Заешко месо – хранителен състав, ползи и рискове за здравето

Въпреки че мнозина го избягват поради ред съображения, заешкото месо е чудесен начин да разнообразите диетата си. Освен че е изключително вкусно и питателно, месото е и отличен източник на редица витамини и минерали, които предоставят множество ползи за здравето.
Хранителен състав на заешкото месо
Зайците могат лесно да се отглеждат във ферми, предвид малкия си размер. Те обаче са и често консумиран вид дивеч. Поради това е важно да се отбележи, че има някои съществени хранителни разлики между дивия и домашния заек.
Порция от 100 грама домашен заек съдържа:
- протеин: 20,1 грама или 40% от препоръчителния дневен прием (ПДП);
- желязо: 9% от ПДП;
- калий: 7% от ПДП;
- магнезий: 5% от ПДП;
- фосфор: 17% от ПДП;
- цинк: 14% от ПДП;
- селен: 43% от ПДП;
- витамин В12: 298% от ПДП;
- тиамин (витамин В1): 8% от ПДП;
- рибофлавин (витамин В2): 12% от ПДП;
- ниацин (витамин В3): 45% от ПДП;
- витамин В5: 16% от ПДП;
- витамин В6: 29% от ПДП.
Порция от 100 грама див заек съдържа:
- протеин: 21,8 грама (44% от ПДП);
- желязо: 18% от ПДП;
- калий: 8% от ПДП;
- магнезий: 7% от ПДП;
- фосфор: 18% от ПДП;
- селен: 17% от ПДП;
- витамин В2: 5% от ПДП;
- витамин В3: 41% от ПДП.
Домашният заек има по-голямо разнообразие от витамини и минерали, което го прави по-богат на хранителни вещества от дивия. Въпреки това опитомените и дивите зайци споделят едни и същи хранителни вещества и дори ги съдържат в същите количества. Основните разлики са при съдържанието на желязо и селен.
Защо заешкото месо е полезно за здравето?
Поради класификацията на заешкото месо като дивечово, малцина са хората, които са запознати с неговите ползи за здравето. За да се разберат напълно предимствата на заешкото месо, е необходимо да се сравни хранителната му стойност с тази на други меса, като например пилешко или говеждо.
В сравнение с другите меса заешкото има най-висок процент смилаеми протеини, като същевременно съдържа най-малко количество мазнини. Въпреки това е богат източник на здравословни мазнини като полиненаситени и мононенаситени мазнини. Също така заешкото месо съдържа по-малко калории от пилешкото и значително по-малко холестерол от всяко друго често консумирано месо.
>>> Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
За хората, които наблягат на храните с високо съдържание на витамини и минерали, заешкото месо е отличен избор. То е богато на витамини В12 и Е, като същевременно е с висока концентрация на повечето минерали, сред които фосфор и калций, които работят заедно, за да поддържат здравето на костите. Заешкото месо също е с високо съдържание на ниацин (витамин В3), който помага за превръщането на въглехидратите в енергия. Сред минералите, натрият е един от малкото, чиито нива са по-ниски в сравнение с другите меса, което прави заешкото месо още по-привлекателно за хората с високо кръвно налягане.
С нарастването на популярността на заешкото месо, значително се увеличава и диетичното обогатяване, което прави хранителните му свойства по-добри. То се отнася до подобряване на хранителните аспекти на месото чрез обогатяването на диетата на животните, докато се отглеждат. Това може да се постигне чрез храни, които са богати на селен и полиненаситени мастни киселини, и такива, осигуряващи по-високи нива на витамин Е.
Селенът е важна добавка и към диетата на хората. Минералът се използва от човешкия организъм за производството на антиоксиданти, които могат да предотвратят рак на стомаха, белия дроб, простатата и кожата. Докато е доказано, че червените меса повишават риска от онкологични заболявания, бялото месо, каквото е и заешкото, не изглежда да крие същите рискове.
Както при всички видове меса, количеството хранителни вещества, които човек може да извлече, зависи от начина на приготвяне. Заешкото месо може да се пържи с малко или никакво масло, благодарение на състава си. Други популярни методи включват печене, скара или включване в яхнии или супи.
Рискове за здравето от заешкото месо
Въпреки всички ползи за здравето, заешкото месо крие и някои рискове за здравето.
Алергия
Заешкото месо може да причини алергия, наречена алфа-гал синдром. Симптомите се проявяват 3 до 6 часа след консумация на месо и включват обриви, копривна треска, затруднено дишане, хипотония и силни стомашни болки. Алергията варира от лека до животозастрашаваща, поради което трябва да се управлява внимателно.
Туларемия
Туларемията, известна като заешка треска, е рядко заболяване, причинено от бактерия, наречена Francisella tularensis. Може да се разпространи при хората чрез ухапване от кърлеж, директен контакт със заразено животно или неправилно приготвено месо.
Симптомите се различават в зависимост от пътя на инфекцията и експозицията. Туларемията вследствие на лошо приготвеното месо обикновено засяга устата, гърлото и храносмилателния тракт, като симптомите включват треска, болки в гърлото, язви в устата и повръщане. Заболяването е силно заразно и животозастрашаващо, ако не бъде диагностицирано в ранна фаза.
Протеиново отравяне
Протеиновото отравяне е остра форма на недохранване, което възниква при консумацията на твърде много протеини, както подсказва името, и недостатъчно мазнини и въглехидрати. Другите имена на разстройството са заешко гладуване и заешко неразположение. Те произлизат от факта, че заешкото месо съдържа много протеини и изключително малко мазнини.
Симптомите на протеиново отравяне могат да включват гадене, главоболие, умора, диария, ниско кръвно налягане и дори смърт.
- RABBIT MEAT HEALTH BENEFIT GUIDE: https://wholey.com/resources/healthy-eating/rabbit-meat-health-benefit-guide/
- Rabbit meat nutrition facts, calories, and health benefits: https://foodstruct.com/food/rabbit-meat
- Is Rabbit Meat Healthy Compared to Common Meats?: https://www.livestrong.com/article/342037-nutrition-in-rabbit-meat/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Заешко в хлебен сос с чесън и коняк
- Паеля Валенсиана
- Задушен заек със зеленчуци, ракия и вино
- Печено заешко с бекон и картофи
- Заешко с картофи, майонеза и копър на фурна
- Заешко филе с чесън и лимон
- Задушен заек в гювеч със зеленчуци, сушени плодове и кускус
- Заешко фрикасе с бяло вино и чесън
- Заек в червено вино
- Заек в сметана
Коментари към Заешко месо – хранителен състав, ползи и рискове за здравето