Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Нямам достатъчно кърма. Защо?

Нямам достатъчно кърма. Защо?

Нямам достатъчно кърма. Защо? - изображение

Когато бебето е разтревожено или иска да суче само час след хранене, естествено е да се притеснявате, че нямате достатъчно мляко. Но това е нормално поведение и ако то увеличава теглото си няма причина за притеснение.

За някои майки, обаче резултатите от теглото на бебето не са толкова окуражаващи и смятат, че количеството мляко, което произвеждат, невинаги е достатъчно, за да отговори на нуждите на детето. Диана Уест от International board of lactation consultant (Международен съвет за консултанти по кърмене) и съавтор на "Получаване на повече мляко" казва, че промените в техниките за кърмене или помощта от експерт по кърменето може значително да стимулира производството на мляко.

Повече за техниките на кърмене може да откриете в "Подготовка и пози за кърмене".

Как да разберете дали кърмата намалява

На първо място, има няколко ненадеждни начини да се определи дали вашето предлагане на мляко е адекватно, включително начина, по който чувствате гърдите си (пълни или празни); честотата и/или продължителността на кърменията; фактът, че вашето бебе може да приеме пълно шише с адаптирано мляко след кърмене; отсъствие на изтичащо мляко или липса на кърма при опит за изцеждане. Нито един от тези показатели не е надежден. За щастие има много признаци, които ще ви дадат насока дали бебето получава достатъчно мляко:

 • бебето активно прегръща по време на хранене;
 • памперсът е мокър при всяка смяна (от 8 до 10 пъти на ден);
 • урината е сламеножълта или безцветна;
 • бебето се изхожда около пет пъти дневно;
 • наддава на тегло.

Повечето майки могат ефективно да кърмят своите деца. Така че, преди да започнете да мислите за адаптирано мляко и да се откажете от кърменето си задайте следните въпроси:

 • Поема ли бебето правилно гърдата?
 • Кърмите ли достатъчно често?
 • Суче ли достатъчно продължително бебето при всяко кърмене?
 • Преминава ли бебето през период на растеж?

Отговорът на тези въпроси може да ви даде насока дали проблем, който имате с кърменето може да бъде разрешен бързо и лесно или причината е по-сериозна.

Повече информация може да намерите в темата "Достатъчна ли е кърмата за вашето дете".

Много малък процент от жените имат наистина слабо производство на мляко. Въпреки това проблемите в някои случаи, отново могат да бъдат отстранени. Ето някои от най-честите причини за слабо производство на мляко и стратегии, които могат да помогнат:

Недостатъчна жлезиста тъкан

При някои жени гърдите не се развиват нормално (по различни причини) и е възможно да не разполагат с достатъчно млечни канали, за да задоволят нуждите на бебето. Каналите нарастват по време на всяка бременност, освен това кърменето стимулира растежа на повече канали и тъкани, това предотвратява проблеми при второ или трето бебе. Със сигурност има стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите максимално производството на мляко (това може да включва изцеждане на кърма и приемане на медикаменти, за които задължително се консултирайте с вашия лекар), но е възможно и да се наложи прибягването към адаптирано мляко. Заслужава си усилието да продължите кърменето, тъй като то ще помогне за изграждането на имунитета на вашето бебе, развитието на мозъка и хранителните му нужди.

Допълнителна информация за изцеждане на кърма може да намерите в темите "Изцеждане и съхранение на кърма" и "Ръчно изцеждане на кърма".

Хормонални или ендокринни проблеми

Такива проблеми могат да бъдат: синдром на поликистозните яйчници, понижена или увеличена функция на щитовидна жлеза, захарен диабет, хипертония (високо кръвно налягане) или хормонални проблеми, които затрудняват забременяването. Всеки от тях може да допринесе за ниското предлагане на мляко, защото то се образува в резултат на хормоналните сигнали, които се изпращат към гърдите.

Какво бихте могли да направите? В някои случаи, лечението на здравословния проблем ще помогне да стимулирате производството на мляко, въпреки че може да се наложи допълнително хранене. Среща с консултант по кърмене може да помогне да намерите подход, който да даде добри резултати при вашето специфично състояние.

Предишна операция на гърдата

Операции на гърдите могат да се извършват както по медицински, така и по Пиърсинг на гърдатакозметични причини. Увеличаването и намаляването на гръдната обиколка, например, са едни от най-често срещаните операции. Пиърсингът на зърната също се счита за вид операция на гърдата и може да повреди млечните канали в зърното.

Доколко тези хирургични интервенции влияят на кърменето зависи от начина, по който е извършена самата процедура, времето изминало между операцията и раждането на бебето и това дали има някакви усложнения, които са причинили белези или увреждане на гърдите. Някои жени, особено онези, които имат подобрения (увеличаване) на гърдите, а не намаляване на гръдната обиколка, могат да кърмят без никакви затруднения. Други ще се нуждаят от допълнителна помощ и може да се наложи да дохранват.

Използване на хормонален контрол на раждаемостта

За много от майките, които кърмят и приемат медикаменти за контрол на раждаемостта, млекопроизводство не се променя, но при някои всяка форма на хормонален контрол може да доведе до значителен спад на млякото. Това е Хормонален контрол на раждаемосттапо-вероятно да се случи, ако започнете да използвате контрацептиви преди вашето бебе да е навършило четири месеца, но е възможно да се случи и на по-късен етап.

Първата стъпка към увеличаване на майчиното мляко е да прекратите приемането на контрацептиви, но преди да го направите е необходимо да се консултирате с вашия лекар и да бъдете готови да промените методите за контрол на раждаемостта. При някои майки ще е необходима и допълнителна помощ (като лекарства по лекарско предписание, билкови добавки и/или по-честа стимулация чрез изцеждане), за да стимулират производството на мляко.

Допълнителна информация за контрацепцията по време на кърмене ще откриете в раздел лечения в темата "Кърмене и контрацепция".

Приемането на някои лекарства или билки

Псевдоефедрин (активната съставка в лекарства против настинка), метгерин, бромокриптин или големи количества градински чай, магданоз или мента могат да повлияят върху производството на кърма. Ако установите, че кърмата ви е намалява и е необходимо да вземете медикамент по рецепта, то посетете лекуващия лекар за консултация. С него може да обсъдите и алтернативно лечение на здравословно състояние. По-честото кърмене и евентуално изпомпване на кърма ще ви помогне отново да възстановите производството на мляко.

Алтернативни варианти за увеличаване на кърмата може да намерите в темата "С какво да се храним, за да увеличим кърмата".

Сукателни затруднения или анатомични проблеми

Проблемът може да е в това, че вашите зърна са плоски или хлътнали. Тогава приемането на мляко от гърдите е затруднено.

Друга възможна причина е наличието на къса юздичка на езика на бебето. Това означава, че лигавичната връзка, свързваща долната част на езика и пода на устната кухина е много къса, което нарушава нормалното движение на езика и затруднява сукането (бебето всъщност не изсмуква млякото от гърдите, а използва езика си, за да притисне гърдата и млякото да попадне в устата му). В много случаи това е доста лесно, но за някои бебета ограничаващата лигавична връзка е огромно затруднение. Разрешаването на този проблем става с лека хирургична интервенция (френулотомия). Тя осигурява пълна мобилност на езика и е безболезнена.

Друг проблем, които също може да причини затруднения при кърмене е заешка уста или разцепено небце.

Анатомични особености, затрудняващи кърменето

Преустановяване на нощните кърмения

Има много книги и програми, които предлагат методи за сън, за да накарат бебетата да спят по-дълго през нощта, без да се събуждат за хранене. Макар че тези техники работят много добре при някои семейства, липсата на нощни хранения може да доведе до проблеми с покачването на тегло при някои бебета.

Освен това липсата на кърмене през нощта води до намаляване производството на мляко, тъй като нивото на пролактин (хормонът, който сигнализира на гърдите да произвеждат мляко) е по-висок по време на нощно хранене. Трудно е да се противопоставите на неустоимото желание за спокоен сън, но за много майки тези нощни кърмения са от съществено значение за поддържане производство на мляко. Ако се опитвате да преустановите нощните хранения, но установите, че млякото ви намалява е добре да помислете за повторното им въвеждане.

Допълнителна информация за нощното кърмене ще откриете в темите "Нощното кърмене - защо е толкова важно" и "Докога да продължи нощното кърмене".

Планиране на храненията и/или използване на биберон между тях

Гърдите произвеждат мляко непрекъснато, но скоростта, с която то се образува, зависи от това доколко те са празни. Колкото по-празни са, толкова повече мляко се произвежда. Когато бебето е поставено на график, през около три часа или му предлагате биберон, за да удължите времето между храненията, гърдите остават по-пълни за по-дълги периоди от време. Това означава, че производството на мляко се намалява. Когато бебетата се кърмят в отговор на техните нужди, а не на график, периодите на хранене са по-къси. Честите хранения водят до съответно често изпразване на гърдите, което стимулира производството на кърма.

Медикаменти при раждане или жълтеница

Майките невинаги осъзнават, че медикаментите, използвани по време на раждането (като епидурална упойка), могат да повлияят върху способността на ефективно кърмене. Някои проучвания показват, че тези ефекти траят различно време в зависимост от използвания медикамент и продължителността на прилагане.

Жълтеницата е често срещано заболяване при новородени. При това състояние бебетата са по-сънливи от обикновено и не се събуждат, за да сучат толкова често, колкото биха го направили здрави бебета.

Повече информация за състоянието в периода на кърмене може да прочетете в темата: "Кърмене и жълтеница при новороденото".

И в двата случая може да се наложи да изцеждате кърма, за да стимулирате производството й. След като медикаментите бъдат излъчени от организма на бебето и жълтеницата е излекувана, то вероятно ще започне да суче добре. Тогава бихте могли да намалите и евентуално да спрете изпомпването.

Дохранване

Особено през първите няколко седмици, дохранването с адаптирано мляко може да бъде главна причина за по-ниското производство на майчино мляко.

"През първите седмици капацитетът на гърдите за производство Дохранване с адаптирано млякона мляко се калибрира в зависимост от количеството мляко, което се отстранява", казва консултантът по кърменето Диана Уест. "Ако се отстрани (бъде изсукано или изцедено) по-малко мляко, гърдите предполагат, че е необходимо по-малко производство, така че капацитетът е поставен на по-ниска точка." Когато бебето получава адаптирано мляко е естествено да суче по-малко и съответно гърдите произвеждат по-малко мляко.

Ако е необходимо дохранване най-добре е то да бъде последвано от опит за кърмене и изцеждане на гърдите. По този начин ще стимулирате образуването на кърма.

При съмнения, че нямате достатъчно мляко не бързайте да преустановите кърменето. Свържете се с консултант или лекар, който може да ви помогне да разберете и да лекувате причината за проблема.

Кога е наложително дохранване

Ако не произвеждате необходимото за детето количество кърма, ще трябва да предлагате адаптирано мляко. Обикновено това е временно - докато стимулирате отново лактацията или докато бебето започне да приема твърди храни.

Допълнителна информация за увеличаване на кърмата може да прочетете в темата "Как да увеличите и поддържате лактацията".

Много майки откриват, че след като започнат дохранване правят първата стъпка по пътя към отбиването. Съществуват, обаче начини за успешно дохранване и все още кърмене. Може да изпробвате някои от тези подходи:

 • прикрепете към гърдата тръбичка за хранене, която има в единия си край Кърмене и дохранванеконтейнер с адаптирано мляко, а другия бебето поема с гърдата, когато засуче. Този метод гарантира, че бебето получава едновременно адаптирано и майчино мляко.
 • предлагайте първо адаптираното мляко и след това кърмете бебето. Поставете по-малко количество от адаптирано мляко, отколкото очаквате бебето да поеме. Когато бебето го изпие го поставете на гърда, по този начин у него ще останат положителни емоции за ситост свързани с кърменето. Оставете бебето да суче колкото пожелае.
 • ако бебе отново е гладно час или два след получаването на адаптирано мляко, предлагайте гърдата. Тези кратки, но чести кърмения стимулират лактацията.


Източници:

https://www.todaysparent.com
https://www.whattoexpect.com
https://www.verywellfamily.com

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаСнимкиЛайфстайлФизиологияЛеченияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноИсторияВидеоОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители