Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Десет начина да подправите ястията, без да добавяте сол

Десет начина да подправите ястията, без да добавяте сол

от 04 дек 2015г., обновено на 14 окт 2017г.
Десет начина да подправите ястията, без да добавяте сол - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Безспорен факт е, че прекалената консумация на сол не е никак здравословна. Да, натриевият хлорид е от жизнена необходимост за правилното функциониране на нашия организъм, но когато надвишим многократно неговия прием, ползата се превръща във вреда.

От друга страна, солта подобрява вкусовите качества на храната, като им помага да се проявят с по-голяма сила. Представяме ви 10 кулинарни хитринки, които ще ви помогнат да овкусите ястията, без да ги солите.

Билки и подправки

Освен че овкусяват храната, различните билки и подправки притежават антиоксидантни свойства. Те стоят в основата на много рецепти, придавайки им характерен регионален привкус.

Билките са листните части на растенията. Те притежават свеж и чист вкус и обикновено се поръсват върху блюдото, когато е готово за консумация.

За разлика от тях, подправките са част от кората, корените, семената и цветовете. Добавят богат вкус към ястията и могат да се готвят дълго време заедно с тях.

Сок от цитрусов плод

Малко количество сок от лимон, лайм или портокалова кора може да накара вкусовете на вашето ястие да оживеят. Цитрусовият сок добавя нотка и на аромат, който успешно може да се съчетае с подходящите подправки.

Накълцани лук, чесън, чушки...

Ароматните зеленчуци, като лук, чесън, праз, чушки и т.н. добавят отличителен вкус и аромат, независимо дали са сотирани, печени или сурови.

Пресен джинджифил

Пресният джинджифил ще обогати ястията с ударна доза аромат. Освен това е лесен за съхранение и употреба.

Хрян

Хрянът е подценявана подправка, която придава много характерен вкус на различните видове сос или яхния.

Здравословни мазнини

Използвайте студено пресован зехтин, орехово или сусамово олио, независимо дали овкусявате салата или поредната си гозба. Бихте могли да използвате и неутрални масла, като шафраново, рапично или масло от гроздови семена. Когато към тях прибавите и билки, ще придадете уникален аромат на храната.

Оцет, вино и ликьор

Да, оцетът наистина може да възбуди вашите вкусови рецептори, без дори да сте добавили и прашинка сол. Винен, ябълков или балсамов - изборът е изцяло ваш. Комбинирайте го с печен чесън, люти чушки, билки или зеленчуци и резултатът ще е зашеметяващ.

За овкусяването на различни сосове, зеленчуци и десерти бихте могли да използвате вино или друга подходяща алкохолна напитка. Например, добавете шери в сметановия сос, амарето към варените моркови или пък използвайте бренди, за да фламбирате десерта.

Пюре от зеленчуци

Пюрираните зеленчуци ще добавят прекрасен аромат на вашата гозба. Те са отлична алтернатива на готовите зеленчукови смеси или фиксове, които "обогатяват" основно с мазнини и голямо количество сол. Освен това пюрето от зеленчуци ще добави не само вкус, но и цвят. То може здравословно да сгъсти готвените от вас супи, яхнии и сосове.

Марината

Използвайте марината, за да придадете желания вкус на месото. Натъркайте го с предварително смесени подправки и билки или пък смесете подправките с различни видове масла.

Поръсете със сирене

Малко количество бяло сирене, пармезан или кашкавал наистина може да подсили аромата на ястието. Особено поръсено върху зеленчуци.

Още по темата:
  • Домашна целинова сол Домашна целинова сол
  • Босилекова сол за вкусни ястия Босилекова сол за вкусни ястия
  • Чеснова сол с копър Чеснова сол с копър
  • Полезни и вредни видове сол Полезни и вредни видове сол
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
7.70лв. / 3.94 €

СОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

АТАКАМСКА ДРЕВНА СОЛ 300 г ЗДРАВНИЦА
9.28лв. / 4.74 €

АТАКАМСКА ДРЕВНА СОЛ 300 г ЗДРАВНИЦА

КЕЛТСКА СОЛ - ГРАНУЛИ - ЕСТЕСТВЕНО ВЛАЖНА 1 кг LE GUERANDAIS
11.54лв. / 5.90 €

КЕЛТСКА СОЛ - ГРАНУЛИ - ЕСТЕСТВЕНО ВЛАЖНА 1 кг LE GUERANDAIS

КЕЛТСКА СОЛ - ФИНА - ЕСТЕСТВЕНО ИЗСУШЕНА 500 г LE GUERANDAIS
9.50лв. / 4.86 €

КЕЛТСКА СОЛ - ФИНА - ЕСТЕСТВЕНО ИЗСУШЕНА 500 г LE GUERANDAIS

АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С ЛЕКО КИСЕЛ ВКУС 70 г
17.90лв. 15.22лв. / 7.78 €

АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С ЛЕКО КИСЕЛ ВКУС 70 г

ПРОМО
СОЛ ЗА СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ 2.5 кг ETAMINE DU LYS
12.02лв. / 6.15 €

СОЛ ЗА СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ 2.5 кг ETAMINE DU LYS

Коментари към Десет начина да подправите ястията, без да добавяте сол

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Десет начина да подправите ястията, без да добавяте сол
    www.framar.bg 
    на 15 December 2025 в 00:54
    Коментирайте "Десет начина да подправите ястията, без да добавяте сол"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Какво лекува английската сол
  • Карамфилово дърво, Карамфил подправка
  • Калоферче
  • Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
  • Как да намалите консумацията на сол, за да предпазите сърцето
  • Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
  • Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начина й на приготвяне
  • Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне
  • Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
  • Полезни и вредни видове сол
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Лечение на тромбоцитопенияЛечение на тромбоцитопения

Лечение на тромбоцитопения

от 12 дек 2025г.Прочети повече
AI инструмент определя с точност тежестта и вида на деменциятаAI инструмент определя с точност тежестта и вида на деменцията

AI инструмент определя с точност тежестта и вида на деменцията

от 12 дек 2025г.Прочети повече
Супергрип във Великобритания заразява хиляди хора ежедневноСупергрип във Великобритания заразява хиляди хора ежедневно

Супергрип във Великобритания заразява хиляди хора ежедневно

от 12 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 4 дни, 11 часа и 54 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 44 дни, 13 часа и 51 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НИВЕА ПОДХРАНВАЩ БАЛСАМ ЗА УСТНИ МЕД РИПЕЪР 4.8 г

КЛЕЕВА ТИНКТУРА 30% 50 мл АПИОРГАНИК

ЕЛ КОМПРА ТРИБУЛУС капсули * 180

СПИРТ КАМФОРОВ 10% 100 мл. ГАЛЕН ФАРМА

ЛИДИЯ ФАРМА ТИНКТУРА ЖЕНСКА ГРИЖА 100 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДХЦ КОНТИНУС табл. 90 мг. * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 дек 2025г. в 17:13:47

ПРОФИЛАКТ ПРОТЕКТ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 дек 2025г. в 17:12:18

ПУЛМИКОРТ суспензия за небулайзер 0.25 мг / мл 2 мл * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 дек 2025г. в 17:10:32

ДХЦ КОНТИНУС табл. 90 мг. * 50

Коментар на: Гинка Николаева от 12 дек 2025г. в 16:51:10

ПРОФИЛАКТ ПРОТЕКТ капсули * 30

Коментар на: Д.А. от 12 дек 2025г. в 16:08:41
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival