Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Побеляване на зърното - вазоспазъм

Побеляване на зърното - вазоспазъм

Побеляване на зърното - вазоспазъм - изображение

Ако кръвният поток към зърното на гърдата бъде ограничен, то започва да побелява. Състоянието се означава още като вазоспазъм. То може да се съпровожда от болка, но такава може и да липсва. Най-често проблемът се свързва с неправилно поемане на гърдата от бебето или се дължи на феномен на Рейно (Raynaud's phenomenon).

Симптомите, които се проявяват при това състояние включват:

 • болезнени зърна – болката често се описва като пробождане или парене и може да се усети скоро след кърмене или между храненията. Обикновено при ниски температури се влошава;
 • побеляване на зърната – зърното може да изглежда бяло след кърмене, а по-късно да придобие други цветове – синьо, червено (промените в цвета се свързват с феномена на Рейно);
 • силна болка в гърдите;

Побеляване на зърното, поради компресия

Най-честата причина за тази промяна в цвета на зърната е притискането на зърното, от бебето, докато суче. Това може да се дължи на:

Когато побеляването се дължи на компресия предизвикана от бебето, зърното е бяло и често деформирано (бива сплескано, набръчкано, заострено) непосредствено след хранене. Болката може да започне само няколко минути след кърменето, когато кръвопотока започне да се възстановява.

За кърмещите майки основната причина за вазоспазъм, вероятно, е неправилното поемане на гърдата. В допълнение се посочват и редица рискови фактори:

 • ниски температури;
 • периоди на силен емоционален стрес;
 • тютюнопушене;
 • мигрена;
 • заболявания като фибромиалгия, системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит, хипотиреоидизъм или карциноид или предшестваща хирургия на гърдата;
 • медикаменти – флуконазол,  оралните контрацептиви, съдържащи естроген.

Вазоспазъм причинен от феномен на Рейно

В този случаи вазоспазъмът е по-тежък. Той е изключително болезнен. Може да се появи след кърмене или между отделните кърмения. Зърното на гърдата побелява малко след кърмене, а не излиза бяло от устата на бебето веднага след храненето. Цветът на зърното преминава от бяло към синьо до червено - при Полебяване на зърното поради феномен на Рейновръщането на кръвта.

Вазоспазмът, дължащ се на феномена на Рейно е по-вероятно да се появи и на двете зърна (а не само на едното зърно), продължава по-дълъг период от време (а не няколко секунди или няколко минути) и може да се появи по време на бременност и периоди, които не са свързани с кърменето. Вазоспазмите могат да засегнат, освен зърната на гърдите, пръстите на ръцете и краката. Феноменът на Рейно може да се повтори с последваща бременност или кърмене, така че бъдете готови да потърсите бързо лечение на проблема. Ниските температури и травми на зърната обикновено провокират вазоспазъм и/или го влошават.

Тъй като жените често описват усещания за парене, пробождане и болка, това може погрешно да се диагностицира като бактериална (стафилоковова) или гъбична инфекция (млечница). Неправилната диагноза ще доведе до ненужно лечение, което може да влоши симптомите при вазоспазъм.

Имайте предвид, че феноменът на Рейно не е причинен от кърменето (всеки човек може да бъде засегнат от заболяването) - той просто има потенциала да повлияе самото кърмене (още повече ако имате плоски или хлътнали зърна; проблеми с позиционирането и поемането на гърдата от бебето).

Как да избегнете симптомите на вазоспазъм?

Опитайте се да избегнете рисковите фактори. Това в голяма степен ще помогне за предотвратяване на симптомите.

Потърсете помощ от консултант по кърмене за насоки при правилното позициониране на бебето. Неправилното поемане на гърдата от бебето и неефективното сукане може да предизвика побеляване на зърното.

Повече информация може да откриете в темата "Подготовка и пози за кърмене".

Изключете бактериалната инфекция на млечните жлези – посетете лекуващия лекар, за да отхвърлите други вероятни причини за парещи, пробождащи и болезнени усещания в зърната.

Опитайте се да избегнете резки температурни промени - ниските температури могат да влошат симптомите на вазоспазъм. При такива случаи може да налагате върху зърната на гърдите топли компреси. Кърмете в добре отоплена стая и покрийте зърното веднага щом приключите с кърменето.

Опитайте да масажирате зърната с топло масло след кърмене, за да спрете вазоспазъма.

Избягвайте - тютюнопушене и цигарен дим, кофеин, стреса или каквито и да е лекарства, които подпомагат вазоконстрикцията (напр. някои деконгестанти).

Носете подходящ размер сутиен - ако чашката на вашия сутиен е по-малка от необходимото може да оказва натиск върху зърното, което от своя страна да доведе до нарушаване на кръвообращението.

Съвети за кърмене при синдром на Рейно

От асоциацията в помощ и подкрепа на бременни и кърмещи майки дават конкретни съвети за страдащите от синдром на Рейно:

 • Никога не поставяйте бебето на гърдата, докато зърното е с вазоспазъм. Опитайте да затоплите гърдата и неколкократно да изстискате зърното, за да подпомогнете възстановяването на кръвообращението, преди да започнете кърменето.
 • При някои майки изцеждането на кърма може да бъде по-малко болезнено от директното кърмене. Ако имате силни болки опитайте това.
 • Затоплете зърната и не ги оставяйте да изсъхнат след кърмене.

Варианти на лечение за вазоспазъм

Избягвайте студа - нанесете топли компреси на гърдата, когато е необходимо (това действа отпускащо на кръвоносните съдове) или облечете топли дрехи.

Покрийте зърното възможно най-бързо, след като приключите кърменето и нанесете топъл компрес.  Такъв може да изработите и сами като напълните един чорап с ориз. Поставете го в микровълнова печка за 45 секунди (или до достигане на желаната топлина) и го задръжте в областта на зърното (над дрехата или като използвате кърпа върху гърдата), докато се възстанови кръвообращението.

Избягвайте кофеин, никотин, хапчета за отслабване, лекарства, съдържащи псевдоефедрин или фенилефрин, бета-блокери и други вазоконстрикторни, тъй като те могат да засилят симптомите. Пероралните контрацептиви, съдържащи естроген, също са свързани с вазоспазъм.

Медикаментите и хранителните добавки, които могат да ви помогнат:

 • ибупрофен или ацетаминофен – могат да облекчат болката при вазоспазъм. Лекарствата са безопасни за прием по време на кърмене. Обикновено те се предписват за период от 2 седмици и това може да бъде достатъчно, за да облекчи болката. При някой майки може да се наложи по-дълъг прием;
 • хранителна добавка с калций и магнезий;
 • хранителна добавка с витамин В комплекс, който включва B6 и ниацин;
 • хранителна добавка с добавки с омега мастни киселини, рибено масло, масло от вечерна иглика;
 • ниска доза нифедипин (обикновено се използва за високо кръвно налягане, но също може да помогне при вазоспазъм на зърната и е безопасен за кърмещи майки и бебета).  Тъй като нифедипинът понижава кръвното налягане е задължително да се консултирате с лекар, който да следи състоянието ви. Ако имате някакви нежелани реакции като замаяност, чувство на слабост, главоболие, сърцебиене, зачервяване или подуване на краката, трябва да спрете лечението и да се свържете с Вашия лекар възможно най-скоро.

 

Източници:

https://www.breastfeeding-problems.com
https://kellymom.com
https://breastfeeding.support
https://www.canadianbreastfeedingfoundation.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаИсторияВидеоНовиниХранене при...ЛеченияФизиологияЗдравни съвети