Месо на токачка

Токачките се отглеждат заради диетичното месо и яйцата с високо качество, които дават. Птиците се използват за унищожаване на различни вредители, червеи, насекоми, охлюви, дори се пускат в картофени полета, където да се справят с колорадския бръмбар.
Месото им на вкус наподобява повече дивечово, отколкото пилешко. По много показатели се смята, че то е по-полезно от това на домашните птици, съдържа по-малко мазнини.
Яйцата на токачката не са алергени, богати са на каротиноиди и витамин А.
Състав и полезни свойства на месото от токачка
Месото на токачката е много по-наситено с белтъчини, отколкото това на другите домашни птици. В него има около 95% аминокиселини (валин, треонин, хистидин, фенилаланин, метионин, изолевцин).
Продуктът е полезно постоянно да присъства в менюто и на възрастни, и на деца, действието му е благоприятно при болни и стари хора, бременни жени.
Богат е на водоразтворими витамини (основно от група В), както и на минерални вещества.
Голямо е количеството на витамин В12 в месото, а това го прави подходящо за консумация от страдащи от желязодефицитна анемия, а при заболявания на периферната и централна нервна системи помага витамин В 6 (пиридоксин), който също е част от състава на продукта. Рибофлавинът (В2) е от значение при проблеми със стомашно-чревния тракт, кожата и очите. Тиаминът (В1) допринася за възстановяване обмяната на веществата, премахва симптомите на продължителни физически и психически претоварвания, също така е полезен за бременни и кърмещи жени. Други витамини, влизащи в състава са С и РР.
В месото има хлор, сяра, йод, хром, мед, манган, калий, магнезий, калций. Всички тези полезни елементи превръщат продукта в незаменим при лечението на простудни заболявания и при влошени функции на вътрешните органи.
Вреда и противопоказания на месото от токачка
Няма информация за вредно действие и противопоказания за консумация на месото от токачка. То не е подходящо за употреба само в случаите на индивидуална непоносимост, които са редки.
Като всеки продукт, колкото и полезен да е той, и този следва да се приема с мярка, защото прекаляването би могло да доведе до разстройства и дискомфорт на храносмилателните органи.
edaplus.info; polza-i-vred.ru; kselu.ru; http://foodandhealth.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 73 мл. |
Белтък | 21 гр. |
Мазнини | 2,5 гр. |
Въглехидрати | 0,6 гр. |
Калории | 110 кал. |
Витамини и минерали
витамини от група В, С и РР; хлор, сяра, йод, хром, мед, манган, калий, магнезий, калций. |
Други
Други полезни | аминокиселини |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
МАТИСЪН ПИЛЕШКИ КОСТЕН БУЛЬОН 400 г
ХИП ПЮРЕ БИО ДОМАТИ И КАРТОФИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
ХИП ПЮРЕ БИО ЗЕЛЕНЧУЦИ И МАКАРОНИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
ХИП ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 125 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Пържени пилешки трътки с подправки
- Пилешко в уок тиган с портокали и кейл
- Печено пиле върху кенче бира
- Пиле Фахита
- Хрупкаво пармезаново пиле с корнфлейкс на фурна
- Пилешки късчета, запечени със сладки картофи и броколи
- Пилешки крокети с картофи, магданоз и моцарела
- Защо кокошките могат да бягат с отрязана глава
- Панирани пилешки крокети в тесто с топено сирене и царевица
Коментари към Месо на токачка