Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене и млечница

Кърмене и млечница

Кърмене и млечница - изображение

Млечницата представлява гъбична инфекция, която може да окаже неблагоприятно влияние върху кърменето.

Причинителят на това заболяване се нарича Candida albicans - едноклетъчен организъм (дрожд), който е широко Candida albicansразпространен в нашата среда и обикновено живее безвредно в устата, стомашно-чревния тракт, кожата и влагалището.

При определени условия (незряла или отслабена имунна система, увредена кожа, хормонални промени, употреба на някои медикаменти като антибиотици или кортикостероиди) може да се появи свръхрастеж на гъбичката, водещ до различни форми на инфекцията (кандидоза), включително орална кандидоза, обрив под пелените, обрив по гърдите (зърната), вагинална кандидоза и други.

Много кърмачета влизат в контакт за първи път с тези дрожди по време на раждането (може да имате вагинална кандидоза по време на бременността, с която да не сте наясно).

Кърменето създава идеална среда за развитието на млечница (орална кандидоза). Гъбичката процъфтява на топло, влажно и богато на захари място, точно каквото е устата на бебето по време на кърмене. Така инфекцията може да обхване и зърната на гърдите ви.

Дрождите се задържат по-лесно върху гърдите, ако зърната за напукани или възпалени (в резултат на неправилно поемане на гърдата от бебето). Ако не се лекува състоянието може да се предава между вас и детето.

Предаване на инфекцията по време на кърмене

Как да разберете дали имате млечница?

Чести признаци на млечница при кърмещите майки са:

Млечница при кърмеща жена

 • розови или червени, блестящи, люспести зърна, които имат обрив с малки мехурчета;
 • интензивна болка в гърдите, която не се подобрява от позиционирането на бебето;
 • болезнени зърна след период на безболезнено кърмене. Болката често се усилва, докато бебето суче и може да продължи до час след кърменето;
 • напукани зърна;
 • сърбеж на зърната и изключителна чувствителност при допир;
 • усещане за парене в гърдите.

По-вероятно е и двете гърди да бъдат засегнати, освен ако заболяването не е в много ранен стадий.

Как да разберете дали бебето има млечница?Орална кандидоза

Ако бебето има млечница устната му кухина (вътрешната страна на бузите, венците, покрива на устната кухина и езика) се покриват от кремообразни бели петна, които наподобяват извара. Тези налепи не могат да бъдат премахнати (не се измиват). Ако опитате да ги отстраните може да установите, че кървят.

Кърмачето често плаче и изпуска гърдата по време на хранене поради болезнено усещане в резултат на възпалението.

Кърмачето плаче и изпуска гърдата

Поява на тъмночервен обрив под пелените. Засегнатата област е силно чувствителна и болезнена, а обривът засяга гениталиите, крачетата (гънките в тези области), но не и дупето.

Как се лекува?

Имайте предвид, че някои лекари няма да назначат едновременна терапия на вас и бебето, ако нямате симптоми. Въпреки това, в голяма част от литературата се казва, че това е от решаващо значение за пълно възстановяване от инфекцията.

Лечението както при вас, така и при бебето трябва да продължи най-малко 1-2 седмици, след като всички симптоми изчезнат. Медикаментите, които се използват за лечение се считат за съвместими с кърменето и не налагат неговото прекратяване.

За да се справите с инфекцията най-вероятно вашият лекар ще предпише антифунгициден (противогъбичен) крем или гел (обикновено миконазол, нистатин), с който да мажете зърната на гърдите си. Лечението трябва да продължи 2 седмици след края на симптомите и може да се приложи 4 пъти дневно или след всяко хранене (при употреба на миконазол, обикновено се прилага на зърната и ареолите 2 до 4 пъти дневно в продължение на 7 дни).

Необходимо е да прилагате медикамента върху зърната на гърдите след всяко кърмене и да го отстранявате непосредствено преди следващото хранене на бебето. Ако зърната ви са много зачервени и болезнени може да се наложи да използвате и стероиден крем, който да подпомогне лечението.

Ако тази терапия не е ефикасна и инфекцията премине към млечните канали вероятно ще се наложи да приемате перорален медикамент (Дифлукан).

Дифлукан (флуконазол) обикновено е много ефективен срещу дрожди, когато се приема перорално. Дозата е 200-400 mg в първия ден, последвана от 100-200 mg в продължение на 10-14 дни. Много малко от това лекарство преминава в кърмата, така че количеството, на което бебето ще бъде изложено е незначително. Дифлукан трябва да се приема само по лекарско предписание.

След като лечението започне, симптомите може да се влошат още няколко дни, преди да се подобрят. Докато болката продължава, предлагайте на бебето да суче по-често, за по-кратко време, като започнете от по-малко болезнената гърда. Не забравяйте да измиете зърната и подсушите зърната след всяко хранене.Прилагане на медикамент

За кърмачето лекарят най-често предписва Нистатин. Лекарството се прилага върху белите плаки с апликатор или пръст, няколко пъти дневно в продължение на поне 10 дни. Не забравяйте да прилагате медикамента след кърмене, така че да остане в устата на бебето по-дълго време. Може да отнеме около седмица, докато инфекцията премине.

Какво още може да използвате:

За да облекчите болката в гърдите може да вземете леко обезболяващо парацетамол или ибупрофен на всеки 6 часа (максимум 1200 mg в продължение на 24 часа).

Бихте могли да приемате и пробиотици, които да подпомогнат „добрите“ чревни бактерии да потиснат гъбичната инфекция. Приемайте ги под формата на хапчета или директно консумирайте кисело мляко. Но не разчитайте изцяло на това като начин да се излекувате. Противогъбичното лечение назначено от лекаря е най-ефективният начин да се отървете от млечницата.

Чесън – като мощен природен антибиотик. Може да приемате от 4 до 6 капсули с чесън без мирис по време на инфекцията и в рамките на 1-2 седмици след като симптоми изчезнат.

Ехинацея – билка, която стимулира имунната система. Приема на ехинацея в този период също би оказал благоприятно влияние.

Разтвор на оцет с вода - туширайте зърната с вода и оцет (1 супена лъжица оцет в 1 чаша вода) след всяко кърмене. Използвайте отделен памучен тампон за всяко зърно и приготвяйте нова смес всеки ден. Нанасяйте разтвора след всяко кърмене и преди прилагането на кремовете. Гъбичките не могат да оцелеят в кисела среда.

Разтворът може да се прилага и при бебета с обрив под пелената предизвикан от гъбичката. В тези случай е добре да се избягва до колкото е възможно слагането на памперс. Също така е за предпочитане употребата на пелени от плат.

Екстракт на семена от грейпфрут – това средство може да се добави към терапията в доза 250 мг на капсули или в течна форма три пъти дневно.

Генциан виолет – това средство възвръща своята популярност все повече. В продължение на много години е било известно и изключително ефективно в борбата с дрождите. Използва се в областта на зърната и ареолата веднъж на ден (най-добре през нощта след последното кърмене). Прилага се с памучни тампони, които се напояват с разтвора и се тушира засегнатата област. Необходимо е да използвате отделни и еднократни тампони за двете гърди.

Разтворът може да се използва и за туширане (веднъж на ден) на засегнатите места в устата на бебето. Отново се използва еднократен тампон.

Някой майки се притесняват, че генциан виолет съдържа алкохол и смятат, че не трябва да се използва от кърмачки. Имайте предвид, че количеството алкохол в разтвора е в незначително количество и бебето поглъща съвсем малко от него. Ако все пак притесненията ви надделяват може да го прилагате разредено с вода.

Прилагайте в продължение на 4 дни. Ако симптомите се подобряват, но не са напълно изчезнали може да продължите още 3 дни (но не използвайте повече от седмица). Ако е необходимо да продължите лечението след изтичането на една седмица ще е необходимо да направите почивка от няколко дни, след което да възобновите употребата му. При положение, че симптомите не се подобряват или се влошават през първите 4 дни на употреба прекратете приложението на разтвора и потърсете съвет от консултант или лекар.

Това, което трябва да знаете за разтвора генциан виолет е, че той оцветява тъканите в ярко лилаво. Бъдете подготвени да видите устата на бебето оцветена по този начин.

Употреба на генциан виолет

Прилагайки го и върху гърдите ще е добре да носите по-стари дрехи, тъй като този продукт оцветява всичко, с което влиза в контакт.

Кремове приготвени в аптеката – понякога се налага лекаря да предпише съчетание между противогъбични средства, антибиотик и стероид. Тогава е необходимо да посетите аптека, в която фармацевтите приготвят продукти на момента. Там ще ви бъде приготвен крем, който се прилага върху зърната след всяко кърмене (като, преди да нанесете крема трябва да измиете и подсушите гърдите). Една примерна рецепта на такъв крем включва:

 • 100 000 единици/ml нистатин (15 грама)
 • 0.1% бетаметазон (15 грама)
 • 2% мупироцин маз (15 грама)
 • 10% клотримазол (вагинален мехлем -15 грама)

Освен лекарствата, които ще приемате има и други неща, които може да направите, за да преборите инфекцията и да избегнете повторно заразяване:

 • Поддържайте добра хигиена на ръцете си, особено след като нанасяте противогъбичния крем или сменяте памперса на бебето.
 • Използвайте отделна кърпа за всеки член на семейството и ги подменяйте ежедневно. Друга алтернатива е да използвате хартиени кърпи за еднократна употреба.
 • Изперете с гореща вода сутиени, нощници и всичко, което влиза в контакт със зърната ви. Може да използвате дори белина.
 • Измивайте гърдите си с хладка вода след всяко кърмене; добре е ако може да оставите гърдите на въздух за около 10-15 мин., след което да прилагате кремовете.
 • Всички шишета, биберони и частите на помпата за кърма, които влизат в контакт с гърдите или млякото трябва да се изваряват около 20 мин. всеки ден по време на лечението. Шишетата и бибероните на детето трябва да се сменят всяка седмица.
 • Измийте добре и стерилизирайте играчките, които бебето поставя в устата си.
 • Ако използвате подплънки за кърмачки е необходимо да ги сменяте веднага след като се навлажнят.
 • Промени в диетата – тъй като захарите и млечните продукти са добра среда за развитие на гъбичките ще е добре да ги изключите от менюто си по време на лечението и 1-2 седмици след изчезването на всички симптоми.

Мога ли да кърмя?

Кърмене

Да! Кърменето може и трябва да продължи по време на лечението. Млечницата не бива да го спира, въпреки че може да го направи много болезнено. При леки случаи облекчение може да се усети в рамките на 48 часа след започване на терапията. В тежки случаи ще отнеме 3-5 дни, за да забележите някакво подобрение. Симптомите може дори да започнат да се влошават за един или два дни, след което започва подобрението. Когато инфекцията не е била лекувана правилно; не е диагностицирана достатъчно бързо или гъбичките са особено устойчиви, облекчението може да не настъпва в продължение на няколко дни и може да е необходимо комбинация от различни медикаменти. Лечението може да е агресивно с промени в диетата и повишаване на имунна система дори след като всички симптоми са изчезнали.

Ако кърменето е твърде болезнено бихте могли да изцеждате кърма през дни на лечение (това може да е по-лесен и по-безболезнен вариант). Изцеждането трябва да бъде толкова често, колкото бебето се храни, така че лактацията да се поддържа. Ако бебето е на възраст под 4-6 седмици може да опитате да предлагате изцеденото мляко по различен начин (лъжичка, капкомер, спринцовка), за да се намали риска от последващо отказване от гърда. Бебетата лесно се приучават към шише, тъй като сукането от него е доста по-лесно от това на гърдата.

Хранете спокойно детето с изцеденото мляко, но не го замразявайте. Изхвърляйте това, което не сте използвали, тъй като замразяването не убива гъбичката. Следователно изцедено и замразено мляко може да бъде източник на нова инфекция.

Може ли кърмата да предпази бебето от млечница?

Майчиното мляко може действително да помогне за предпазване на бебето от свръхрастеж на гъбичката, тъй като някои проучвания показват по-голяма честота на млечница при бебета, които се хранят с адаптирано мляко. Компонентите на човешкото мляко, включително секреторен имуноглобулин тип А (sIgA) и лактоферин, които са активни срещу Candida. Всъщност, тъй като кърмата инхибира растежа на гъбичката, може да бъде трудно тя да се култивира в млякото без използване на специални техники. В допълнение, кърмата създава благоприятни условия за поощряване растежа на "добри бактерии" в стомашно-чревния тракт на бебето. Което пък от своя страна спомага за ограничаването растежа на гъбичките.

 

Източници:

https://www.babycenter.com
http://www.nhs.uk
http://www.llli.org
https://www.babycentre.co.uk
http://kellymom.com
http://www.motherandchildhealth.com
http://www.lalecheleague.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаСнимкиНовиниФизиологияЛеченияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиИсторияВидеоОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители