Хранене при отлепване на ретината
Отлепването на ретината е патологичен процес, при който ретината се отделя от хороидеята (или съдовата обвивка на очната ябълка).
Симптомите на един такъв проблем са:
- отслабване на зрението;
- рязка загуба на периферното зрение;
- замъглено зрение;
- размиване и деформиране на образите, предметите, буквите;
- намаляване на зрителното поле.
Полезни хранителни продукти при отлепване на ретината
По време на лечение на заболяването и за профилактика срещу развититето му е необходимо правилно хранене, тъй като връзката между зрението и продуктите, които приемаме, е многократно доказвана от редица учени. За укрепването на ретината трябва да се приемат антиоксиданти, защото този орган е много чувствителен към действието и влиянието на свободните радикали. Най-силни сред витамините, притежаващи антиоксидантни способности, са тези от групи Е и С. Освен това, за да бъде здрава ретината, е важно постъпването на каротиноиди (в частност, лутеин и зеаксантин) и омега-3 мастни киселини. Следователно е добре да се консумират храни като:
- житни култури, черен, пълнозърнест хляб, хляб от трици;
- риба (особено морска и тлъста), нетлъсти видове месо, черен дроб;
- всички морски продукти;
- млечни продукти (желателно е да бъдат с ниска или средна масленост);
- зеленчуци (включително листни), билки и подправки: зеле (червено, бяло, броколи, цветно, брюкселско), моркови, цвекло, спанак, сладки и люти чушки, хрян, чесън, магданоз, копър, тиква, грах, пащърнак, джинджифил, карамфил;
- зърнено-житни култури (каши): овесена, от елда, пшенична, макарони от тъмно брашно;
- сушени плодове и ядки: кашу, фъстъци (които са бобова култура, между другото), орехи, бадеми, шамфъсътци, сушени кайсии, стафиди, фурми, сушени сини сливи;
- пресни плодове и ягодоплодни (особено полезни са цитрусите, боровинките, касисът, ягодите, къпините, плодовете на калината, облепихата, шипките, кайсиите, офиката, малините, глогът);
- мазнини и масла с растителен произход.
Хората с такъв здравословен проблем е по-добре да хапват често, но по малко. Препоръчва се разделното хранене. Да се яде не по-малко от 5 пъти дневно.
Не бива да се забравя за течностите. Полза за ретината ще донесат прясно изцедените сокове, отвари от шипка и глог, също от стъбла и листа на касис. Да се приемат компоти от пресни, сушени или замразени плодове (най-добре да не са подсладени), зелен чай.
Лечението на проблема може да бъде само с лекарска намеса, затова, колкото по-рано се открие, толкова по-добре. При ранните стадии на отлепване на ретината зрителната способност се възстановява във всички случаи и не се стига до усложнения. Ако не се вземат необходимите мерки навреме, е възможна пълна загуба на зрението завинаги.
Опасни и вредни хранителни продукти при отлепване на ретината:
- прекалено мазна, солена и сладка храна;
- полуфабрикати;
- консерви и колбаси (освен домашни);
- алкохол;
- транс мазнини и продукти с изкуствени съставки.
Задължителен е отказът от тютюнопушене.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- д-р Виолета Георгиева Гогова-Маврова
- Зрителна сетивна система
- Организация на нервната мрежа в ретината
- Биомикроскопия
- Изследване на ретината
- КП № 135 ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА РЕТИНА, СТЪКЛОВИДНО ТЯЛО И ТРАВМИ, ЗАСЯГАЩИ ЗАДНИЯ ОЧЕН СЕГМЕНТ
- Предстоящ инсулт може да се разчете по очите
- Ключът към откриването на ранни симптоми на Алцхаймер може би се крие в очите
- СОБАЛ Визус ООД
- Учени разработиха терапия за предотвратяване на ослепяването при различни заболявания
Коментари към Хранене при отлепване на ретината