Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при жълтеница

Хранене при жълтеница

Хранене при жълтеница - изображение

Жълтеницата е редица от патологични промени, свързани не само с нарушени функции на черния дроб, но и на други органи. Заболяването се развива вследствие на нарушен обмен на билирубина, който може да бъде предизвикан от различни фактори.

Причините за развитие на жълтеница са разнородни, което определя и няколко форми на болестта, но ние ще обърнем внимание на храненето, защото то е лична отговорност на всеки един от нас, особено ако е наличен здравословен проблем.

За да се ускори лечебният процес е необходимо придържането към строга диета, която трябва да бъде насочена към нормализиране работата на стомашно-чревния тракт. За целта в менюто следва да се включат определени храни.


Полезни за консумация продукти при жълтеница:

  • хляб от зърна;
  • сушени кайсии;
  • зеленолистни растения;
  • обезмаслени киселомлечни продукти;
  • достатъчни количества сварени, задушени или сурови зеленчуци;
  • зеле;
  • орехи;
  • тиквички;
  • плодови и зеленчукови фрешове;
  • печива от немаслено тесто;
  • ошав;
  • гъсти зърнено-житни каши, приготвени с прясно мляко;
  • зърнени супи със зеленчуков бульон;
  • омлет на пара;
  • кисели от некисели плодове;
  • ягодоплодни;
  • сварено заешко месо;
  • шипкова отвара;
  • негазирана вода в големи количества.


Вредни храни при жълтеница

По време на лечение следва да се спре консумацията на:

  • алкохол;
  • чесън;
  • пържени ястия;
  • консерви;
  • пушени риба и месо;
  • животински мазнини;
  • силно кафе;
  • сладки газирани напитки;
  • кисели плодове и ягодоплодни;
  • сладолед;
  • печива от маслено тесто;
  • силно концентрирани рибени и месни бульони;
  • гъби;
  • туршии;
  • солта да се намали до минимум.

 

Всички продукти, изброени като вредни, стимулират секретирането на задстомашната жлеза, заставят черния дроб и жлъчката да функционират в ускорен режим, предизвиквайки повишено производство на жлъчен сок. По този начин натоварват черния дроб и стомашно-чревния тракт, допринасят за чревна ферментация и повишават газообразуването.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: tvojajbolit.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаНовиниХранене при...Здравни съветиЛеченияБотаникаИзследвания