Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба

Черният чесън се среща от векове в азиатските кухня и медицина, но все повече навлиза в западната култура.
Въпреки че често се нарича "ферментирал", всъщност зеленчукът преминава през процес на бавно зреене, който продължава седмици или дори месеци. Този процес се нарича реакция на Майлард и изисква прецизен контрол на температурата и влажността, за да се постигне характерната лепкава консистенция и богат вкус.
Как се прави черен чесън
Съществуват различни методи за приготвяне на черен чесън, но най-добрият начин е да използвате уред за бавно готвене или за готвене на ориз.
Важно е да се има предвид, че по време на целия процес кухнята ви ще бъде наситена със силен аромат на чесън. През първите няколко дни миризмата ще бъде особено интензивна, впоследствие ще отслабне. Затова помислете за подходящо проветриво помещение, където да разположите уреда.
Необходими са ви 6-7 глави чесън, цели и необелени. Използвайте такова количество, което да ви бъде достатъчно, за да покриете дъното на съда, без да се налага да подреждате главите една върху друга.
Начин на приготвяне
Почистете внимателно главите чесън, като използвате абразивната страна на нова гъба за съдове. Не мийте и не мокрете зеленчука, защото това ще наруши процеса на зреене.
Настройте уреда на режим "поддържане на топлина" (keep warm). Тази функция осигурява точните температура и влажност за зреене без готвене.
Подредете целите и необелени глави чесън в съда на уреда, като ги подреждате на разстояние една от друга. Затворете с капака.
Оставете чесънът да зрее в продължение на 2-3 седмици, докато скилидките омекнат и почернеят. Проверявайте периодично уреда, за да се уверите, че работи правилно, но не отваряйте капака през първите 14 дни.
Ако използвате уред за бавно готвене, увийте всяка глава чесън с алуминиево фолио, подредете в съда на уреда, затворете с капака и настройте на температура от около 60°C. Оставете главите да зреят в продължение на около 2-3 седмици.
За да проверите дали чесънът е готов, внимателно извадете една глава, обелете скилидка и вижте цвета й. Той трябва да бъде тъмнокафяв или черен. Ако все още е светъл, оставете чесънът да зрее още една седмица, след което отново проверете и, ако е нужно, продължете процеса.
Съхранявайте готовия черен чесън в херметически затворен съд до три месеца.
Черният чесън е и изключително полезен за организма, защото съдържа големи количества витамин С, витамини от група В и други ценни за човека вещества. Също така контролира нивата на кръвната захар, понижава кръвното налягане, помага за по-добра защита на органите при интоксикация с тежки метали. |
За какво да използваме черния чесън
Черният чесън има по-мек вкус от обикновения и наподобява меласа. Той е универсален и може да замени традиционния чесън в повечето рецепти.
Подходящ е за:
- съчетания със сирена, брускети и пица;
- овкусяване на пилешко, агнешко, свинско месо и дроб;
- добавка към пастети, сосове, ризото, паста и морски дарове;
- смесване с масло за ароматен завършек на ястия.
Със своята пикантна нотка, черният чесън може да бъде впечатляващ акцент в много рецепти. Той не просто обогатява вкуса, но и дава нов прочит на традиционните ястия.
*Изображенията са илюстративни
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАРЛИЦИН КАРДИО таблетки 350 мг * 90 NATURE'S WAY
ЧЕСЪН СУПЕР КОНЦЕНТРАТ капсули 500 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
БИОЛИК 5000 ЕКСТРАКТ ОТ ЧЕСЪН таблетки * 60
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ЧЕСНОВИ КАПКИ + ТИАМИН 100 мл
БИОВИТАЛИТИ АФРОДИЗИАК ЗА МЪЖЕ тинктура без алкохол 25 мл
НовБИЛКОВА АПТЕКА ТИБЕТСКИ КАПКИ С ПРОПОЛИС спрей 50 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Масло от чесън - ползи и употреба
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Разядка от люти чушки с домати и чесън
- Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
- Броколи на фурна с чесън и пармезан
- Задушени патладжани с домати, чесън и лук
- Чеснова майонеза със зехтин
- Смелете лимони с чесън, за да си приготвите чудодеен лек срещу високото кръвно
- Пастет от бял боб със сушени домати и чесън
- Облекчете уринарната инфекция с вино, розмарин и чесън
Коментари към Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба