Хранене при ретинопатия
Под ретинопатия се подразбира група възпалителни заболявания, които засягат ретината. Има различни видове: диабетна, на недоносеното, хипертонична, при заболявания на кръвоносната система, радиационна.
Полезни храни при ретинопатия
Правилното и пълноценно хранене трябва да бъде задължително за хора, страдащи от такъв здравословен проблем. Необходимо е да се обърне внимание на продуктите, съдържащи витамините А, В, С, Р, Е, РР, фолиева киселина, защото те поддържат нормалното функциониране на очите и в частност, на ретината. Също така, полезни са: мед, цинк, селен, хром - те влизат в състава на очните тъкани, възстановявайки и подобрявайки обмяната на веществата в тях.
- В менюто да се включи черен дроб (свински, говежди и пилешки), сметана, масло, топено сирене, извара, броколи, бяло саламурено сирене, стриди, морско зеле, рибено масло, жълтъци, мляко, авокадо, чушки, пъпеши, манго, змиорка, заради съдържанието на витамин А в тях. Този витамин е необходим за здравето на ретината, защото участва във възстановителните и обменните процеси в организма, предотвратява кокошата слепота, помага за образуването на родопсин в очите, необходим за възприемането на светлината, предотвратява сухотата на очите и загубата на зрение
- Важно е да се консумират боровинки, шипки, цитруси, кисело зеле, пресни картофи, касис, чушки, киви, броколи, брюкселско зеле, ягоди, брюкселско зеле, чесън, хрян, калина. В тях има витамин С, който укрепва стените на кръвоносните съдове, намалява чупливостта на капилярите при диабетна ретинопатия, също така помага да се намали вътреочното налягане.
- Приемът на вишни, сливи, червени боровинки, патладжани, грозде, червено вино допринася за постъпването на биофлавоноиди в организма. Те са особено полезни за очите, тъй като укрепват стените на кръвоносните съдове и подобряват микроциркулацията, също намаляват проявата на диабетна ретинопатия.
- Орехи, слънчогледово олио, масло, спанак, лешници, бадеми, фъстъци, шамфъстъци, шипки, сушени кайсии, змиорка, спанак, киселец, калмари, сьомга, сушени сини сливи, овесена каша, ечемик - насищат организма с витамин Е. Той ускорява регенерирането на увредените тъкани, намалява повишената пропускливост на капилярите, намалява риска от развитието на очни заболявания и помага за образуването на влакна на съединителната тъкан.
- Организмът се обогатява с витамин В2, ако се консумират кедрови ядки, бадеми, печурки, пачи крак, топени сирена, скумрия, спанак, извара, шипки. Този витамин предпазва ретината от въздействието на ултравиолетовите лъчи, повишава остротата на зрението, допринася за обновяването на тъканите.
- Мляко, извара, листни зеленчуци и зелени подправки, бяло зеле - съдържат калций, укрепващ очните тъкани.
- Черен дроб на животни и риба, мозък, тиква - в тях има цинк, който предпазва очите от болезнени изменения.
- Грах, жълтък, спанак, листа салата, сладки чушки - тези продукти дават на организма лутеин, който се натрупва в ретината и предпазва очите от заболявания.
- Черен дроб, боб, спанак, орехи, броколи, бадеми, фъстъци, праз, ечемик, печурки - съдържат витамин В9 (фолиева киселина), участващ в процеса на производството на нови клетки.
- Цитрусови плодове, кайсии, елда, череши, шипки, касис, листа салата, кора на грейпфрут - обогатяват тялото с витамин Р, който от своя страна укрепва кръвоносните съдове и капилярите.
- Кедрови ядки, фъстъци, кашу, шамфъстъци, пуешко, пилешко, гъше, говеждо, заешко, калмари, сьомга, сардини, скумрия, щука, риба тон, грах, пшеница, черен дроб са източници на витамин РР, който е необходим за осигуряването на нормални зрение и кръвоснабдяване на органите.
- Скариди, черен дроб, макарони, ориз, елда, овес, боб, шамфъстъци, орехи - в тези продукти има мед, участваща в процесите на формиране на тъканите, укрепва и стените на кръвоносните съдове.
- Черния дроб на птиците и животните, яйцата, царевицата, оризът, пшеницата, грахът, бадемите съдържат селен, който подобрява възприемането на светлината чрез ретината.
- Хром има в рибата тон, черния дроб, скумрията, херингата, сьомгата, писията, шарана. Този елемент предпазва от захарен диабет и от развитието на диабетна ретинопатия.
- Недостигът на манган също може да бъде причина за заболяването. Може да се набави чрез консумацията на фъстъци, бадеми, орехи, черен дроб, кайсии, макарони, гъби.
Вредни продукти при ретинопатия
- Солената храна, както и излишъкът на сол, пречат на извеждането на течностите от организма, в резултат на което допринасят за повишено вътреочно налягане.
- Сладките газирани напитки, сухарите, бонбоните не са желателни за консумация, поради високото съдържание на вредни хранителни добавки в тях и поради риска от развитието на диабетна ретинопатия.
- Алкохолът е вреден, тъй като е в състояние да предизвика спазми на кръвоносните съдове, особено на тънките такива, които хранят очите.
- Прекомерната употреба на месо и яйца също вреди, защото тези продукти влияят върху холестерола и могат да доведат до запушване на кръвоносните съдове, включително и тези на очите.
Източник:
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕУРЕТИН капки 10 мл
МАКУШИЛД ОРИГИНАЛНА ФОРМУЛА капсули * 30
ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 90 DOCTOR NATURE
ЙОН КА ESSENTIALS МИЦЕЛАРНА ВОДА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ГРИМ 200 мл
ОДМ 5 капки за очи 10 мл
СЕВЪН ДЕЙС ХИДРОГЕЛ ПАЧОВЕ ВЪЛНУВАЩ ПЕТЪК 2. 36 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лечение на ечемик с домашни средства
- Домaшни средства срещу тъмни кръгове под очите
- Натурални средства за лечение на конюнктивит
- д-р Васил Димитров Василев
- д-р Кремена Петкова Минкова
- Алтернативна терапия при глаукома
- Д-р Нели Петрова Начева-Пешева
- Средства и съвети за премахване на торбичките под очите
- Очна болница "Д-р Тасков" ООД, гр. Търговище
- д-р Ирина Вълчева Василева
Коментари към Хранене при ретинопатия