Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
Пилешкото месо е едно от най-често консумираните видове месо в света, благодарение на факта, че е вкусно, сочно и леснодостъпно. То съдържа малко мазнини, поради което е основна съставка в менюто на хора, спазващи диета за отслабване. Консумацията му помага за контрола на теглото и намалява риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. Освен това може да се приготви и сервира по много начини. Едни от най-разпространените ястия с пилешко месо са пилешка супа, пиле с ориз, пиле с картофи, разнообразни салати, каши, яхнии и други.
Състав на пилешкото месо
Пилешкото месо се характеризира с високо съдържание на необходимите за човека минерали (протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо, цинк) и витамини (В2, В6, В12, А и Е). Съдържа и омега-3 мастни киселини, въпреки че не е сред най-богатите им източници. Обикновено има повече EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) от говеждото, агнешкото и свинското месо. Не съдържа въглехидрати, а мазнините са изключително малко. Калориите в пилешкото месо са в умерено количество, поради което хората, които спазват диети и се грижат за теглото си, могат спокойно да го консумират.
Витамините в пилешкото месо влияят благоприятно на обменните процеси в организма, включително на въглехидратния, белтъчния, мастния, както и на дейността на централната нервна система. Витамините В6 и В2 поддържат ноктите и кожата здрави, В9 е необходим за кръвообразуването, а В12 помага за справяне с депресията и безсънието. Наличието на витамини В9 и В12 прави месния продукт подходящ за женския организъм, тъй като участват в дейността на репродуктивните органи и допринасят за здравето по време на бременност и за пълноценното развитие на детето. В състава на това месо влизат също глутаминова киселина, етерични масла и азотосъдържащи вещества.
Полезни свойства на пилешкото месо
Пилешкото месо е полезно при редица заболявания, сред които полиартрит, подагра, язва, диабет. При страдащите от диабет тип 2 консумацията на продукта увеличава съдържанието на полезни полиненаситени мастни киселини в кръвния серум. Тези киселини се усвояват лесно от организма, затова месото е профилактика срещу атеросклероза и свързаните с нея заболявания - инсулт, инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето, хипертония.
Диетолозите препоръчват консумацията на пилешко месо в горещото време, но то е не по-малко полезно и през зимата. Под формата на бульон се използва като лекарство срещу простудни заболявания. Птичето месо се използва също за възстановяване на силите на болни и физически изтощени хора, както и за повишаване на имунитета.
Пилешкото месо се характеризира с ниско съдържание на колаген (съединителна тъкан), затова се усвоява лесно. То е оптимална храна при заболявания на стомашно-чревния тракт (при всякаква киселинност), захарен диабет, затлъстяване.
1. Богат източник на протеини
Пилешкото месо е чудесен постен източник на белтъчини, които допринасят за растежа на мускулите и развитието. Освен това е с ниско съдържание на мазнини. Протеините също помагат за поддържане на здравословно телесно тегло и са отличен съюзник в борбата с излишните килограми.
2. Поддържа сърдечното здраве
Консумирането на пилешки гърди потиска и контролира нивата на хомоцистеиновите аминокиселини в тялото. Ако те са твърде високи, могат да доведат до сърдечносъдови заболявания.
3. Богат източник на фосфор
Пилешкото месо съдържа големи количества фосфор, който е основен минерал, поддържащ зъбите и костите, както и функцията на бъбреците, черния дроб и централната нервна система.
4. Високо съдържание на селен
Пилешкото месо осигурява селен, който е основен минерал, играещ роля в метаболитните процеси. Важен е за щитовидната жлеза, хормоните, метаболизма и имунната функция.
5. Подсилва метаболизма
Витамин B6 и другите витамини от група B, които се съдържат в пилешкото месо, поддържат кръвоносните съдове здрави, нивата на енергия високи и помагат на метаболизма в изгарянето на калориите за поддържане на здравословно тегло.
6. Чудесен източник ниацин (витамин B3)
Витамин B3, познат още като ниацин, се съдържа в големи количества в пилешкото месо. Той помага за предпазване от рак и различни форми на генетични увреждания.
7. Естествен антидепресант
Консумирането на пилешко месо увеличава нивата на серотонинови аминокиселини в мозъка и повишава настроението, премахва стреса, успокоява и подтиква към сън.
8. Насърчава здравето на очите
Пилешкото месо е отличен източник на ретинол, алфа- и бета-каротин и ликопен (извлечени от витамин A). Всички те са особено важни за доброто зрение.
9. Поддържа кожата здрава
Рибофлавинът (витамин B2), намиращ се в пилешките дробчета, драстично намалява кожните проблеми и възстановява сухата или увредена кожа.
10. Предотвратява загубата на кости
Консумацията на пиле помага в борбата срещу костна загуба ,благодарение на съдържащия се в месото протеин.
Кои части на пилешкото месо са подходящи за консумиране, ако спазвате диета за отслабване?
Пилешки гърди
В диетите за отслабване пилешките гърди са основен акцент, тъй като са най-крехки и с най-високо съдържание на протеини.
В една порция (100 грама) пилешки гърди без кожа се съдържат: 178 калории, 4 грама мазнини и 36 грама протеин. Докато в порция с кожа има 208 калории, 8 грама мазнини и 31 грама протеин.
Пилешки бутчета
Пилешките бутчета са по-сочни и съдържат повече желязо и цинк от гърдите.
В една порция (100 грама) пилешки бутчета без кожа се съдържат: 221 калории, 11 грама мазнини и 28 грама протеин. Докато в 100 грама с кожа има 263 калории, 17 грама мазнини и 26 грама протеин.
Пилешки крилца
Подобно на бутчетата, те също са добър източник на желязо и цинк. В една порция от 100 грама крилца с кожа калориите са 282, мазнините 19 грама, а протеините 25 грама.
Пилешки филенца
По хранителна стойност пилешките филенца се равняват на пилешките гърди. Те се приготвят много бързо и са също толкова полезни и подходящи за включване в диети за отслабване. В една порция от 100 грама се съдържат: 178 калории, 4 грама мазнини и 36 грама протеин.
Всички части от пилешкото месо са добър източник на протеини и полезни хранителни вещества, затова изберете тази, която намирате за най-вкусна и лесна за приготвяне според вашите предпочитания.
Какви вреди може да причини консумацията на пилешкото месо?
1. Хранително отравяне
Хранително отравяне със Salmonella, Campylobacter spp. и други бактерии и микроби са реална опасност. Птиците често се оказват замърсени с фекални вещества и бактерии E. coli. Ако храната е неправилно приготвена, тази бактерия може да причини диария. Освен стомашни проблеми, може да предизвика инфекция на пикочните пътища и пневмония или респираторни заболявания.
>>> Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела
Проучване установява, че не само E. coli, но и устойчивите на антибиотици щамове присъстват все по-често в различните видове птици. Дори в тези, които са отглеждани без антибиотици.
2. Риск от бактериална инфекция
Устойчивите на антибиотици щамове бактерии са проблем, с който медицината все още се бори, поради широкото използване на антисептични вещества, давани на пилетата за предпазване от инфекции.
3. Повишен холестерол
Пилешкото месо е с високо съдържание на холестерол. Говеждото и пилешкото месо съдържат почти еднакви количества холестерол. В 100 грама говеждо контрафиле се съдържат около 89 грама холестерол, а в пилешкото месо без кожа - около 85 грама.
4. Риск от злокачествени заболявания при редовна консумация на пържени храни (пържено пиле)
Изследвания показват намален риск от развитие на рак с до 40% при вегетарианците в сравнение с месоядните хора. Следването на диета с много високо съдържание на животински протеин и ниско съдържание на плодове и зеленчуци може да увеличи риска от рак. Без значение колко постно е пилешкото месо и колко добре е приготвено, то трябва да се консумира в комбинация със салата.
Тъй като месото на домашните птици трябва да се готви при високи температури, може да се образуват хетероциклични амини (HCA). Това са канцерогенни съединения, които увеличават риска от рак. Тези химикали засягат особено области на тялото, чувствителни към естроген, като гърдите. Консумацията на пилешко месо - печено на скара или изпържено в тиган - повишава нивата на тези канцерогени, което го прави нездравословно за консумация. Изследване установява, че може да се удвои рискът от рак на дебелото черво. Това се дължи именно на HCA в месото, а не на самото месо.
Съвети за правилно избиране и приготвяне на пилешко месо
>>> Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии
- Готвенето при температура най-малко 75 градуса убива всички микроби и бактерии.
- Не позволявайте суровото пилешко месо да влиза в контакт със салати или плодове.
- Използвайте отделна дъска и нож за рязане на месо, различни от тези за други продукти.
- Изберете органични или свободно отглеждани пилета.
- Ако желаете да пържите пилето, не използвайте повторно мазнината, в която сте готвили, тъй като в нея се съдържат трансмазнини и високи нива наситени мазнини.
- Печете пилето цяло, сварете го или задушете. Използвайте по-малко мазнина за приготвянето му.
- Балансирайте приема на протеини, като приемате повече растителни такива и по-малко месо.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МОРКОВИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МЛЯКО 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ПИЛЕ С МАКАРОНИ И ДОМАТЕН СОС 190 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Задушено пиле с картофи
- Пържени пилешки трътки с подправки
- Месо на токачка
- Това пиле е черно дори в костите, месото и органите си!
- Лекува ли пилешката супа простуда и настинка
- Задушено пилешко с лук и моркови (на фурна)
- Пилешки късчета, запечени със сладки картофи и броколи
- Пълнено пиле с картофи и гъби
- Пиле със зеленчуци по мексикански (пиле фахитас)
- Пица с пилешко и царевица
Коментари към Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето