Полезни свойства и източници на минерала мед

Общото съдържание на мед в организма е около 100-150 мг. В черния дроб на възрастни има средно 35 мг на килограм тегло. Затова този орган се приема за хранилище на елемента.
Медта участва в синтеза на червените кръвни телца, колагена, ензимите на кожата, в процесите на растеж и размножаване, в пигментацията, влиза в състава на меланина, помага за усвояването на желязото и е необходима за правилното развитие на съединителните тъкани и кръвоносните съдове.
Полезни свойства на медта и влияние върху организма
Медта има важна роля в редица функции, включително:
- регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане;
- предотвратяване на простатит или възпаление на простатата;
- развитие и поддържане на костите и органи като мозъка и сърцето;
- активиране на имунната система.
Медта привлича интерес като терапевтично средство. Според медицинско проучване минералът може да се използва за лечение на редица заболявания, включително дегенерация на неврологични разстройства, като например:
- Алцхаймер;
- Паркинсон;
- Болестта на Кройцфелд-Якоб.
При недостиг на мед в организма се наблюдава:
- спиране на растежа;
- анемия;
- дерматози;
- депигментация на косата;
- частично оплешивяване;
- загуба на апетит;
- драстично отслабване;
- понижаване нивото на хемоглобина;
- атрофиране на сърдечния мускул;
- треперене;
- усещане за изтръпване;
- нестабилна походка;
- скованост;
- умора;
- загуба на зрение.
Състоянията, които могат да доведат до недостиг на мед са: цьолиакия, муковисцидоза, болест на Крон. Рискът от дефицит на минерала може да се увеличи в следните случаи:
- след стомашна байпасна операция;
- при недоносени бебета;
- приемът на добавки цинк може да затрудни тялото да абсорбира достатъчно мед.
Симптоми на излишък на мед:
- повръщане;
- диария;
- жълтеница;
- мускулни болки.
Излишъкът на мед води до недостиг на цинк, молибден и манган; може да бъде причина за анемия, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, нарушени функции на дихателните пътища и черния дроб. В същото време, елементът е необходим на организма, за да се предотврати появата на тези проблеми. Дневно на човек са му нужни около 1 до 3 мг от него. Прекалено малкото количество води до здравословни проблеми, но и твърде голямото – също. Освен това, медта може да бъде токсична. Съединенията й, особено със сяра, са отровни.
Бременни или кърмещи жени трябва да си набавят поне 1 мг до 1,3 мг мед на ден с храната.
Храни, богати на мед:
- черен дроб и бъбреци;
- раци, скариди, омари, октопод;
- овесени ядки;
- орехи, шамфъстък, лешници, бадеми, кашу, сусамово семе, фъстъци;
- листни зеленчуци, грах, фасул, леща, ориз, елда;
- пшеница, паста.
Черният дроб е изключително питателна храна. Осигурява на организма полезни хранителни вещества: витамините B12, A, B2, B9, холин и микроелементите мед и желязо. В едно парче (67 гр) се съдържат 10,3 гр мед, което е 1,1% от дневната потребност. Стридите са отличен източник на мед – осигуряват 7,6 гр на 100 грама продукт или 844% от дневната потребност. Спирулината също доставя големи количества от минерала – 44% от потребността за деня.
edaplus.info; ods.od.nih.gov; healthline.com
Снимки: freepik.com
Коментари към Полезни свойства и източници на минерала мед