Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Месо на токачка

Месо на токачка

Месо на токачка - изображение

Токачките се отглеждат заради диетичното месо и яйцата с високо качество, които дават. Птиците се използват за унищожаване на различни вредители, червеи, насекоми, охлюви, дори се пускат в картофени полета, където да се справят с колорадския бръмбар.

токачка

Месото им на вкус наподобява повече дивечово, отколкото пилешко. По много показатели се смята, че то е по-полезно от това на домашните птици, съдържа по-малко мазнини.

Яйцата на токачката не са алергени, богати са на каротиноиди и витамин А.

 

Състав и полезни свойства

Месото на токачката е много по-наситено с белтъчини, отколкото това на другите домашни птици. В него има около 95% аминокиселини (валин, треонин, хистидин, фенилаланин, метионин, изолевцин).

Продуктът е полезно постоянно да присъства в менюто и на възрастни, и на деца, действието му е благоприятно при болни и стари хора, бременни жени.

Богат е на водоразтворими витамини (основно от група В), както и на минерални вещества.

токачка

Голямо е количеството на витамин В12 в месото, а това го прави подходящо за консумация от страдащи от желязодефицитна анемия, а при заболявания на периферната и централна нервна системи помага витамин В 6 (пиридоксин), който също е част от състава на продукта. Рибофлавинът (В2) е от значение при проблеми със стомашно-чревния тракт, кожата и очите. Тиаминът (В1) допринася за възстановяване обмяната на веществата, премахва симптомите на продължителни физически и психически претоварвания, също така е полезен за бременни и кърмещи жени. Други витамини, влизащи в състава са С и РР.

В месото има хлор, сяра, йод, хром, мед, манган, калий, магнезий, калций. Всички тези полезни елементи превръщат продукта в незаменим при лечението на простудни заболявания и при влошени функции на вътрешните органи.

 токачка

Вреда и противопоказания

Няма информация за вредно действие и противопоказания за консумация на месото от токачка. То не е подходящо за употреба само в случаите на индивидуална непоносимост, които са редки.

Като всеки продукт, колкото и полезен да е той, и този следва да се приема с мярка, защото прекаляването би могло да доведе до разстройства и дискомфорт на храносмилателните органи.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източници: edaplus.info; polza-i-vred.ru
Снимки: kselu.ru; http://foodandhealth.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода73 мл.
Белтък21 гр.
Мазнини2,5 гр.
Въглехидрати0,6 гр.
Калории110 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини от група В, С и РР; хлор, сяра, йод, хром, мед, манган, калий, магнезий, калций.

ДРУГИ

Други полезниаминокиселини

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиХранене при...ДиетиНовиниАнкети