Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето

Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето

от 17 ное 2012г., обновено на 21 фев 2024г.
Редактор: Ваня Боянова
Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Пилешкото месо е едно от най-често консумираните видове месо в света, благодарение на факта, че е вкусно, сочно и леснодостъпно. То съдържа малко мазнини, поради което е основна съставка в менюто на хора, спазващи диета за отслабване. Консумацията му помага за контрола на теглото и намалява риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. Освен това може да се приготви и сервира по много начини. Едни от най-разпространените ястия с пилешко месо са пилешка супа, пиле с ориз, пиле с картофи, разнообразни салати, каши, яхнии и други.

Състав на пилешкото месо

Пилешкото месо се характеризира с високо съдържание на необходимите за човека минерали (протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо, цинк) и витамини (В2, В6, В12, А и Е). Съдържа и омега-3 мастни киселини, въпреки че не е сред най-богатите им източници. Обикновено има повече EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) от говеждото, агнешкото и свинското месо. Не съдържа въглехидрати, а мазнините са изключително малко. Калориите в пилешкото месо са в умерено количество, поради което хората, които спазват диети и се грижат за теглото си, могат спокойно да го консумират.

Витамините в пилешкото месо влияят благоприятно на обменните процеси в организма, включително на въглехидратния, белтъчния, мастния, както и на дейността на централната нервна система. Витамините В6 и В2 поддържат ноктите и кожата здрави, В9 е необходим за кръвообразуването, а В12 помага за справяне с депресията и безсънието. Наличието на витамини В9 и В12 прави месния продукт подходящ за женския организъм, тъй като участват в дейността на репродуктивните органи и допринасят за здравето по време на бременност и за пълноценното развитие на детето. В състава на това месо влизат също глутаминова киселина, етерични масла и азотосъдържащи вещества.

Полезни свойства на пилешкото месо

Пилешко месо

Пилешкото месо е полезно при редица заболявания, сред които полиартрит, подагра, язва, диабет. При страдащите от диабет тип 2 консумацията на продукта увеличава съдържанието на полезни полиненаситени мастни киселини в кръвния серум. Тези киселини се усвояват лесно от организма, затова месото е профилактика срещу атеросклероза и свързаните с нея заболявания - инсулт, инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето, хипертония.

Диетолозите препоръчват консумацията на пилешко месо в горещото време, но то е не по-малко полезно и през зимата. Под формата на бульон се използва като лекарство срещу простудни заболявания. Птичето месо се използва също за възстановяване на силите на болни и физически изтощени хора, както и за повишаване на имунитета.

Пилешкото месо се характеризира с ниско съдържание на колаген (съединителна тъкан), затова се усвоява лесно. То е оптимална храна при заболявания на стомашно-чревния тракт (при всякаква киселинност), захарен диабет, затлъстяване.

1. Богат източник на протеини

Пилешкото месо е чудесен постен източник на белтъчини, които допринасят за растежа на мускулите и развитието. Освен това е с ниско съдържание на мазнини. Протеините също помагат за поддържане на здравословно телесно тегло и са отличен съюзник в борбата с излишните килограми.

2. Поддържа сърдечното здраве

Консумирането на пилешки гърди потиска и контролира нивата на хомоцистеиновите аминокиселини в тялото. Ако те са твърде високи, могат да доведат до сърдечносъдови заболявания.

3. Богат източник на фосфор

Пилешкото месо съдържа големи количества фосфор, който е основен минерал, поддържащ зъбите и костите, както и функцията на бъбреците, черния дроб и централната нервна система.

4. Високо съдържание на селен

Пилешкото месо осигурява селен, който е основен минерал, играещ роля в метаболитните процеси. Важен е за щитовидната жлеза, хормоните, метаболизма и имунната функция.

5. Подсилва метаболизма

месо

Витамин B6 и другите витамини от група B, които се съдържат в пилешкото месо, поддържат кръвоносните съдове здрави, нивата на енергия високи и помагат на метаболизма в изгарянето на калориите за поддържане на здравословно тегло.

6. Чудесен източник ниацин (витамин B3)

Витамин B3, познат още като ниацин, се съдържа в големи количества в пилешкото месо. Той помага за предпазване от рак и различни форми на генетични увреждания.

7. Естествен антидепресант

Консумирането на пилешко месо увеличава нивата на серотонинови аминокиселини в мозъка и повишава настроението, премахва стреса, успокоява и подтиква към сън.

8. Насърчава здравето на очите

Пилешкото месо е отличен източник на ретинол, алфа- и бета-каротин и ликопен (извлечени от витамин A). Всички те са особено важни за доброто зрение.

9. Поддържа кожата здрава

Рибофлавинът (витамин B2), намиращ се в пилешките дробчета, драстично намалява кожните проблеми и възстановява сухата или увредена кожа.

10. Предотвратява загубата на кости

Консумацията на пиле помага в борбата срещу костна загуба ,благодарение на съдържащия се в месото протеин.

Кои части на пилешкото месо са подходящи за консумиране, ако спазвате диета за отслабване?

Пилешки гърди

Пилешките гърди са богати на протеин и подходящи за ядене от хората, целящи да отслабнат.

В диетите за отслабване пилешките гърди са основен акцент, тъй като са най-крехки и с най-високо съдържание на протеини.

В една порция (100 грама) пилешки гърди без кожа се съдържат: 178 калории, 4 грама мазнини и 36 грама протеин. Докато в порция с кожа има 208 калории, 8 грама мазнини и 31 грама протеин.

Пилешки бутчета

Пилешките бутчета са по-сочни и съдържат повече желязо и цинк от гърдите.

В една порция (100 грама) пилешки бутчета без кожа се съдържат: 221 калории, 11 грама мазнини и 28 грама протеин. Докато в 100 грама с кожа има 263 калории, 17 грама мазнини и 26 грама протеин.

Пилешки крилца

Подобно на бутчетата, те също са добър източник на желязо и цинк. В една порция от 100 грама крилца с кожа калориите са 282, мазнините 19 грама, а протеините 25 грама.

Пилешки филенца

Пилешките филенца по хранителна стойност са като пилешките гърди.

По хранителна стойност пилешките филенца се равняват на пилешките гърди. Те се приготвят много бързо и са също толкова полезни и подходящи за включване в диети за отслабване. В една порция от 100 грама се съдържат: 178 калории, 4 грама мазнини и 36 грама протеин.

Всички части от пилешкото месо са добър източник на протеини и полезни хранителни вещества, затова изберете тази, която намирате за най-вкусна и лесна за приготвяне според вашите предпочитания.

Какви вреди може да причини консумацията на пилешкото месо?

1. Хранително отравяне

Хранително отравяне със Salmonella, Campylobacter spp. и други бактерии и микроби са реална опасност. Птиците често се оказват замърсени с фекални вещества и бактерии E. coli. Ако храната е неправилно приготвена, тази бактерия може да причини диария. Освен стомашни проблеми, може да предизвика инфекция на пикочните пътища и пневмония или респираторни заболявания.

>>> Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела

Проучване установява, че не само E. coli, но и устойчивите на антибиотици щамове присъстват все по-често в различните видове птици. Дори в тези, които са отглеждани без антибиотици.

2. Риск от бактериална инфекция

Устойчивите на антибиотици щамове бактерии са проблем, с който медицината все още се бори, поради широкото използване на антисептични вещества, давани на пилетата за предпазване от инфекции.

3. Повишен холестерол

Пилешкото месо е с високо съдържание на холестерол. Говеждото и пилешкото месо съдържат почти еднакви количества холестерол. В 100 грама говеждо контрафиле се съдържат около 89 грама холестерол, а в пилешкото месо без кожа - около 85 грама.

4. Риск от злокачествени заболявания при редовна консумация на пържени храни (пържено пиле)

Изследвания показват намален риск от развитие на рак с до 40% при вегетарианците в сравнение с месоядните хора. Следването на диета с много високо съдържание на животински протеин и ниско съдържание на плодове и зеленчуци може да увеличи риска от рак. Без значение колко постно е пилешкото месо и колко добре е приготвено, то трябва да се консумира в комбинация със салата.

Тъй като месото на домашните птици трябва да се готви при високи температури, може да се образуват хетероциклични амини (HCA). Това са канцерогенни съединения, които увеличават риска от рак. Тези химикали засягат особено области на тялото, чувствителни към естроген, като гърдите. Консумацията на пилешко месо - печено на скара или изпържено в тиган - повишава нивата на тези канцерогени, което го прави нездравословно за консумация. Изследване установява, че може да се удвои рискът от рак на дебелото черво. Това се дължи именно на HCA в месото, а не на самото месо.

Съвети за правилно избиране и приготвяне на пилешко месо

>>> Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии

  • Готвенето при температура най-малко 75 градуса убива всички микроби и бактерии.
  • Не позволявайте суровото пилешко месо да влиза в контакт със салати или плодове.
  • Използвайте отделна дъска и нож за рязане на месо, различни от тези за други продукти.
  • Изберете органични или свободно отглеждани пилета.
  • Ако желаете да пържите пилето, не използвайте повторно мазнината, в която сте готвили, тъй като в нея се съдържат трансмазнини и високи нива наситени мазнини.
  • Печете пилето цяло, сварете го или задушете. Използвайте по-малко мазнина за приготвянето му.
  • Балансирайте приема на протеини, като приемате повече растителни такива и по-малко месо.
Източник:

https://www.healthline.com/

Още по темата:
  • Месо на токачка Месо на токачка
4.0/5 4 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
2.30лв.

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
2.30лв.

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г

МАТИСЪН ПИЛЕШКИ КОСТЕН БУЛЬОН 400 г
86.30лв.

МАТИСЪН ПИЛЕШКИ КОСТЕН БУЛЬОН 400 г

ХИП ПЮРЕ БИО ДОМАТИ И КАРТОФИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
5.60лв.

ХИП ПЮРЕ БИО ДОМАТИ И КАРТОФИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г

ХИП ПЮРЕ БИО ЗЕЛЕНЧУЦИ И МАКАРОНИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
5.60лв.

ХИП ПЮРЕ БИО ЗЕЛЕНЧУЦИ И МАКАРОНИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г

ХИП ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 125 г
3.20лв.

ХИП ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 125 г

Коментари към Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 14:30
    Коментирайте "Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Месо, птици
  • Пържени пилешки трътки с подправки
  • Пиле със зеленчуци по мексикански (пиле фахитас)
  • Това пиле е черно дори в костите, месото и органите си!
  • Перфектната марината за пилешко месо
  • Защо кокошките могат да бягат с отрязана глава
  • Пиле с елда, лук и моркови
  • Лесна пица с пилешко месо и песто
  • Месо на токачка
  • Гювечета от пилешко с гъби и зеленчуци, запечатани с бутер тесто
  • Пилешко с кафяв ориз, кашу и зеленчуци
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Пиле с печени чушки

преди 2182 дни, 4 часа и 27 мин.

Ранно пиле или нощна птица – кое сте и кое предпочитате да бъдете?

преди 3740 дни, 21 часа и 37 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 2 часа и 34 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 17 часа и 34 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 17 часа и 46 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 17 часа и 53 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Лекува ли пилешката супа простуда и настинка Лекува ли пилешката супа простуда и настинка

Лекува ли пилешката супа простуда и настинка

от 17 яну 2024г. Прочети повече
Пилешка диета Пилешка диета

Пилешка диета

от 31 яну 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival