Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Докога да продължи нощното кърмене

Докога да продължи нощното кърмене

Докога да продължи нощното кърмене - изображение

„На каква възраст ще бъде готово моето бебе за нощно отбиване?“ – доста често срещан въпрос, на който, обаче, категоричен отговор не може да бъде даден.

Всяко бебе е индивидуално, има различни потребности и следователно по различно време се отказва от нощното хранене. Но някъде между 4 и 6 месеца, повечето бебета получават достатъчно калории през деня, за да ги поддържат за 5-6 часа през нощта.

Въпреки това не е необичайно по-малките бебета да спят повече от тези часове, без да се будят за хранене, а по-големите да продължават да се събуждат, за да сучат.

По-малко бебе, което спи по-дълго    По-голямо бебе, което се буди за нощно кърмене

Различните педиатри също не отговарят еднакво на този въпрос. Някои от тях смятат, че кърмачетата не се нуждаят от хранене през нощта след 3-я месец, а други твърдят, че бебетата имат нужда от 1-2 хранения до 9 месеца. Кои са правите?

Най-важното е да не обръщате внимание на това, което другите казват за навиците на вашето дете и това какво е „нормално“. Тези хора не живеят с вас и не стоят по цели нощи будни заедно с вас и плачещото от глад дете, следователно нямат причина да поставят под въпрос навиците за хранене и сън на бебето ви.

Кърмене през нощта

Ако скоро сте се върнали на работа и сте по-малко време с бебето през деня, то може да иска да суче повече през нощта, за да има по-близък контакт с вас. Бебетата, които са свикнали да се хранят няколко пъти през нощта, са склонни да се събуждат от навика и това ще отнеме време, за да се промени тази рутина.

Ако се наслаждавате на кърменето през нощта, няма причина да спрете - то в крайна сметка ще се случи. От друга страна, ако се почувствате уморени и изтощени, а и бебето физически е готово за промяната - може би е време.

Имайте предвид, че след първите няколко месеца бебето ще започне да свързва гърдите с много повече от просто начин да задоволи глада си. Те ще станат място за комфорт, сигурност, топлина, близост. Тези нужди на детето са толкова реални, колкото и физическите и са необходими за цялостното му развитие.

Някои родители все още смятат, че кърменето през нощта или спането заедно с бебето е навик, от който то няма да се отучи. Не забравяйте, че събуждането на бебетата и малките деца е временно! Те израстват този период, дори когато нищо не правим.

Вътрешното разписание на детето за сън през нощта може да варира значително. Малцина родители се чувстват комфортно, като оставят детето да води, когато става въпрос за нощно отбиване. За други тези моменти сериозно нарушават качеството им на живот.

Умора и изтощение от нощното кърмене

Ако сте от тези родители и усещате, че грижите през нощта пречат на ежедневните ви задължения и работа (защото сте на ръба на силите си) явно е време да спрете или поне да се опитате да намалите нощните кърмения. Трудно е да поддържате своето собствено здраве и благополучие, ако сте хронично лишени от сън. Така че решението да се сложи край на нощното хранене зависи отчасти от това как се отразява то върху вас.

Не бива да се обвинявате или да смятате, че сте лош родител ако искате да спрете кърменето през нощта. Все пак бебето вече е израснало и е започнало да се превръща в малко дете, за което храненето през нощта не е първа необходимост, а по-скоро създаване на комфорт.

Но в крайна сметка комфортно трябва да се чувствате и вие самите!

Как да насърчите бебето за по-малко хранения през нощта?

Започнете процеса на отбиване бавно и постепенно. Кърмете бебето за по-кратък период от време на всяка гърда през нощта. Опитайте се да удължите интервалите между храненията, като го потупвате и успокоявате, за да заспи.

Премахнете дискомфорта. Ако подозирате, че никнат зъбки може да облекчите болката преди лягане (обърнете се към педиатър за продукти, които може да използвате с тази цел).

Обърнете внимание на стайната температура и намерете нивото на комфорт на бебето (някои от децата се събуждат ако стане прекалено горещо или прекалено студено).

Ако сте започнали с въвеждането на твърди храни опитайте се да ги избягвате вечер, за да не натоварват още не съвсем развитата храносмилателна система на детето.

При боледуване често бебетата увеличават събужданията през нощта и желанието за кърмене. В случаи, че детето се събужда често наблюдавайте го. Това може да се предизвика от ушни инфекции, настинки, рефлукс, хранителни алергии.

Увеличете кърменето през деня. Хранете бебето по-често, за да поема повече мляко през деня, тъй като то расте и става все по-активно, може да се опитва да компенсира пропуснатите кърмения от деня през нощта.

Минимизирайте разсейванията – кърмете в тиха и спокойна стая (пуснете щорите, затворете вратата, задайте задачи на по-големите деца), опитайте да кърмите легнала, за да почивате. Понякога бебетата се разсейват прекалено много по време на дневните хранения и не приемат достатъчно мляко. Това те компенсират с по-чести нощни хранения.

Нахранете бебето добре преди лягане. Някой майки предпочитат последното късно хранене да бъде само от едната гърда, за да може кърмачето да поеме и по-високо масленото мляко, което се предлага в края на кърменето (това може да помогне да по-дълъг период от сън между храненията). Ако бебето се събуди през нощта предложете другата гърда, за да може отново да получи по-високо маслено мляко.

Нежни методи за нощно отбиване на малки деца

  • Ако детето спи при вас то е добре да ограничите близостта си, за да не насърчавате кърменето – например може да спите с гръб към него.
  • Ограничете достъпа до гърдите. Носете дрехи, които правят по-труден достъпа на детето до гърдите през нощта.
  • Партньорът ви също може да се включи като при събуждане на детето го гушка за успокояване или му предложи напитка. Бащата дори може да спи в друга стая с детето и това да доведе до по-малко събуждания, отколкото ако кърмачето продължава да спи с майката.

    Помощ от партньора в отказването от кърменето през нощта

  • Говорете с детето. На по-големи деца може да им бъде обяснено, че вечер, когато е време за сън млякото също отива да спи. Вероятно няма да го разберат напълно и да го приемат в началото, но ако им го повтаряте всяка нощ преди лягане скоро ще свикнат.
  • Просто кажете „НЕ“ или „по-късно“. При дете над 18 месеца се чувствайте спокойни да кажете „Не“. Ако детето се събуди и желае да суче му кажете спокойно: “Не, не сега. Сутринта. Мама спи. Ти също трябва да спиш.“

Избягвайте отбиване през нощта по време на преход. Например, ако сте на път да се върнете на работа или да предприемете семейна почивка. Ако наскоро сте станали по-малко достъпни за бебето през деня, не забравяйте да му дадете допълнително време, в което да сте заедно, така че то да се чувства близо до вас и спокойно. Така ще е по-малко вероятно да потърси комфорт в средата на нощта.

Бебетата ще се отбият и някой ден ще спят през нощта. Този етап на поддържане на нощното кърмене ще премине. Времето в ръцете, на гърдите и в леглото ви е сравнително кратко в живота на детето, но спомените за тези моменти на близост траят вечно.

Повече информация за нощното кърмене и отбиването може да намерите в темите:

 

Източници:

https://www.babycenter.com
http://kellymom.com
https://www.askdrsears.com

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиФизиологияНовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители