Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене и жълтеница при новороденото

Кърмене и жълтеница при новороденото

Кърмене и жълтеница при новороденото - изображение

След раждането на бебето е обичайно медицинският персонал да го наблюдава внимателно, тъй като е възможно да развие жълтеница. Тя е нормална при повечето новородени. За съжаление, има конфликтна информация за това как трябва да се третира при кърмачета. Лечението може значително да повлияе върху кърменето в дългосрочен план.

Какво представлява жълтеницата?

Жълтеницата е състояние, което се проявява при новородени в рамките на 2-3 дни след раждането им. Когато това се случи се наблюдава пожълтяване на кожата и склерите (бялото) на очите. Симптомите се проявяват първо по кожата на лицето, след това и по тялото (гръден кош, корем, ръце, крака). Жълтеницата се вижда най-добре при естествена светлина и е по-трудно да се забележи при бебета с тъмна кожа.

Жълтеница

Ако има съмнения за жълтеница е необходимо да се направят кръвни изследвания, за да се установи количеството билирубин.

На какво се дължи жълтеницата?

Жълтеницата се дължи на натрупване на билирубин в кръвта. Той представлява жълт пигмент, който се получава от нормалното разпадане на стари червени кръвни клетки. Образуваният билирубин обикновено не причинява жълтеница, защото черният дроб го метаболизира и той се изхвърля от организма през чревния тракт (с изпражненията по време на дефекация или с урината). Новороденото често, обаче, страда от нея през първите няколко дни от живота си, тъй като черният му дроб е все още сравнително незрял. Освен това бебетата имат повече червени кръвни клетки в сравнение с възрастните и повече от тях се разпадат. Това означава, че в тялото на новороденото ще бъде произведено по-голямо количество билирубин.

Ако бебето е преждевременно родено, преживяло е трудно раждане, дете е на родител с диабет или има повече от обичайния брой червени кръвни клетки, които се разпадат (както може да се случи при кръвногрупова несъвместимост), нивото на билирубина в кръвта може да се повиши повече от обичайното.

Видове жълтеница

Физиологичната жълтеница 

Тя е най-честият и нормален тип жълтеница при бебета. Може да засегне до 60% от здравите бебета през първата седмица от живота им. След като бебето започне да се развива и количествата на червените кръвни клетки намалеят, жълтеницата ще премине, без да има трайни въздействия върху бебето. Това обикновено се случва около 1-2 седмици след раждането.

Жълтеница от майчиното мляко

Този вид се среща при 1 на 10 кърмачета и продължава след физиологична жълтеница. Може да продължи 3-12 седмици след раждането, но докато бебето се храни добре и нивата на билирубина се наблюдават, това рядко води до сериозни усложнения. Установява се при иначе здрави, кърмени бебета. Етиологията на жълтеницата причинена от майчиното мляко не е ясно разбрана, но се предполага, че следните фактори играят роля:

 • Необичаен метаболит на хормона прогестерон (прегнан-3-алфа 20 бета-диол), вещество в кърмата, което потиска ензим в черния дроб (уридин диф-фосфлукуронова киселина (UDPGA) глюкуронил трансфераза) на бебето разграждащ билирубина.
 • Повишени концентрации на неестерифицирани свободни мастни киселини, които също потискат чернодробната глюкуронил трансфераза.
 • Повишена циркулация на билирубин в чревните и чернодробните пътища, поради повишено съдържание на вещество (бета глюкуронидаза) в кърмата. От това следва нарушена чревна флора и забавено усвояване на вещества в храносмилателната система.
 • Намалено чернодробно поемане на неконюгиран билирубин, дължащо се на мутация.
 • Наличие на възпалителни цитокини (клетъчно сигнализиращи молекули, които подпомагат комуникацията между клетките при имунен отговор и стимулират движението на клетките към местата на възпаление, инфекция и травма) в човешкото мляко, особено интерлевкин (IL) - 1 бета и интерлевкин 6 (IL-6). Те се повишават при бебета с жълтеница от майчиното мляко и са известни като холестатични - намаляват приема, метаболизма и екскрецията на билирубин.
 • Високите нива на епидермалния растежен фактор (EGF) в майчиното мляко също може да се окажат причина за развитието на тази жълтеница. Епидермалният растежен фактор е отговорен за развитието и узряването на стомашно-чревния тракт при новородени и е от жизненоважно значение за адаптирането им след раждането. По-високи нива в серума и майчиното мляко са наблюдавани при пациенти с жълтеница причинена от кърмата.  Счита се, че проблеми в стомашно-чревния мотилитет, увеличената абсорбция и поемане на билирубина са механизмите.
 • Установено е, че нивата на серумните алфа-фето-протеини са по-високи при кърмачета с жълтеница причинена от кърма. Точното значение на тази констатация е неизвестно.

Кърмата е важен източник на бактерии за установяване на нормална стомашно-чревна флора при децата. Неотдавнашно проучване показва, че видовете Bifidobacterium в майчиното мляко могат всъщност и да предпазват от този вид жълтеница.

Заболяването, обикновено не причинява никакви проблеми и в крайна сметка отшумява от само себе си. Не е необходимо лечение! И не е необходимо да прекратявате кърменето. Напротив - безопасно е да го продължите. Нивата на билирубина в крайна сметка ще намалеят.

Жълтеницата причинена от майчино мляко може да се появи при всяко кърмено новородено. Смята се, че има генетична предразположеност, така че ако във фамилната ви анамнеза има жълтеница при кърмачета това може да увеличи риска и за вашето бебе.

Този вид жълтеница трябва да се разграничава и от друг вид, резултат от недостатъчен прием на майчино мляко (недохранване).

Как може да се предотврати жълтеницата от майчиното мляко? Повечето случаи на жълтеница от майчиното мляко не могат да бъдат предотвратени. Но трябва да знаете, че не трябва да спирате да кърмите, докато това не ви бъде препоръчано от лекаря. Кърмата е от съществено значение за поддържането на здравето на новороденото. Тя доставя всички необходими хранителни вещества и предпазва бебетата от болести и инфекции. Американската академия по педиатрия препоръчва кърмачетата да кърмят 8 до 12 пъти на ден през първите шест месеца от живота си.

Каква е дългосрочната перспектива за тези бебета? Бебетата с жълтеница от майчиното мляко обикновено се възстановяват с правилното лечение и внимателно наблюдение. Състоянието изчезва след една или две седмици, ако черният дроб на детето стане по-ефективен и продължават да консумират достатъчно количество мляко. В редки случаи жълтеницата може да продължи след шестата седмица от живота, дори при правилно лечение. Това може да означава основно медицинско състояние, което изисква по-агресивно лечение.

Жълтеница при новородени

Как се лекува този вид жълтеницата? Леката или умерена жълтеница обикновено може да бъде наблюдавана у дома. Лекарят може да ви насърчи да кърмите бебето си по-често. Това ще помогне за по-бързото елиминиране на билирубина в изпражненията и урината.

Тежката жълтеница често се лекува чрез фототерапия в болницата или у дома. Фототерапията е светлинна терапия. При нея бебето се поставя под специално осветление, което излъчва светлина в синьо-зеления спектър. Тази светлина променя структурата на молекулите на билирубина и по такъв начин, той по-лесно и бързо се екскретира в урината и изпражненията. Светлината не е ултравиолетова, а специален щит филтрира такива лъчи, които могат да бъдат излъчени. По време на терапията бебето е само по пелена и защитни очни лепенки (които да предпазят очите от увреждане). Тази терапия може да доведе до дехидратация затова предлагайте повече течности. Необходимо е да кърмите бебето достатъчно често, може да предлагате и изцедена кърма в интервалите между храненията.

Фототерапия

Жълтеница от недостатъчно кърмене

Тя се причинява от недостатъчен прием на майчино мляко. Не е свързана с вещества в кърмата, които блокират разграждането на билирубина.

Когато бебето поема адекватните количества мляко, то започва да се изхожда достатъчно на брой пъти, което спомага за по-бързото отделяне на билирубина. Жълтеницата от недостатъчно кърмене може да възникне, когато новороденото не започне да се храни с майчино мляко добре още в самото начало. Причината може да е и неправилно поемане на гърдата или други трудности с кърменето, които да ви накарат да дохранвате с адаптирано мляко (което пречи на кърменето). Този проблем често се решава с увеличаване броя на храненията и помощ от консултант по кърмене, който да се увери, че бебето приема адекватни количества кърма.

Всички признаци на жълтеница все пак трябва да бъдат проверени от медицински специалист. В случаи на тежка, нелекувана жълтеница може да се стигне до усложнения, включително увреждане на мозъка или загуба на слуха.

Трябва да се подчертае, обаче, че билирубинът има незаслужена лоша репутация. Той е невинен минувач, който несправедливо се обвинява за увреждане на мозъка. Това увреждане всъщност е съвкупността от обстоятелства, които позволяват на билирубина да навлезе в мозъка, което е истинският проблем. Такива са: тежка липса на кислород (когато бебето се задушава) или тежка анемия (поради много бързо разрушаване на червените кръвни клетки), Rh несъвместимост или кръвногрупова несъвместимост. Това са всъщност факторите, който позволяват на жълтия пигмент да навлезе в мозъка и да причини увреждания. В действителност, билирубинът е антиоксидант и всъщност предпазва бебето от увреждане.

Необходимо ли е лечение и какво е то?

 • Увеличете кърменията до 8-12 пъти на ден. Най-добрият начин да намалите нивото на билирубина е да го премахнете. Увеличаването на храненето ще доведе до увеличаване на изхожданията, чрез които се елиминира билирубина.
 • Работете с професионален консултант по кърмене, за да сте сигурни, че бебето правилно поема гърдата, така че да може да изсуче толкова количество мляко, колкото му е необходимо. Неправилното позициониране и неправилно поемане на гърдата може да повлияе пряко върху количеството мляко, което кърмачето получава.
 • Рядко прекъсването на кърменето е ефективно лечение на жълтеница при кърмачето. Ако нивата на билирубина при детето достигнат 20 милиграма или повече, може да се прекрати в продължение на 24 часа във връзка с фототерапия. Това обикновено понижава нивата на билирубина. След това майката може да възобнови кърменето отново. По време на този 24-часов период е добре да изцеждате мляко (ръчно или с помпа), за да поддържате лактацията.
 • Ако се препоръчва фототерапия (обикновено това е само ако нивата на билирубин достигнат над 15-20 милиграма), говорете с вашия лекар за използването на одеала с фиброоптични кабели. Те могат да бъдат взети вкъщи и да позволят кърменето да продължи без прекъсвания. Повишените хранения и употребата на специални лампи трябва ефективно да понижат нивата на билирубина.

  Фототерапия у дома   Фототерапия у дома

Ако бебето е преждевременно родено или има други здравословни проблеми, лечението трябва да бъде индивидуално насочено и подбрано от медицинско лице.

Лечение, което не се препоръчва:

Преустановяване на кърменето - това също може да влоши жълтеницата, тъй като новороденото се лишава от възможно най-доброто хранене.

Честото и ефективно хранене с майчино мляко е най-добрият начин за намаляване на жълтеницата.

Трябва ли да се предлага подсладена вода или глюкоза?

В различните източници това е спорен въпрос. Някои смятат, че предлагането на подсладена вода или глюкоза може да влоши жълтеницата, тъй като се намесва в приема и производството на кърма. Докато други са на мнение, че лечението с глюкоза индуцира елиминирането на билирубин, което предотвратява жълтеницата. Недостатъчният прием на калории или гладуването също е причина за появата на жълтеница – глюкозата предотвратява този енергиен глад. Допълнителното лечение на новородени с глюкозен разтвор може да бъде ефективен метод за лечение, но задължително съпътстващ се с пълноценно кърмене.

Може ли да се предотврати жълтеница в кърменото бебе?

Жълтеницата се среща при 50-70% от всички новородени, така че няма начин да се предотврати появата й. Но съществуват начини да се предотврати усложняването й и да достигне ниво, което изисква допълнителни интервенции.

 • Започнете възможно най-скоро след раждането да кърмите. Изследванията показват, че има по-висок процент на успех, когато се започне в първите часове след раждането.

Кърмене скоро след раждането

 • Работете с консултант по кърмене, за да се уверите, че правилно позиционирате детето, а то поема гърдата както трябва. А също така, за да разберете дали бебето приема достатъчно количество мляко.
 • Хранете бебето често през първите дни и седмици от живота му. Не се опитвайте да поставяте бебето в "график", докато храненето не потръгне добре. Избягвайте да прекъсвате кърменето или да дохранвате, ако това е възможно.

 

Източници:

http://americanpregnancy.org
http://www.healthline.com
http://kellymom.com
https://www.cdc.gov
http://www.mayoclinic.org
https://www.nature.com
http://emedicine.medscape.com
https://ibconline.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиФизиологияНовиниЗдравни съветиЛеченияМедицински изследванияБотаникаЛайфстайлИсторияВидеоЛюбопитноОрганизацииНормативни актовеПроизводители