Ползите за здравето от консумацията на черен чесън

На черния чесън се гледа като на модерна и екзотична добавка към храната, но всъщност той е добре познат от векове в Азия и се използва както с кулинарна, така и с лечебна цел.
Характерното при черния чесън е начинът, по който се постига вида му – това е обикновен чесън (Allium sativum L.), подложен на определена температура и влажност в продължение на няколко седмици. При този процес, известен като реакция на Майлард, скилидките стават черни на цвят, с по-мек вкус, желеобразни и от тях отсъства силната и люта миризма.
Така обработеният зеленчук се слави с много ползи за здравето, като в някои случаи дори превъзхожда суровия си събрат. Често го наричат ферментирал чесън.
» Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба
Ползите за здравето от черния чесън
Черният чесън съдържа по-големи количества от съединението S-алилцистеин (SAC), в сравнение с обикновения чесън. S-алилцистеинът дава възможност на тялото да абсорбира алицин, което, заедно с по-високото съдържание на антиоксиданти например, прави черния чесън полезен за здравето.
Повишаване на имунитета
Съдържащите се антиоксиданти в черния чесън намаляват възпаленията и по този начин укрепват имунната система. Известно е, че антиоксидантите се борят с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, който, от своя страна, уврежда клетките. В черния чесън има по-високи концентрации на антиоксиданти, отколкото в суровия чесън, съдържа и повече от 20 полифенолни съединения.
>>> Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
Защита на сърцето
Проучвания върху животни сочат, че както обикновеният чесън, така и черният, спомага за намаляване на възпалението и подобряване на притока на кръв в артериите и сърцето. Също така допринася за понижаването на нивата на "лошия" холестерол и триглицеридите, което пък редуцира риска от появата на сърдечни заболявания.
Контрол на кръвната захар
Ферментиралият чесън спомага за контролирането на нивата на кръвната захар. Антиоксидантите, съдържащи се в него, играят голяма роля за предотвратяването на усложненията, настъпващи при диабет.
Благоприятно въздействие върху мозъка
Тъй като редуцира възпалението в мозъка и нервната система, черният чесън може да намали риска от развитие на болест на Паркинсон и болест на Алцхаймер. Смята се, че възпалението оказва влияние върху загубата на памет и върху други мисловни проблеми.
Благоприятно въздействие върху черния дроб
Изследване при животни показва, че екстрактът от ферментиралия чесън намалява стойностите на маркерите, алармиращи за чернодробно увреждане, при плъхове с подобен проблем или с мастна чернодробна болест.
Подпомага загубата на тегло
Проучвания сочат, че черният чесън е способен да насърчи намаляването на теглото чрез редуциране на запасите от мазнини. Учени правят наблюдения при плъхове, които са хранени с богата на мазнини диета в рамките на 8 седмици. На част от гризачите е даван екстракт от чесъна. Резултатите показват, че тези животни, които са приемали и зеленчука, имат доста по-малко коремни мазнини, в сравнение с останалите плъхове. Разбира се, нужни са повече изследвания, които да проследят и да потвърдят това действие на черния чесън при хора.
Подобрява здравето на кожата
Ферментиралият чесън съдържа витамин С и витамини от група B, които са от основно значение за производството на колаген. Заедно с антиоксидантите в състава, те правят чесъна е отлично средство за подобряване здравето на кожата.
По-здрави черва
В сравнение със суровия чесън, във ферментиралия има по-големи концентрации на меланоидини – пребиотик, който успява да достигне до дебелото черво, след като е оцелял след храносмилателните сокове в горната част на червата. В края на системата, в дебелото черво меланоидините разграждат хранителните вещества.
>>> Черният чесън и необикновената му история
Негативни реакции при консумацията на черен чесън
Някои хора могат да проявят негативни реакции при консумацията на черен или обикновен чесън, макар това да се случва рядко. Консумацията на зеленчука може да разреди кръвта, а приемът на големи количества от него – да увеличи риска от кървене. При някои хора се проявяват алергични реакции като възпаление на кожата, сърбящ нос и кихане, стомашни спазми и др.
- Health Benefits of Black Garlic: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-garlic
- 7 Surprising Health Benefits of Black Garlic: https://www.foracare.ch/7-surprising-health-benefits-of-black-garlic/
Хранителна стойност при 100гр.
Мазнини | 6,6 гр. |
Въглехидрати | 13,3 гр. |
Калории | 133,2 кал. |
Витамини и минерали
витамини С, В1, В2, В3, В6, фолиева киселина, калций, манган, магнезий, цинк, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАРЛИЦИН КАРДИО таблетки 350 мг * 90 NATURE'S WAY
ЧЕСЪН СУПЕР КОНЦЕНТРАТ капсули 500 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
СЕЛЕСАН таблетки * 60
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ЧЕСНОВИ КАПКИ + ТИАМИН 100 мл
ТАЙП ЗЕРО АЗОТЕН ОКСИД капсули * 150
НовБИЛКОВА АПТЕКА ТИБЕТСКИ КАПКИ С ПРОПОЛИС спрей 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
- Масло от чесън - ползи и употреба
- Броколи на фурна с чесън и пармезан
- Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Скариди с лимон и чесън на грил-тиган
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
Коментари към Ползите за здравето от консумацията на черен чесън