Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1

Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1

Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1 - изображение

Заешкото е значително по-полезно за човека от говеждото, свинското и агнешкото. В него няма мазнини, но белтъчините са много и 90% се усвояват от организма. Огромно е количеството на витамини, микроелементи и аминокиселини в заешкото, то е хипоалерген, което го прави подходяща храна за малки деца.

За да бъдат заешките гозби вкусни обаче, е необходимо да сме запознати с някои моменти по отношение на избора и приготвянето на месото.


Най-голямата тайна - изборът на добро заешко

За да направите апетитно ястие от месото на заека, на първо място продуктът трябва да бъде с добро качество и по този въпрос не бива да се правят компромиси. Изберете охладено месо пред замразено, тъй като продължителното въздействие на ниските температури влошава качеството на продукта.

 заешко месо

Може да разпознаете доброто заешко по следните признаци:

  • то е розово сухо, без петна, синини, разрези и без хлъзгави повърхности;
  • има свеж аромат;
  • наличието на етикет с информация за произход и т.н е знак за качество.


Не купувайте заешко с тегло по-голямо от 1,5 килограма, обикновено толкова тежат младите зайци. До 5-месечна възраст са бледорозови, а по-старите имат тъмнорозов цвят на месото. Някога възрастта на заека са определяли по цвета на задния крак - при разтръскване гръбнакът на младото животно се огъва/изкривява.

Разделяне на месото на порции

Необичайното при разрязването на заешкото на части е това, че всяка една от тях изисква индивидуален подход. Задната част (най-тлъстата) е най-подходящо да се изпържи или изпече, докато за предната се препоръчва сваряване или задушаване. Добре е по месото да има тънки слоеве мазнина, които да придадат мекота и сочност на месото.

При разрязване първо се отделя задната част от предната точно над лапите, гърдите се разделят на 4 части, от корема се отрязва месото, а крачетата се разделят от ставите на две.

На този етап се отстраняват вътрешностите, а останалата част на заека се разделя по дължината на гръбнака, след което се нарязва на малки парчета.

Ако заекът е прекалено тлъст, мазнините се изрязват и може да се използват за последващо изпържване на месото или при изпичането му във фурната.

заешко месо


Как се получава сочно месо

Заешкото е диетичен хранителен продукт, което го прави сухо след термична обработка. Това може да се промени чрез мариноване, така ще се отстрани и специфичният мирис на месото.

Обикновено мариноването продължава от 2 до 10 часа, а за целта може да се използват: солена вода, вода с оцет, соев сос, прясно мляко, кефир, майонеза, млечна суроватка или вино. Тези продукти ще придадат на месото изискани вкус и аромат.

Тъмнорозовият продукт се оставя да престои в няколко маринати, за да се получи нежен и вкусен. Добър ефект оказва намазването му със зехтин, смесен с малко наситнен пресен чесън. За по-добър вкус в маринатата се добавят магданоз, копър, целина, лимон.

Трябва да се знае обаче, че използването на винена марината за ястия, които са предназначени за консумация от деца, е забранено.


Във втората част на статията ще си говорим за правилното готвене на заешкото и ще ви издадем някои тайни на майстор-готвачи.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edimdoma.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛайфстайлСпортСнимкиЛюбопитноНовиниЗдравни съветиХранене при...АнкетиСоциални грижиНормативни актовеДиети