Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба

Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба

от 31 март 2025г., обновено на 03 юни 2025г.
Редактор: Chef Framar
Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Черният чесън се среща от векове в азиатските кухня и медицина, но все повече навлиза в западната култура.

Въпреки че често се нарича "ферментирал", всъщност зеленчукът преминава през процес на бавно зреене, който продължава седмици или дори месеци. Този процес се нарича реакция на Майлард и изисква прецизен контрол на температурата и влажността, за да се постигне характерната лепкава консистенция и богат вкус.

Как се прави черен чесън

Съществуват различни методи за приготвяне на черен чесън, но най-добрият начин е да използвате уред за бавно готвене или за готвене на ориз.

Важно е да се има предвид, че по време на целия процес кухнята ви ще бъде наситена със силен аромат на чесън. През първите няколко дни миризмата ще бъде особено интензивна, впоследствие ще отслабне. Затова помислете за подходящо проветриво помещение, където да разположите уреда.

Необходими са ви 6-7 глави чесън, цели и необелени. Използвайте такова количество, което да ви бъде достатъчно, за да покриете дъното на съда, без да се налага да подреждате главите една върху друга.

Начин на приготвяне

Почистете внимателно главите чесън, като използвате абразивната страна на нова гъба за съдове. Не мийте и не мокрете зеленчука, защото това ще наруши процеса на зреене.

Настройте уреда на режим "поддържане на топлина" (keep warm). Тази функция осигурява точните температура и влажност за зреене без готвене.

уред за приготвяне на черен чесън

Подредете целите и необелени глави чесън в съда на уреда, като ги подреждате на разстояние една от друга. Затворете с капака.

Оставете чесънът да зрее в продължение на 2-3 седмици, докато скилидките омекнат и почернеят. Проверявайте периодично уреда, за да се уверите, че работи правилно, но не отваряйте капака през първите 14 дни.

» Ползите за здравето от консумацията на черен чесън

Ако използвате уред за бавно готвене, увийте всяка глава чесън с алуминиево фолио, подредете в съда на уреда, затворете с капака и настройте на температура от около 60°C. Оставете главите да зреят в продължение на около 2-3 седмици.

За да проверите дали чесънът е готов, внимателно извадете една глава, обелете скилидка и вижте цвета й. Той трябва да бъде тъмнокафяв или черен. Ако все още е светъл, оставете чесънът да зрее още една седмица, след което отново проверете и, ако е нужно, продължете процеса.

Съхранявайте готовия черен чесън в херметически затворен съд до три месеца.

Черният чесън е и изключително полезен за организма, защото съдържа големи количества витамин С, витамини от група В и други ценни за човека вещества. Също така контролира нивата на кръвната захар, понижава кръвното налягане, помага за по-добра защита на органите при интоксикация с тежки метали.

черен чесън

За какво да използваме черния чесън

Черният чесън има по-мек вкус от обикновения и наподобява меласа. Той е универсален и може да замени традиционния чесън в повечето рецепти.

Подходящ е за:

  • съчетания със сирена, брускети и пица;
  • овкусяване на пилешко, агнешко, свинско месо и дроб;
  • добавка към пастети, сосове, ризото, паста и морски дарове;
  • смесване с масло за ароматен завършек на ястия.

Със своята пикантна нотка, черният чесън може да бъде впечатляващ акцент в много рецепти. Той не просто обогатява вкуса, но и дава нов прочит на традиционните ястия.

*Изображенията са илюстративни

Източник:

Black Garlic Recipe

Още по темата:
  • Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
  • Пържени чушки с чесън и магданоз Пържени чушки с чесън и магданоз
  • Пилешко филе в сос от мед, горчица и чесън Пилешко филе в сос от мед, горчица и чесън
  • Рецепти за маринован чесън с подправки (консервиран и за директна консумация) Рецепти за маринован чесън с подправки (консервиран и за директна консумация)
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

БИОХЕРБА ТИБЕТСКИ КАПКИ НА ЖИВОТА тинктура 100 мл
17.60лв. / 9.00 €

БИОХЕРБА ТИБЕТСКИ КАПКИ НА ЖИВОТА тинктура 100 мл

ХЕРБА ФИКС ГОЛФИКС капсули * 60
42.00лв. 35.70лв. / 18.25 €

ХЕРБА ФИКС ГОЛФИКС капсули * 60

ПРОМО
НЕО КРАТАЛИН капсули * 30 РАМКОФАРМ
24.44лв. / 12.50 €

НЕО КРАТАЛИН капсули * 30 РАМКОФАРМ

ЧЕСЪН СУПЕР КОНЦЕНТРАТ + РЕЙШИ капсули * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС
51.04лв. / 26.10 €

ЧЕСЪН СУПЕР КОНЦЕНТРАТ + РЕЙШИ капсули * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

БИОВИТАЛИТИ ХРАНОСМИЛАНЕ И СТОМАШНО-ЧРЕВЕН ТРАКТ тинктура без алкохол 25 мл
21.50лв. / 10.99 €

БИОВИТАЛИТИ ХРАНОСМИЛАНЕ И СТОМАШНО-ЧРЕВЕН ТРАКТ тинктура без алкохол 25 мл

КАЛИВИТА ПАРАПРОТЕКС таблетки  * 100
123.50лв. / 63.14 €

КАЛИВИТА ПАРАПРОТЕКС таблетки * 100

Безплатна доставка за България!

Коментари към Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба
    www.framar.bg 
    на 17 October 2025 в 04:20
    Коментирайте "Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Домашно лечение на синузит с чесън и мед
  • Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
  • 5 вреди от честото консумиране на чесън
  • Масло от чесън - ползи и употреба
  • Пържени чушки с чесън и магданоз
  • Тибетската рецепта с чесън - изчиства излишните мазнини и нормализира кръвното налягане
  • 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
  • Лимони и чесън надвиват грипа
  • Рецепти за маринован чесън с подправки (консервиран и за директна консумация)
  • Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Какви мерки да вземем, за да се подготвим за грипния сезонКакви мерки да вземем, за да се подготвим за грипния сезон

Какви мерки да вземем, за да се подготвим за грипния сезон

от 16 окт 2025г.Прочети повече
Бактерия, причинител на язва на стомаха, може да предпазва от АлцхаймерБактерия, причинител на язва на стомаха, може да предпазва от Алцхаймер

Бактерия, причинител на язва на стомаха, може да предпазва от Алцхаймер

от 16 окт 2025г.Прочети повече
ЕС въвежда по-строги мерки за безопасност на детските играчкиЕС въвежда по-строги мерки за безопасност на детските играчки

ЕС въвежда по-строги мерки за безопасност на детските играчки

от 16 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Истини и митове за лъчелечението - говорят специалистите на КОЦ – Пловдив

преди 1 дни, 19 часа и 49 мин.

УМБАЛ „Свети Георги“ с безплатни ваксини срещу COVID-19 и ДТК за бременни през есенно-зимен сезон 25/26

преди 7 дни, 15 часа и 1 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЦЕНТРУМ МУЛТИФРУТ КИДС ЯГОДА И МАЛИНА желирани таблетки * 60

ЦЕНТРУМ МУЛТИФРУТ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 60

ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА НА ПРАХ 50 г ЗДРАВНИЦА

ЦЕНТРУМ ЕНЕРГИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 60

ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ ФУДЖИ СОФТ ПРОЗРАЧНА

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФРАКСИПАРИН инжекционен разтвор 0.3 мл * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 окт 2025г. в 17:41:46

ФРАКСИПАРИН инжекционен разтвор 0.3 мл * 10

Коментар на: Станимира Тодорова от 16 окт 2025г. в 17:29:38

СЕРАЗА таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 окт 2025г. в 17:01:57

ПАНЦЕФ таблетки 400 мг * 10 АЛКАЛОИД

Коментар на: Ирена Младенова от 16 окт 2025г. в 16:48:57

СЕРАЗА таблетки * 30

Коментар на: Петя от 16 окт 2025г. в 16:35:56
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival