Как да "храним" кръвоносните съдове
Всички процеси, протичащи в нашия организъм, пряко зависят от нормалното функциониране на кръвоносните съдове. Именно оттам преминават кръвта и лимфата, без тях самото съществуване на човека е невъзможно.
Съдовете се делят на лимфни и кръвоносни. По първите тече лимфа, а по кръвоносните - артериална и венозна кръв.
Артериалните съдове (артериите) са с висок тонус и движещата се по тях кръв тече много бързо по посока от сърцето към периферията.
Венозните (вените), по които преминава кръвта в обратна посока, обратно, са отпуснати, за да няма застой на кръвта, те имат венозни клапани.
Артериите са транспортно средство за кръвта, обогатена с кислород и хранителни вещества. Венозните съдове пренасят кръвта, наситена с продукти от обмяната на веществата.
Сами виждате колко е важно да поддържаме доброто им здраве. Един от определящите фактори за това е храненето.
Храни, полезни за съдовете
- Орехи. Във връзка с високото съдържание на витамини и микроелементи в състава им, те се нареждат сред полезните продукти. Участват в "храненето" на съдовете, благодарение на наличието на фитонцида юглон, също така повишават защитните сили на целия организъм.
- Кокоши яйца. По съдържание на хранителни вещества малко продукти могат да се конкурират с яйцата. В тях се има витамини, минерали, мазнини, аминокиселини и други важни за живота вещества.
- Моркови. Бета-каротинът в тях е способен не само да забави процесите на стареене, но и да предотврати развитието на очни заболявания. Но основната му задача е осигури еластичността на съдовете.
- Тлъста риба. Полиненаситените киселини, съдържащи се в рибата, заедно с бета-каротина, помагат за осигуряването на здравината и еластичността на съдовете.
- Пилешко месо. То е източник на белтък, който в качеството си на строителен материал участва в строежа на новите съдове.
- Морско зеле. В него има голямо количество йод, благодарение на който се повишават защитните сили на артериите и вените.
- Авокадо. Възпрепятства образуването на хорестеринови плаки, които могат да бъдат значителна пречка на пътя, по който се предвижва кръвта.
- Черен шоколад. Консумацията на шоколад стимулира отделянето на серотонин, който повишава нивото на кислород в кръвта и снабдява с такъв съдовете.
- Спанак. Добър източник на антиоксиданти. Предпазва съдовете от дегенериране. Участва в поддържането на водно-солевия баланс.
Вредни продукти за кръвоносните съдове:
- Алкохолни напитки - предизвикват спазми на кръвоносните съдове, а като следствие - гладуване на всички органи и тъкани.
- Сол - прекомерната й употреба повишава кръвното налягане, в резултат на което съдовете могат да се деформират.
- Храни и продукти, съдържащи консерванти - в тях има вредни за съдовете вещества, които са способни да разрушат целостта на стените им.
Общи препоръки
За пълноценната работа на организма е необходимо всички негови органи и системи да бъдат "сити" и здрави. Точно това е работата на съдовете. Но ние трябва да се грижим за тях. За да се поддържат работоспособни, е добре да се спазват някои препоръки:
- да не се допуска измръзване;
- физическа активност и спорт;
- да се избягват тютюнопушенето и консумацията на алкохол;
- по-често излагане на чист въздух.
Коментари към Как да "храним" кръвоносните съдове