Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Сосове, глазури, сиропи и подправки Други сосове и подправки Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба

Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба

от 31 март 2025г., обновено на 07 ное 2025г.
Редактор: Chef Framar
Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Черният чесън се среща от векове в азиатските кухня и медицина, но все повече навлиза в западната култура.

Въпреки че често се нарича "ферментирал", всъщност зеленчукът преминава през процес на бавно зреене, който продължава седмици или дори месеци. Този процес се нарича реакция на Майлард и изисква прецизен контрол на температурата и влажността, за да се постигне характерната лепкава консистенция и богат вкус.

Как се прави черен чесън

Съществуват различни методи за приготвяне на черен чесън, но най-добрият начин е да използвате уред за бавно готвене или за готвене на ориз.

Важно е да се има предвид, че по време на целия процес кухнята ви ще бъде наситена със силен аромат на чесън. През първите няколко дни миризмата ще бъде особено интензивна, впоследствие ще отслабне. Затова помислете за подходящо проветриво помещение, където да разположите уреда.

Необходими са ви 6-7 глави чесън, цели и необелени. Използвайте такова количество, което да ви бъде достатъчно, за да покриете дъното на съда, без да се налага да подреждате главите една върху друга.

Начин на приготвяне

Почистете внимателно главите чесън, като използвате абразивната страна на нова гъба за съдове. Не мийте и не мокрете зеленчука, защото това ще наруши процеса на зреене.

Настройте уреда на режим "поддържане на топлина" (keep warm). Тази функция осигурява точните температура и влажност за зреене без готвене.

уред за приготвяне на черен чесън

Подредете целите и необелени глави чесън в съда на уреда, като ги подреждате на разстояние една от друга. Затворете с капака.

Оставете чесънът да зрее в продължение на 2-3 седмици, докато скилидките омекнат и почернеят. Проверявайте периодично уреда, за да се уверите, че работи правилно, но не отваряйте капака през първите 14 дни.

» Ползите за здравето от консумацията на черен чесън

Ако използвате уред за бавно готвене, увийте всяка глава чесън с алуминиево фолио, подредете в съда на уреда, затворете с капака и настройте на температура от около 60°C. Оставете главите да зреят в продължение на около 2-3 седмици.

За да проверите дали чесънът е готов, внимателно извадете една глава, обелете скилидка и вижте цвета й. Той трябва да бъде тъмнокафяв или черен. Ако все още е светъл, оставете чесънът да зрее още една седмица, след което отново проверете и, ако е нужно, продължете процеса.

Съхранявайте готовия черен чесън в херметически затворен съд до три месеца.

Черният чесън е и изключително полезен за организма, защото съдържа големи количества витамин С, витамини от група В и други ценни за човека вещества. Също така контролира нивата на кръвната захар, понижава кръвното налягане, помага за по-добра защита на органите при интоксикация с тежки метали.

черен чесън

За какво да използваме черния чесън

Черният чесън има по-мек вкус от обикновения и наподобява меласа. Той е универсален и може да замени традиционния чесън в повечето рецепти.

Подходящ е за:

  • съчетания със сирена, брускети и пица;
  • овкусяване на пилешко, агнешко, свинско месо и дроб;
  • добавка към пастети, сосове, ризото, паста и морски дарове;
  • смесване с масло за ароматен завършек на ястия.

Със своята пикантна нотка, черният чесън може да бъде впечатляващ акцент в много рецепти. Той не просто обогатява вкуса, но и дава нов прочит на традиционните ястия.

*Изображенията са илюстративни

Източник:

Black Garlic Recipe

Още по темата:
  • Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
  • Рецепти за маринован чесън с подправки (консервиран и за директна консумация) Рецепти за маринован чесън с подправки (консервиран и за директна консумация)
  • Картофени гофрети със сирене и чесън Картофени гофрети със сирене и чесън
  • Домашна питка с чесново масло и магданоз Домашна питка с чесново масло и магданоз
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ЕКВИЛИБРА ЧЕСЪН + ГЛОГ капсули * 32
34.72лв. / 17.75 €

ЕКВИЛИБРА ЧЕСЪН + ГЛОГ капсули * 32

КФД НУТРИШЪН СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ С АРОМАТ НА ЧЕСЪН 201 гр.
17.00лв. / 8.69 €

КФД НУТРИШЪН СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ С АРОМАТ НА ЧЕСЪН 201 гр.

БИОКЕЪР ЕРАДИЦИДИН ФОРТЕ таблетки * 90
90.84лв. / 46.45 €

БИОКЕЪР ЕРАДИЦИДИН ФОРТЕ таблетки * 90

ОСТРОВИТ ЧЕСЪН капсули * 90
17.95лв. / 9.18 €

ОСТРОВИТ ЧЕСЪН капсули * 90

БОТАНИК ЧОЙС КОМПЛЕКС ЗА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ капсули * 60
57.30лв. 45.84лв. / 23.44 €

БОТАНИК ЧОЙС КОМПЛЕКС ЗА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ капсули * 60

ПРОМО
БИО - КУЛТ КАНДЕА капсули * 15
21.02лв. / 10.75 €

БИО - КУЛТ КАНДЕА капсули * 15

Коментари към Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба
    www.framar.bg 
    на 10 December 2025 в 08:01
    Коментирайте "Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Сосове, сиропи, глазури и подправки
  • Други сосове и подправки
  • Домашно лечение на синузит с чесън и мед
  • 5 вреди от честото консумиране на чесън
  • Облекчете хемороидите по 3 начина с помощта на чесън
  • Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
  • Тибетската рецепта с чесън - изчиства излишните мазнини и нормализира кръвното налягане
  • Масло от чесън - ползи и употреба
  • 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
  • Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
  • Лекувайте анемията с мед и чесън или тинктура от чесън
  • Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Билки и билкови рецепти при възпаление на сухожилиятаБилки и билкови рецепти при възпаление на сухожилията

Билки и билкови рецепти при възпаление на сухожилията

от 09 дек 2025г.Прочети повече
Ръст на изчезналите хора с деменция в Япония – ще помогнат ли технологиитеРъст на изчезналите хора с деменция в Япония – ще помогнат ли технологиите

Ръст на изчезналите хора с деменция в Япония – ще помогнат ли технологиите

от 09 дек 2025г.Прочети повече
Бебе на 4 месеца с рядката болест на Кавазаки бе излекувано в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ ТокудаБебе на 4 месеца с рядката болест на Кавазаки бе излекувано в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

Бебе на 4 месеца с рядката болест на Кавазаки бе излекувано в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

от 09 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 39 дни, 20 часа и 58 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 49 дни, 17 часа и 11 мин.
Всички

АНКЕТА

Как бихте определили психичното си здраве

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕУЦЕРИН 5% УРЕА КРЕМ ЗА РЪЦЕ 75 мл * 2

ДЕТОКС ЛИКУИД 500 мл ХЕРБАМЕДИКА

ЧЕТИЛАР КРЕМ 50 мл

ДЕРМОВАТ 0,05% маз 25 г GLAXOSMITHKLINE

НАТРУМ СУЛФУРИКУМ 15 СН

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АБОФАРМА ВИРУХЕЛТ капсули * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 дек 2025г. в 16:33:03

АБОФАРМА ВИРУХЕЛТ капсули * 10

Коментар на: Петя Иванова от 09 дек 2025г. в 16:30:57

БАЛСАМ ЗА ХРЕМА 7 г ХИГИТЕСТ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 дек 2025г. в 15:37:16

ЛАКТУЛОЗА - МИП сироп 200 мл MIP PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 дек 2025г. в 15:35:23

БАЛСАМ ЗА ХРЕМА 7 г ХИГИТЕСТ

Коментар на: Десислава Янева от 09 дек 2025г. в 15:34:20
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival