Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Нощното кърмене - защо е толкова важно

Нощното кърмене - защо е толкова важно

Нощното кърмене - защо е толкова важно - изображение

Един от най-трудните аспекти в грижата за новороденото бебе е лишаването от сън, което идва с него. Светът е пълен с уморени и изтощени родители, които търсят информация защо техните бебета се събуждат през нощта и искат да бъдат нахранени, а не спят до сутринта.

Изморени родители

Когато започнете всеки ден да се чувствате така все едно не сте заспивали може да поставите под съмнение важността от кърменето. Истината е, че нощното кърмене е много изтощително.

Разбирането обаче, защо е толкова полезно и важно за вас и вашето бебе може да ви помогне да се справите с липсата на сън.

Бебетата се събуждат да пият майчино мляко, защото природата ги е устроила така. След раждането тяхното стомахче събира около 20 мл мляко и постепенно с израстването това количество се увеличава. Кърмените деца се събуждат още по-често от техните връстници хранени с адаптирано мляко, защото кърмата се усвоява по-бързо (за около час).

Но ако смятате, че е по-добре да предложите адаптирано мляко през нощта, за да спи спокойно и непробудно вашето дете, то не сте съвсем прави. Предлагаме ви да научите какви са ползите от нощното кърмене и защо е толкова важно, след което да направите своя избор.

Хранене с адаптирано мляко през нощта

Повече сън за кърмещите майки

Ето какви са й предимствата на кърменето през нощта:

Повече сън за родителите

Знаете ли, че проучвания показват, че майките, които кърмят, всъщност получават повече сън от тези, които предлагат на децата си адаптирана формула. Да, вие сте уморени, но сте прочели много правилно! Според проучване, родителите на кърмещите се деца получават средно 40-45 минути повече сън през нощта през първите 3 месеца след раждането. Изследванията също показват, че този допълнителен сън е много по-важен за психическото здраве на майката и намалява риска от следродилна депресия.

Високите нива на пролактин

Пролактинът е хормон отговорен за подпомагането на алвеоларните клетки в гърдата, производството и поддържането на кърма. Този хормон регулира количеството мляко, което тялото ви трябва да произвежда, за да задоволи хранителните нужди на бебето. Колкото по-високи са нивата му, толкова повече мляко се произвежда. Стойностите на хормона се покачват по време на кърмене и през нощта. Затова и кърменето в късните часове на денонощието спомага за установяване на добро снабдяване с мляко и поддържане на лактацията. Бебетата често искат да бъдат кърмени по това време просто, защото има повече мляко.

Регулиране на производството на мляко

Всеки път, когато бебето ви суче, то подава сигнал на тялото ви да се произвежда още кърма. Това е законът на търсенето и предлагането. Празната гърда възпроизвежда повече мляко. Ако кърмите бебето си, когато е гладно, то секрецията на мляко ще продължи, но ако предложите шише с адаптирана формула, това ще повлияе негативно върху производството му (тъй като сигнал за производство няма да има). Затова хранете своето бебе на поискване и количеството отделяната кърма ще се регулира от самосебе си.

Развитие на циркаден ритъм

Бебетата се раждат без установен циркаден ритъм (биологичен часовник). Те не знаят кога е ден и кога нощ. За да настроят своите биологични часовници са им необходими няколко месеца. Нощното кърмене стимулира развитието на циркадния ритъм.

Развитие на циркаден ритъм

Кърмените бебета спят по-добре

Новородените не произвеждат мелатонин (сън-индуциращ хормон) в началото на своя живот. И знаете ли къде се съдържа той? В нощната кърма! Затова, учените смятат, че богатата на мелатонин нощна кърма помага на бебетата да развият своя циркаден ритъм и да спят за по-дълъг период през нощта. Във вечерната кърма се съдържа и по-голямо количество триптофан (аминокиселина, предизвикваща сън). Триптофанът е предшественик на серотонина – хормон, участващ в развитието на мозъчните функции, поддържането на добро настроение и подпомагащ циклите на сън и бодърстване.

Кърмените бебета спят по-добре

Предотвратяване на синдрома на внезапна смърт при новородени

Нощното кърмене участва в предотвратяването на синдрома на внезапната смърт при кърмачета. Събуждането на бебетата през нощта, тяхното хранене, смяната на положението на тялото им са част от превенцията срещу синдрома.

Нощното кърмене е необходимо за лактационната аменорея

Лактационната аменорея е форма на контрол върху раждаемостта, която е 98% ефективна, ако се използва правилно. Ако вашето бебе е на по-малко от 6 месеца и е изключително кърмено на поискване и ако вашият менструален цикъл не се е върнал, може да използвате метода за контрол на раждаемостта. Често менструалния цикъл се връща при значително намаляване или премахване на нощното кърмене.

Бебетата консумират 20% мляко през нощта

Храненето на бебето през нощта е важно. То поема 20% от денонощния обем кърма през нощта. Това е от съществено значение не само за поддържането на лактацията, но и за растежа и развитието на детето. Почти 2/3 от бебетата до 6 месечна възраст се събуждат през нощта, за да бъдат кърмени. Това е нужда, която те изпитват. Затова не планирайте как бебето да спи непробудно, а направете план как да управлявате нощните кърмения, така че и вие и детето да сте спокойни и отпочинали.

Защо да не предлагате шише през нощните часове?

Адаптираното мляко е трудно за храносмилане – то отнема два пъти по-дълго време, за да бъде усвоено. Това може да изглежда добре за вас, тъй като бебето може би ще спи повече време между храненията, но в действителност вие затруднявате организмът му, тъй като той работи по-усилено, за да преработи адаптираното мляко. Това е и причина бебето да се храни по-рядко.

Не на адаптираното мляко през нощта

Предлагането на адаптирана формула може да е по-лесен вариант, за добър сън, но то крие рискове от затлъстяване на бебето в бъдеще, а също води и до намаляване на кърмата.

Освен посочените вече причини адаптираното мляко изисква време, за да бъде приготвено, след което бутилките трябва да бъдат почистени и стерилизирани, което отнема от времето предназначено за сън. Много по-удобно би било ако майката кърми своето бебе в леглото, като едновременно може да си почива.

Как лесно да съчетаете нощното кърмене и съня?

Вземете бебето в леглото при вас

Много майки предпочитат да спят със своите бебета. За някои товаВземете бебето в леглото при вас е времето, в което майките и бебетата почиват един от друг и всеки трябва да си има свое легло, но когато става въпрос за кърмене и спокоен сън, то най-доброто решение е да спите заедно. Това ще помогне за повече сън през нощта и едновременно по-често кърмене. Ако все пак не се чувствате комфортно да спите заедно с бебето, притеснявате се за неговата безопасност или в леглото спят други деца/домашни любимци, то нека поне креватчето на новороденото е във вашата стая.

Получавайте помощ за смяната на пелените

Помощ от партньораЕдинствено вие като майка може да накърмите бебето. Затова нека партньорът ви бъде отговорен за смяната на памперсите; за ставането през нощта ако имате нужда от нещо (например чаша вода) или просто да вземе бебето от креватчето и да го доведе в леглото при вас. Ако ви помага с тези неща вие ще можете да се отпуснете удобно през нощта, без да се налага да ставате непрекъснато.

Когато е възможно през деня опитайте се да поспите в часовете, в които го прави и бебето. Това може да е предизвикателство ако имате по-големи деца, но през времето, когато къщата е спокойна и бебето спи се опитайте да почивате и вие.

И когато следващият път чуете своето бебе да плаче в 02:00 през нощта помислете за нощното кърмене не като липса на сън, а като една размяна на подаръци – вие стимулирате растежа и развитието на своето дете, намалявате риска от синдром на внезапна смърт, подпомагате развитието на биологичния му часовник, а едновременно с това поддържате своята лактация и намалявате риска от следродилна депресия за вас!

Ако сте опитали всички съвети и въпреки това се чувствате все още лишени от сън не забравяйте, че имате новородено бебе и то ще порасне съвсем скоро. Един ден ще погледнете назад и ще искате да подържите детето си през нощта… Сега безсънните нощи ви изглеждат дълги, но тези моменти на родителство всъщност са твърде кратки. Насладете им се!

 

Източници:

http://naturalparentsnetwork.com
http://www.nursingnurture.com
https://breastfeedchicago.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.bellybelly.com.au

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиНовиниФизиологияЛайфстайлЛюбопитноИсторияВидеоЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители