Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба

Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба

от 31 март 2025г.
Редактор: Chef Framar
Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Черният чесън се среща от векове в азиатските кухня и медицина, но все повече навлиза в западната култура.

Въпреки че често се нарича "ферментирал", всъщност зеленчукът преминава през процес на бавно зреене, който продължава седмици или дори месеци. Този процес се нарича реакция на Майлард и изисква прецизен контрол на температурата и влажността, за да се постигне характерната лепкава консистенция и богат вкус.

Как се прави черен чесън

Съществуват различни методи за приготвяне на черен чесън, но най-добрият начин е да използвате уред за бавно готвене или за готвене на ориз.

Важно е да се има предвид, че по време на целия процес кухнята ви ще бъде наситена със силен аромат на чесън. През първите няколко дни миризмата ще бъде особено интензивна, впоследствие ще отслабне. Затова помислете за подходящо проветриво помещение, където да разположите уреда.

Необходими са ви 6-7 глави чесън, цели и необелени. Използвайте такова количество, което да ви бъде достатъчно, за да покриете дъното на съда, без да се налага да подреждате главите една върху друга.

Начин на приготвяне

Почистете внимателно главите чесън, като използвате абразивната страна на нова гъба за съдове. Не мийте и не мокрете зеленчука, защото това ще наруши процеса на зреене.

Настройте уреда на режим "поддържане на топлина" (keep warm). Тази функция осигурява точните температура и влажност за зреене без готвене.

уред за приготвяне на черен чесън

Подредете целите и необелени глави чесън в съда на уреда, като ги подреждате на разстояние една от друга. Затворете с капака.

Оставете чесънът да зрее в продължение на 2-3 седмици, докато скилидките омекнат и почернеят. Проверявайте периодично уреда, за да се уверите, че работи правилно, но не отваряйте капака през първите 14 дни.

Ако използвате уред за бавно готвене, увийте всяка глава чесън с алуминиево фолио, подредете в съда на уреда, затворете с капака и настройте на температура от около 60°C. Оставете главите да зреят в продължение на около 2-3 седмици.

За да проверите дали чесънът е готов, внимателно извадете една глава, обелете скилидка и вижте цвета й. Той трябва да бъде тъмнокафяв или черен. Ако все още е светъл, оставете чесънът да зрее още една седмица, след което отново проверете и, ако е нужно, продължете процеса.

Съхранявайте готовия черен чесън в херметически затворен съд до три месеца.

Черният чесън е и изключително полезен за организма, защото съдържа големи количества витамин С, витамини от група В и други ценни за човека вещества. Също така контролира нивата на кръвната захар, понижава кръвното налягане, помага за по-добра защита на органите при интоксикация с тежки метали.

черен чесън

За какво да използваме черния чесън

Черният чесън има по-мек вкус от обикновения и наподобява меласа. Той е универсален и може да замени традиционния чесън в повечето рецепти.

Подходящ е за:

  • съчетания със сирена, брускети и пица;
  • овкусяване на пилешко, агнешко, свинско месо и дроб;
  • добавка към пастети, сосове, ризото, паста и морски дарове;
  • смесване с масло за ароматен завършек на ястия.

Със своята пикантна нотка, черният чесън може да бъде впечатляващ акцент в много рецепти. Той не просто обогатява вкуса, но и дава нов прочит на традиционните ястия.

*Изображенията са илюстративни

Източник:

Black Garlic Recipe

Още по темата:
  • Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
  • Броколи на фурна с чесън и пармезан Броколи на фурна с чесън и пармезан
  • Скариди с лимон и чесън на грил-тиган Скариди с лимон и чесън на грил-тиган
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ГАРЛИЦИН КАРДИО таблетки 350 мг * 90 NATURE'S WAY
46.60лв.

ГАРЛИЦИН КАРДИО таблетки 350 мг * 90 NATURE'S WAY

ЛЕПАРАЦИД сироп за деца 50 мл ДОЛЕРАН ФАРМА
20.40лв.

ЛЕПАРАЦИД сироп за деца 50 мл ДОЛЕРАН ФАРМА

МИЛВА ШАМПОАН С ЧЕСЪН И ХИНИН ЗА УСКОРЕН РАСТЕЖ НА КОСАТА 200 мл
4.80лв.

МИЛВА ШАМПОАН С ЧЕСЪН И ХИНИН ЗА УСКОРЕН РАСТЕЖ НА КОСАТА 200 мл

УРО КОНТРОЛ ХЕЛП капсули * 30
30.80лв.

УРО КОНТРОЛ ХЕЛП капсули * 30

Нов
ЧЕСЪН (ЛУКОВИЦА) капсули 580 мг * 100 NATURE'S WAY
30.40лв. 25.84лв.

ЧЕСЪН (ЛУКОВИЦА) капсули 580 мг * 100 NATURE'S WAY

ПРОМО
ИМУННА ФОРМУЛА капсули * 30 DR. GREEN
25.40лв.

ИМУННА ФОРМУЛА капсули * 30 DR. GREEN

Коментари към Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 06:25
    Коментирайте "Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
  • Домашно лечение на синузит с чесън и мед
  • Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
  • Масло от чесън - ползи и употреба
  • Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
  • 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
  • 5 вреди от честото консумиране на чесън
  • Броколи на фурна с чесън и пармезан
  • Чесън
  • Скариди с лимон и чесън на грил-тиган
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как да си купуват лекарствата диабетици без здравни осигуровки и електронна рецепта?

преди 56 дни, 10 часа и 46 мин.

Дубайски шоколад - Луксозният десерт, който превзе интернет! - рецепта

преди 221 дни, 20 часа и 13 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 18 часа и 29 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 9 часа и 30 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 9 часа и 41 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 9 часа и 48 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival