Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Чесън

Чесън

Чесън - изображение

Полезни свойства на чесъна:

Няма място за съмнение относно лечебните свойства на чесъна. Въпреки всичките му недостатъци (като неприятната миризма след консумацията му), той е отлично антибактериално средство, добро лекарство срещу скорбут, едно от най–добрите природни средства за укрепване на капилярите, също така и отличен адаптоген. Американски учени доказват още едно полезно свойство на чесъна – положителното въздействие на сърдечната работа. Проведен е експеримент, който показва, че тази подправка намалява напрежението в кръвоносните съдове. Свойствата на чесъна се дължат на наличието на алицин в съдържанието му, който е и причината за характерната миризма в устата след консумиране. При проникването на това вещество в стените на кръвоносните съдове, то взаимодейства с еритроцитите, в резултат се образува сероводород.

Известно е, че сероводородът помага за намаляването на напрежението в кръвоносните съдове, т.е. веществото спомага за по–добър приток на кръв. Това води до понижаване на кръвното налягане, което дава възможност да се осигури повече кислород на жизненоважни органи и да се намали натоварването на сърцето.

Чесънът повишава нивото на тестостерона и намалява това на катаболния хормон кортизол. Кортизолът винаги се отделя в отговор на тренировъчния стрес, тъй като всяка тренировка предизвиква неизбежно разрушаване на мускулната маса. Друг е въпросът, че упражнението стимулира секрецията на анаболния хормон тестостерон, който прави точно обратното – повишава мускулната маса. Чесънът ще ви помогне да насочите хормоналния баланс към анаболизма и така да ускорите растежа на мускулите.

Чесънът стабилизира имунитета, бори се с простудата. Полезен е при лечение на вирусни заболявания, намалява нивото на холестерола, подходящ за лечение и профилактика на сърдечно–съдови заболявания, за профилактика на инфаркт и инсулт, в борба с рака, за повишаване на мъжката потентност.

Вредни свойства и противопоказания на чесъна:

Много се говори за ползата от това растение, но рядко за вредата от него. Споменахме за неприятната миризма след употреба, трябва да кажем, че и не е подходящ за диетично хранене, защото увеличава апетита. Може да навреди сериозно при заболявания на черния дроб, стомаха и бъбреците. Противопоказен е при язвени болести на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен гастрит, при други заболявания на стомашно–чревния тракт. Токсичните елементи, които се съдържат в чесъна, са вредни за храносмилането. Противопоказен е при епилепсия, може да предизвика пристъп. Също при хемороиди, за бременни и кърмачки, в частност, заради вредата, която може да нанесе на мозъка. Информацията, че това растение вреди на мозъка шокира. Вредата идва от това, че чесънът съдържа сулфанил – хидроксилен йон, който прониква в кръвта на мозъка и е опасен за висшите бозайници.

5.0, 3 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода70.0 мл.
Белтък6.5 гр.
Мазнини0.0 гр.
Въглехидрати21.2 гр.
Калории106 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиХранене при...СнимкиДиетиАлт. медицинаЛайфстайлБотаника