Пресен чесън – ползи за здравето и приложение в кулинарията
![Пресен чесън – ползи за здравето и приложение в кулинарията - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/food/presen-chesan.jpg)
Мнозина предпочитат зрелия чесън поради пикантния му вкус и множеството му здравословни ползи. Важно е обаче да отбележим, че всъщност пресният чесън не му отстъпва по нищо. Пролетният зеленчук също има много предимства за здравето, а вкусът му го прави подходяща съставка за различни ястия.
Хранителен състав
Пресният чесън е полезен за здравето поради богатото си хранително съдържание, като 100 грама съдържат:
Калории | 149 |
Белтъчини | 6,38 грама |
Мазнини | 0,5 грама |
Въглехидрати | 33,1 грама |
Фибри | 2,1 грама |
Калций | 181 милиграма |
Желязо | 1,7 милиграма |
Магнезий | 25 милиграма |
Фосфор | 153 милиграма |
Калий | 401 милиграма |
Натрий | 17 милиграма |
Цинк | 1,16 милиграма |
Мед | 0,299 милиграма |
Манган | 1,67 милиграма |
Селен | 14,2 милиграма |
Витамин С | 31,2 милиграма |
Витамин В1 | 0,2 милиграма |
Витамин В2 | 0,11 милиграма |
Витамин В3 | 0,7 милиграма |
Витамин В5 | 0,59 милиграма |
Витамин В6 | 1,24 милиграма |
>>> Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
Ползи за здравето от пресния чесън
Въпреки че пресният чесън се използва по-рядко в кулинарията, той може да осигури редица ползи за здравето, сред които:
Подпомага детоксикацията и пречистването на тялото
Пресният чесън има диуретични свойства, които увеличават отделянето на урина, което подпомага пречистването и нормалното функциониране на бъбреците. Освен това любимият на много хора зеленчук помага за по-ефективното пречистване на кръвта и подобрява цялостното здраве. Хората, които следват план за детоксикация, не трябва да забравят да включат този чудотворен зеленчук в диетата си.
Укрепва имунната система
Пресният чесън е чудесно средство за подсилване на имунната система в сезона на настинките и грипа поради естествените му антибиотични свойства. Освен това високото съдържание на витамин С в зеленчука провокира производството на бели кръвни клетки, които се борят ефективно с различни инфекциозни заболявания.
Подобрява кръвообращението
Пресният чесън е сред най-добрите зеленчуци поради високото съдържание на витамин С, желязо и други важни за здравето минерали. Тези хранителни вещества подобряват кръвообращението, произвеждайки повече червени кръвни клетки, които транспортират кислорода в тялото и бързо доставят жизненоважни хранителни вещества до всеки орган.
Има противоракови свойства
Редица проучвания предполагат, че пресният чесън има противоракови свойства, които се дължат на активната съставка алицин. Освен това пролетният зеленчук е мощен антиоксидант, подпомагащ човешкия организъм да се справи с оксидативния стрес, което намалява риска от клетъчна мутация и развитие на рак. Чесънът също е полезен за предотвратяване на други хронични заболявания, инициирани от активността на свободните радикали.
Поддържа сърдечното здраве
Освен че предпазва от ракови заболявания, алицинът в пресния чесън намалява „лошия“ холестерол и повишава „добрия“. Доказано е също, че понижава кръвното налягане, като по този начин намалява риска от инфаркт и инсулт.
Подобрява храносмилането
Пресният чесън е смятан за едно от най-добрите домашни средства при чревно възпаление поради противовъзпалителните му свойства. Зеленчукът също ускорява храносмилането и премахва дискомфорта в стомаха. Той е и отличен помощник в балансирането на чревните бактерии поради антибиотичните и антиоксидантните си свойства.
Приложение на пресния чесън в кулинарията
Пресният чесън е зеленчук, който може да се включи в редица ястия, сред които:
- Супи – Пролетният зеленчук е хранителен продукт, който може да се добави към повечето видове супа. Поради това не се колебайте изобщо и го прибавите към свежите си пролетни ястия.
- Салати – Салатите са любимо и здравословно ястие, чиято хранителна стойност може да увеличите с малко пресен чесън.
- Сандвичи – Друг добър начин да използвате пресен чесън е като го добавите към сандвичите си. Зеленчукът е пикантен и ще подобри вкуса на ястието.
- Песто – Вместо да използвате зрял чесън за приготвянето на песто, спокойно можете да заложите на пресен.
- Омлет – Ако искате здравословна закуска, направете си омлет със зеленчуци (домат, пресен чесън, броколи грах и билки).
Change Life With Green Garlic And Its Benefits: https://toneop.com/blog/Change-Life-With-Green-Garlic-And-Its-Benefits
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУИС ЕНЕРДЖИ ЧЕРЕН ЧЕСЪН + ВИТАМИНИ ОТ ГРУПА Б капсули * 20
НЕЙЧЪРС ЕЙД ЧЕСЪН таблетки * 90
ПРОМОСЕЛЕСАН таблетки * 60
УЕЙТ УЪРЛД ЧЕРЕН ЧЕСЪН капсули * 180 127407
НовЧЕСЪН без мирис екстракт капсули * 100 GNC
ОЛ НУТРИШЪН СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ЧЕСЪН 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Втривайте чесън в скалпа, за да удължите и сгъстите косата
- Масло от чесън - ползи и употреба
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Лекувайте анемията с мед и чесън или тинктура от чесън
- Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
Коментари към Пресен чесън – ползи за здравето и приложение в кулинарията