Заешко в хлебен сос с чесън и коняк

Необходими продукти:
1 цял заек с тегло около 1,5 килограма (заедно със субпродуктите - черен дроб, сърце, бъбреци)
3 филии стар бял хляб
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
зехтин и магданоз на вкус
щипка канела
смлян черен пипер и сол на вкус
3-4 супени лъжици коняк или бренди
Начин на приготвяне:
Измийте заешкото, подсушете го и нарежете на порции. Натрийте със сол и черен пипер. Черния дроб разрежете на 3-4 части.
Сложете хляба в купа, залейте с вода и оставете за 10-15 минути, след което отцедете течността, която не се е поела от филиите.
Обелете лука и скилидките чесън, нарежете ги ситно. Накълцайте магданоза, отделяйки дебелите части.
Изпържете лука в нагорещен зехтин за около 5 минути (докато омекне). Тогава прибавете чесъна, магданоза, канелата, сол на вкус, субпродуктите и хляба. Оставете всичко да се задушава в продължение на 5-7 минути.
С помощта на пасатор разбийте продуктите директно в тенджерата. Не превръщайте в пюре, добре е да се усещат парченца от съставките).
В чист тиган налейте 2-3 супени лъжици зехтин и в него изпържете заешкото до златисто от всички страни. Прехвърлете в съда със соса и налейте брендито или коняка.
Нека ястието остане за кратко на котлона, за да се изпари алкохола. Разбърквайте през това време. Налейте 150 милилитра вода, подправете на вкус и затворете тенджерата с капак.
След 30-40 минути заешкото ще бъде готово. Ако е необходимо, долейте още вода, докато се задушава.
Поднесете горещо.
Добър апетит!
Снимка: hochu.ua
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Заешко месо – хранителен състав, ползи и рискове за здравето
- Заешко с картофи, майонеза и копър на фурна
- Печено заешко с бекон и картофи
- Задушен заек в гювеч със зеленчуци, сушени плодове и кускус
- Кулинарни съвети за приготвяне на вкусни ястия от заешко месо - Част 2
- Заек с лук и червено вино по френски
- Заек със зеленчуци и талиатели
- Заек в бяло вино със зеленчуци
- Задушен заек със зеленчуци, ракия и вино
- Заек в бяло вино с маслини и чесън
Коментари към Заешко в хлебен сос с чесън и коняк