Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1

Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1

от 30 авг 2018г., обновено на 31 авг 2018г.
Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Заешкото е значително по-полезно за човека от говеждото, свинското и агнешкото. В него няма мазнини, но белтъчините са много и 90% се усвояват от организма. Огромно е количеството на витамини, микроелементи и аминокиселини в заешкото, то е хипоалерген, което го прави подходяща храна за малки деца.

За да бъдат заешките гозби вкусни обаче, е необходимо да сме запознати с някои моменти по отношение на избора и приготвянето на месото.


Най-голямата тайна - изборът на добро заешко

За да направите апетитно ястие от месото на заека, на първо място продуктът трябва да бъде с добро качество и по този въпрос не бива да се правят компромиси. Изберете охладено месо пред замразено, тъй като продължителното въздействие на ниските температури влошава качеството на продукта.

 заешко месо

Може да разпознаете доброто заешко по следните признаци:

  • то е розово сухо, без петна, синини, разрези и без хлъзгави повърхности;
  • има свеж аромат;
  • наличието на етикет с информация за произход и т.н е знак за качество.


Не купувайте заешко с тегло по-голямо от 1,5 килограма, обикновено толкова тежат младите зайци. До 5-месечна възраст са бледорозови, а по-старите имат тъмнорозов цвят на месото. Някога възрастта на заека са определяли по цвета на задния крак - при разтръскване гръбнакът на младото животно се огъва/изкривява.

Разделяне на месото на порции

Необичайното при разрязването на заешкото на части е това, че всяка една от тях изисква индивидуален подход. Задната част (най-тлъстата) е най-подходящо да се изпържи или изпече, докато за предната се препоръчва сваряване или задушаване. Добре е по месото да има тънки слоеве мазнина, които да придадат мекота и сочност на месото.

При разрязване първо се отделя задната част от предната точно над лапите, гърдите се разделят на 4 части, от корема се отрязва месото, а крачетата се разделят от ставите на две.

На този етап се отстраняват вътрешностите, а останалата част на заека се разделя по дължината на гръбнака, след което се нарязва на малки парчета.

Ако заекът е прекалено тлъст, мазнините се изрязват и може да се използват за последващо изпържване на месото или при изпичането му във фурната.

заешко месо


Как се получава сочно месо

Заешкото е диетичен хранителен продукт, което го прави сухо след термична обработка. Това може да се промени чрез мариноване, така ще се отстрани и специфичният мирис на месото.

Обикновено мариноването продължава от 2 до 10 часа, а за целта може да се използват: солена вода, вода с оцет, соев сос, прясно мляко, кефир, майонеза, млечна суроватка или вино. Тези продукти ще придадат на месото изискани вкус и аромат.

Тъмнорозовият продукт се оставя да престои в няколко маринати, за да се получи нежен и вкусен. Добър ефект оказва намазването му със зехтин, смесен с малко наситнен пресен чесън. За по-добър вкус в маринатата се добавят магданоз, копър, целина, лимон.

Трябва да се знае обаче, че използването на винена марината за ястия, които са предназначени за консумация от деца, е забранено.


Във втората част на статията ще си говорим за правилното готвене на заешкото и ще ви издадем някои тайни на майстор-готвачи.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edimdoma.ru

Още по темата:
  • Заек в бяло вино с маслини и чесън Заек в бяло вино с маслини и чесън
  • Заек в червено вино Заек в червено вино
  • Заешко месо с коняк и горчица Заешко месо с коняк и горчица
  • Задушен заек в гювеч със зеленчуци, сушени плодове и кускус Задушен заек в гювеч със зеленчуци, сушени плодове и кускус
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ЗАЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
2.70лв. / 1.38 €

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ЗАЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г

ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г
5.00лв. / 2.56 €

ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г

Коментари към Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1
    www.framar.bg 
    на 03 December 2025 в 04:55
    Коментирайте "Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Заек в бяло вино с маслини и чесън
  • Заешко месо – хранителен състав, ползи и рискове за здравето
  • Заешко в хлебен сос с чесън и коняк
  • Паеля Валенсиана
  • Задушен заек със зеленчуци, ракия и вино
  • Печено заешко с бекон и картофи
  • Заешко с картофи, майонеза и копър на фурна
  • Заешко филе с чесън и лимон
  • Задушен заек в гювеч със зеленчуци, сушени плодове и кускус
  • Заешко фрикасе с бяло вино и чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Имунотерапия контролира ХИВ в продължение на месециИмунотерапия контролира ХИВ в продължение на месеци

Имунотерапия контролира ХИВ в продължение на месеци

от 02 дек 2025г.Прочети повече
Наблюдава се ръст на пациентите с псориазис в богатите страниНаблюдава се ръст на пациентите с псориазис в богатите страни

Наблюдава се ръст на пациентите с псориазис в богатите страни

от 02 дек 2025г.Прочети повече
Ключов биомаркер обяснява защо младите хора се самонараняватКлючов биомаркер обяснява защо младите хора се самонараняват

Ключов биомаркер обяснява защо младите хора се самонараняват

от 01 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 32 дни, 17 часа и 52 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 42 дни, 14 часа и 4 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

БИОХЕРБА СУРОВО ЗЕЛЕНО КАФЕ РОБУСТА 100 г

ПИНТУС капсули * 30

АНАКА 3 ФОРМУЛА ЗА ОПТИМАЛНО ТЕЛЕСНО ТЕГЛО желирани таблетки * 60

АВА FILL & LIFT КРЕМ ФИЛЪР 50 мл

АВА FILL & LIFT КРЕМ БУСТЕР ЗА ШИЯ И ДЕКОЛТЕ 30 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БЕТЪР Ю ИНТРА - ОРАЛЕН СПРЕЙ С ВИТАМИНИ D3 + К2 12 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 дек 2025г. в 11:53:28

ВАКСИГРИП ТЕТРА инжекционна суспензия в предварително на пълнена спринцовка

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 дек 2025г. в 11:47:08

ЛОПЕДИУМ капсули 2 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 дек 2025г. в 11:45:13

БИОЗИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 дек 2025г. в 11:44:47

МУКОПЛАНТ АНИСОЛ капсули * 30 NATUR PRODUCT

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 дек 2025г. в 11:43:59
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival