хранене.

Отравяне – това е друга причина за стомашно-чревно разстройство при кърмачета. Ако бебето има диария, повръща и смятате, че може да е погълнало някакъв вид нехранителни продукти като лекарства, химикали или растения, незабавно потърсете спешна помощ.

Не забравяйте, че някои продукти, които вие консумирате може да са причини за по-честото изхождане на бебето или изхождане на по-меки (кашести) изпражнения. Такива примери могат да са: кафе, кола или билкови чайове. Ако имате такива предположения изключете тези продукти от менюто си и наблюдавайте детето.

Други редки заболявания – пример кистозна фиброза.

С какво да храня и как да лекувам диарията на бебето?

Даването на повече течности и диетичните промени са основното лечение на диарията. Първото и най-важно е кърмачето да е добре хидратирано. Макар и рядко дори при правилно лечение може да се наложи бебето да остане под лекарски надзор ако се дехидратира. Така, че първата ви грижа е да му предлагате достатъчно течности.

Когато става въпрос за кърмено бебе, лечението е лесно. Продължете да кърмите, но на по-чести интервали. Не спирайте, заради диарията. Поради лекотата и бързината, с която се смила кърмата, дори ако детето ви повръща или се изхожда малко след кърменето, все пак ще запази някои от хранителните вещества.

Кърмене

Може да се наложи временно да прекратите, ако бебето е прекалено изтощено, за да суче и се нуждае от интравенозни вливания на течности. В такива случай изцеждайте гърдите си, за да поддържате лактацията, докато възобновите кърменето.

Ако детето повръща след кърмене и не може да приема вода ще е необходимо да направите консултация с педиатъра, за да предпише подходящ електролитен разтвор.

Кърмените бебета понякога се нуждаят от орална рехидратираща терапия, макар и много по-рядко от изкуствено хранените бебета. Световната здравна организация препоръчва да се продължи кърменето по време и след тази терапия. Изследванията показват, че бебетата губят повече тегло и всъщност имат повече диарични изхождания, когато са лишени от кърма.

Избягвайте захарта. Не предлагайте подсладени течности (включително джинджифил), захарна вода и неразредени плодови сокове. Също така избягвайте желета. Всички те съдържат захар, която привлича повече вода в червата и влошава диарията.

Ако детето е по-голямо балансирайте добре храненето му. Лекарите понастоящем съветват да се продължи храненето с твърди вещества при по-големите бебета, коитоBRAT диета вече са захранени. Може да се придържате към класическата BRAT диета (от банани, ориз, ябълки и сухи препечени филии), въпреки, че в някой източници се оспорва това дали тя е наистина полезна.

Вместо това лекарите по-често препоръчват постно месо (пилешко), нишестени храни (овесена каша, хляб, бисквити), като и хрупкави солени храни (крекери), които да възстановят изгубените количества натрий.  Стандартната, здравословна диета може да съкрати възстановителния период на бебето, тъй като набавя основните хранителни вещества, необходими за борба с инфекцията.

Предлагайте кисело мляко. Киселото мляко също се Кисело млякопрепоръчва поради съдържащите се в него полезни бактерии (възстановяващи чревната микрофлора). Проучванията показват, че живите бактериални култури, открити в него са безопасен и ефективен начин за намаляване на количеството и продължителността на диарията. Ако кърмачето е достатъчно голямо, за да предложите кисело мляко, това ще е лесен начин за лечение на проблема.

Ако пък бебе временно откаже да яде, не се безпокойте. Важно е да поема течности и е добре хидратирано. Апетитът му ще се върне след ден-два.

Подменяйте памперсите редовно. Дръжте бебето сухо и използвайте подходяща козметика, за да не се получат зачервявания и кожни раздразнения като последица от диарията, тъй като кожата около ануса на бебето е много чувствителна.

Подменяйте редовно памперса и се погрижете за кожата

Дръжте детето в прегръдките си. Вероятно то ще се чувства некомфортно от това състояние – може да го утешавате гушкайки го.

Кърма срещу рехидратираща терапия

Когато бебето е болно, майките понякога решават, че по-добрият вариант е да преустановят или ограничат кърменето и да го заменят с перорална рехидратираща терапия. Тази остаряла практика, обаче показва, че това не е от полза за кърменото бебе и може дори да забави възстановяването му.

Майчиното мляко дава някой неща на бебето, от който то се нуждае повече от обичайното, когато е с диария.

  • Антитела – кърмата съдържа антитела, които подпомагат в борбата със заболяването. Рехидратиращите разтвори не съдържат антитела.
  • Вода, която поддържа детето добре хидратирано. Когато бебетата не се чувстват добре са по-склонни да бъдат кърмени, отколкото да приемат нещо друго през устата. Поддържането на добра хидратация спомага също така да се намали секрецията на слуз.
  • Концентрирани хранителни вещества - кърмата е лесно и бързо смилаема, така че бебето получава повече хранителни вещества и ги абсорбира по-бързо. Рехидратиращите разтвори също ще поддържат бебето добре хидратирано, но имат ниска хранителна стойност.
  • Комфорт - болните кърмачета се нуждаят от повече спокойствие - какъв по-добър начин да ги успокоите от този да ги поставите на гърда?

Повече относно съдържанието на майчиното мляко може да намерите в:

"Коластрата. Какво представлява тя"

"Какво съдържа кърмата"

"Променя ли се кърмата"

Може ли е да давам на бебето антидиарични медикаменти за възрастни?

Не! Не давайте на детето си никакви лекарства против диария, освен ако лекарят не ги е предписал. Те могат да бъдат опасни, ако не са подходящи за възрастта и не са в правилна доза.

За алтернативните методи на лечение повече информация ще намерите в: "Диария при бебета и деца - домашни средства и храни"

Кога да потърся лекарска помощ?

В зависимост от причината, диарията може да трае между една-две седмици. Необходимо е да потърсите педиатър ако:

  • кърмачето е по-малко от 3 месеца, тъй като много бързо може да се дехидратира;
  • детето е на повече от 3 месеца и няма признаци на подобрение в рамките на 24 часа;
  • освен диария бебето има и симптоми като: повръщане, признаци на дехидратация, кръв в изпражненията, висока температура (над 38ºС).

Как да предпазя бебето от инфекциозна диария?

Най-добрият съвет, който може да бъде даден е честото миене на ръцете. Микроорганизмите, които причиняват диария, лесно преминават от ръцете към уста. Това може да се случи ако вие самата не поддържате добра хигиена (например след смяна на памперс) или бебето пипа и лапа не добре почистени играчки.

Измивайте добре ръцете си най-малко 15 секунди със сапун и топла вода, след като сте подменяли пелената на детето!

Поддържайте добра хигиена преди приготвянето на храна за детето!

Измивайте добре ръцете и на бебето!

Почиствайте добре играчките му!


Източници:

https://www.babycenter.com
http://www.summitmedicalgroup.com
http://kellymom.com
http://www.parents.com
https://medlineplus.gov

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиНовиниФизиологияЛайфстайлИсторияЛюбопитноВидеоЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводителиМедицински изследванияКлинични пътекиЗдравни проблеми