Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1

Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1

от 30 авг 2018г., обновено на 31 авг 2018г.
Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Заешкото е значително по-полезно за човека от говеждото, свинското и агнешкото. В него няма мазнини, но белтъчините са много и 90% се усвояват от организма. Огромно е количеството на витамини, микроелементи и аминокиселини в заешкото, то е хипоалерген, което го прави подходяща храна за малки деца.

За да бъдат заешките гозби вкусни обаче, е необходимо да сме запознати с някои моменти по отношение на избора и приготвянето на месото.


Най-голямата тайна - изборът на добро заешко

За да направите апетитно ястие от месото на заека, на първо място продуктът трябва да бъде с добро качество и по този въпрос не бива да се правят компромиси. Изберете охладено месо пред замразено, тъй като продължителното въздействие на ниските температури влошава качеството на продукта.

 заешко месо

Може да разпознаете доброто заешко по следните признаци:

  • то е розово сухо, без петна, синини, разрези и без хлъзгави повърхности;
  • има свеж аромат;
  • наличието на етикет с информация за произход и т.н е знак за качество.


Не купувайте заешко с тегло по-голямо от 1,5 килограма, обикновено толкова тежат младите зайци. До 5-месечна възраст са бледорозови, а по-старите имат тъмнорозов цвят на месото. Някога възрастта на заека са определяли по цвета на задния крак - при разтръскване гръбнакът на младото животно се огъва/изкривява.

Разделяне на месото на порции

Необичайното при разрязването на заешкото на части е това, че всяка една от тях изисква индивидуален подход. Задната част (най-тлъстата) е най-подходящо да се изпържи или изпече, докато за предната се препоръчва сваряване или задушаване. Добре е по месото да има тънки слоеве мазнина, които да придадат мекота и сочност на месото.

При разрязване първо се отделя задната част от предната точно над лапите, гърдите се разделят на 4 части, от корема се отрязва месото, а крачетата се разделят от ставите на две.

На този етап се отстраняват вътрешностите, а останалата част на заека се разделя по дължината на гръбнака, след което се нарязва на малки парчета.

Ако заекът е прекалено тлъст, мазнините се изрязват и може да се използват за последващо изпържване на месото или при изпичането му във фурната.

заешко месо


Как се получава сочно месо

Заешкото е диетичен хранителен продукт, което го прави сухо след термична обработка. Това може да се промени чрез мариноване, така ще се отстрани и специфичният мирис на месото.

Обикновено мариноването продължава от 2 до 10 часа, а за целта може да се използват: солена вода, вода с оцет, соев сос, прясно мляко, кефир, майонеза, млечна суроватка или вино. Тези продукти ще придадат на месото изискани вкус и аромат.

Тъмнорозовият продукт се оставя да престои в няколко маринати, за да се получи нежен и вкусен. Добър ефект оказва намазването му със зехтин, смесен с малко наситнен пресен чесън. За по-добър вкус в маринатата се добавят магданоз, копър, целина, лимон.

Трябва да се знае обаче, че използването на винена марината за ястия, които са предназначени за консумация от деца, е забранено.


Във втората част на статията ще си говорим за правилното готвене на заешкото и ще ви издадем някои тайни на майстор-готвачи.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edimdoma.ru

Още по темата:
  • Заешко фрикасе с гъби, бяло вино и лук Заешко фрикасе с гъби, бяло вино и лук
  • Печено заешко с бекон и картофи Печено заешко с бекон и картофи
  • Заек с лук и червено вино по френски Заек с лук и червено вино по френски
  • Заешко с картофи, майонеза и копър на фурна Заешко с картофи, майонеза и копър на фурна
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г
5.00лв.

ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г

Коментари към Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1
    www.framar.bg 
    на 19 July 2025 в 07:03
    Коментирайте "Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Заешко месо – хранителен състав, ползи и рискове за здравето
  • Заешко фрикасе с гъби, бяло вино и лук
  • Печено заешко с бекон и картофи
  • Заек с лук и червено вино по френски
  • Заешко с картофи, майонеза и копър на фурна
  • Задушен заек в гювеч със зеленчуци, сушени плодове и кускус
  • Заек със зеленчуци и талиатели
  • Заешко с масло и гъби в гърне
  • Заек в бяло вино с маслини и чесън
  • Задушено заешко с грах и домати
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 2 дни, 17 часа и 45 мин.

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

преди 134 дни, 9 часа и 25 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 7 дни, 21 часа и 7 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 9 дни, 20 часа и 44 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 14 дни, 19 часа и 4 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 21 дни, 15 часа и 14 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ИБУПРОФЕН ПОЛФА таблетки 200 мг * 20

КАНТАБ ПЛЮС таблетки 32 мг / 12.5 мг * 28 НОБЕЛ

АКАРД таблетки 150 мг * 30

ДЖЕЙМИСЪН ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА капсули 500 мг * 60

НАЗО ЛИБЕРО ХИПЕРТОНИЧЕН НАЗАЛЕН СПРЕЙ С МЕНТОЛ И ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 100 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БИОХЕРБА ТРОЙЧАТКА капсули 250 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юли 2025г. в 16:49:50

БИО БАЛАНС саше * 10 НОБЕЛ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юли 2025г. в 16:24:21

ЕСКИМО ЗА ДЕЦА сироп 105 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юли 2025г. в 16:08:56

ЕРДОМЕД прах 175 мг / 5 мл 100 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юли 2025г. в 15:56:03

ДЖЕЙМИСЪН ПРОБИОТИК 10 капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юли 2025г. в 15:42:55
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival