Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 2

Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 2

от 31 авг 2018г., обновено на 03 сеп 2018г.
Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 2 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Заешкото е значително по-полезно за човека от говеждото, свинското и агнешкото. В него няма мазнини, но белтъчините са много и 90% се усвояват от организма. Огромно е количеството на витамини, микроелементи и аминокиселини в заешкото, то е хипоалерген, което го прави подходяща храна за малки деца.

За да бъдат заешките гозби вкусни обаче, е необходимо да сме запознати с някои моменти по отношение на избора и приготвянето на месото.

заешко месо

Как да приготвим правилно заешкото

  • Маринованото заешко се пържи и пече много бързо - за около 30 минути. За това време то ще бъде готово, без да изгуби сочността си.
  • Препичането и препържването ще убият ефекта на мариноването и продуктът ще изгуби своя аромат, ще стане сух и твърд. В края на приготвянето може да се добави доматено пюре, готварска или заквасена сметана в ястието.
  • Заешкото се получава много вкусно, ако се задуши в червено или бяло вино, шампанско, прясно мляко, течна сметана, бульон или заквасена сметана. За приготвянето на такова ястие месото първо се нарязва на парчета, които се запържват в масло до образуване на хрупкава коричка и се овкусява (може да се използват цитрусови кори, розмарин, стръкчета мащерка за целта). След това в съда се налива течността, която сте избрали, и месото се задушава в продължение на 1-3 часа на бавен огън, за да не се наруши фината структура на продукта. Изобщо, заешкото не обича високите температури
  • По време на печенето или задушаването в ястието се добавят домати, моркови, тиквички, боб, гъби, лук, чесън, дафинов лист, черен пипер и картофи. Разбира се, изборът зависи от рецептата, която сте решили да изпълните, както и от кулинарните ви навици и вкусови предпочитания.
  • В качеството си на пикантни подправки често се използват горчица, аджика, джинджифил, хрян, риган, кориандър, босилек, хвойна, карамфил и канела. А заешкото може да се доведе до пълна готовност във фурната, след като преди това се задуши за известно време
  • Печен заек обикновено се готви "под шапка" от зеленчуци и гъби и се покрива със заквасена сметана. Много хора харесват вкуса на месото, изпечено с плодове (в т.ч. и сушени), грах, ядки и сирена. За приготвянето на такива ястия се употребява алуминиево фолио или ръкав за печене, но може да се използват също кукър или скара.

заешко месо


Няколко тънкости от шеф-готвачи

За препечена коричка

  • Ако искате да получите препечена румена коричка, преди да изпечете месото, го подсушете добре.
  • Не слагайте едновременно в тиган няколко парчета от заешкото, защото те ще започнат да отделят сок, в който ще се задушат, а така няма да имате желаното апетитно покритие.
  • Не продупчвайте месото по време на термичната обработка, за да проверите готовността му, тъй като това ще доведе до изтичане на сока и маринатата и крайният резултат ще бъде сух.
  • Обърнете месото от другата страна, когато се зачерви от едната.


Сварен заек

  • По време на варенето на месото в бульона се добавя едро нарязан морков, корен целина и цяла глава лук с люспите.
  • Заешкото се залива със студена вода, температурата на котлона трябва да бъде минимална. За 30 минути ароматният бульон с нежното месо ще са готови.
  • Не изхвърляйте заешките субпродукти - те го готвят заедно с месото, особено черният дроб, който е мек и вкусен. Белият дроб и сърцето също са вкусни, особено ако първо се запържат с подправки, моркови, лук и чесън, а след това се задушат в сметана (готварска или заквасена).
  • От сварените и пюрирани в блендер субпродукти на заека се получава апетитен пастет, който е прекрасна закуска, ако се намаже върху филия и се поднесе със зеленчуци.
  • От заешкото месо може да се приготвят шишчета, шницели, пилафи, терини, суфлета и рагу. От него се прави и кайма за кюфтета.


Въпреки че на пръв поглед месото на заека изглежда капризно по отношение на готвенето, бързо бихте могли да свикнете с "характера" му и да се научите да импровизирате с рецептите според личните си предпочитания.

Печен заек, сервиран в голям поднос, и украсен със зеленчуци, плодове и зеленолистни, радва окото и създава празничност.


Да ви е вкусно!

 

<<< Към първата част


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edimdoma.ru

Още по темата:
  • Заешко с картофи, майонеза и копър на фурна Заешко с картофи, майонеза и копър на фурна
  • Заек в бяло вино с маслини и чесън Заек в бяло вино с маслини и чесън
  • Заек в червено вино Заек в червено вино
  • Заек с лук и червено вино по френски Заек с лук и червено вино по френски
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ЗАЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
2.70лв. / 1.38 €

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ЗАЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г

ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г
5.00лв. / 2.56 €

ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г

Коментари към Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 2

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 2
    www.framar.bg 
    на 15 December 2025 в 01:32
    Коментирайте "Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 2"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Заешко месо – хранителен състав, ползи и рискове за здравето
  • Заешко с картофи, майонеза и копър на фурна
  • Заек в бяло вино с маслини и чесън
  • Печено заешко с бекон и картофи
  • Заек в червено вино
  • Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 1
  • Заек с лук и червено вино по френски
  • Заешко филе с чесън и лимон
  • Задушен заек в гювеч със зеленчуци, сушени плодове и кускус
  • Заешко рагу с бяло вино, лимон и маслини
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Лечение на тромбоцитопенияЛечение на тромбоцитопения

Лечение на тромбоцитопения

от 12 дек 2025г.Прочети повече
AI инструмент определя с точност тежестта и вида на деменциятаAI инструмент определя с точност тежестта и вида на деменцията

AI инструмент определя с точност тежестта и вида на деменцията

от 12 дек 2025г.Прочети повече
Супергрип във Великобритания заразява хиляди хора ежедневноСупергрип във Великобритания заразява хиляди хора ежедневно

Супергрип във Великобритания заразява хиляди хора ежедневно

от 12 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 4 дни, 12 часа и 32 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 44 дни, 14 часа и 28 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НИВЕА ПОДХРАНВАЩ БАЛСАМ ЗА УСТНИ МЕД РИПЕЪР 4.8 г

КЛЕЕВА ТИНКТУРА 30% 50 мл АПИОРГАНИК

ЕЛ КОМПРА ТРИБУЛУС капсули * 180

СПИРТ КАМФОРОВ 10% 100 мл. ГАЛЕН ФАРМА

ЛИДИЯ ФАРМА ТИНКТУРА ЖЕНСКА ГРИЖА 100 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДХЦ КОНТИНУС табл. 90 мг. * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 дек 2025г. в 17:13:47

ПРОФИЛАКТ ПРОТЕКТ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 дек 2025г. в 17:12:18

ПУЛМИКОРТ суспензия за небулайзер 0.25 мг / мл 2 мл * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 дек 2025г. в 17:10:32

ДХЦ КОНТИНУС табл. 90 мг. * 50

Коментар на: Гинка Николаева от 12 дек 2025г. в 16:51:10

ПРОФИЛАКТ ПРОТЕКТ капсули * 30

Коментар на: Д.А. от 12 дек 2025г. в 16:08:41
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival