Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Захранване на бебето

Принципи на захранване на бебето

Принципи на захранване на бебето - изображение

Според препоръките на Световната Здравна Организация детето трябва да се храни с майчино мляко през първите 6 месеца от живота му. Това е период, в който кърмата доставя всички необходими хранителни съставки и енергия. При правилно хранене, захранването трябва да започне на 6 месечна възраст, когато в определена последователност се включват различни храни – пюрета от плодове и зеленчуци, месо, яйца, инстант каши. Те дават на детския организъм енергия, пълноценни белтъци, витамини и минерали.

Световната Здравна Организация дефинира четири принципа на захранването:

  • своевременно – избиране на оптималната възраст за захранване;
  • адекватно – доставяне на необходимото количество хранителни вещества и енергия;
  • правилно – количеството и консистенцията на храната да отговарят на функционалните възможности на детския организъм;
  • безопасно – правилно подбрани продукти, правилна обработка, съхранение и спазване на съответна хигиена.

Важно е да се знае, че майчината кърма продължава да бъде важен източник на хранителни вещества и в периода на захранване и осигурява половината от енергийните потребности на детето на възраст от 6 до 12 месеца. Ако в периода на захранването майката няма кърма, се препоръчва до 1 година да се дава преходно мляко за бебета. Към 12 месечна възраст на детето може постепенно да се дава прясно краве мляко. Квасеното кисело мляко се включва в детското меню след 6-месечна възраст, като се счита, че е по-добре това да стане след 12-ия месец.

При започване на захранването трябва да се има предвид здравния и хранителния статус на детето, теглото при раждане и скоростта на наддаване на килограми. През този период детският организъм има бърз растеж и развитие и със захранването се променят хранителните му режим и навици. То започва да яде през 4 часа. Храните са по-трудно смилаеми и се задържат в стомаха по-продължително време. Тогава детето се приучава да гълта и да дъвчи по-груби и по-гъсти продукти и свиква с различни вкусове.

В България децата се захранват с млечно – зеленчукови и плодови пюрета. Това става след консултация с лекар – педиатър, който трябва да прецени здравословното състояние, физическото развитие, да се информира дали в семейството има фамилна обремененост – алергии към храни, хипотрофия (недохранване), затлъстяване и други.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ФизиологияЛюбопитноНовиниЛеченияАлтернативна медицинаСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеПроизводителиЛайфстайлБотаникаИсторияОрганизацииПсихологияСоциални грижиСпортКлинични пътекиСпециалисти