Авокадо - ползи за здравето
Авокадото има зеленикавожълт оттенък, характерен мирис и приятен вкус, които го правят желан гост на всяка трапеза. Плодът е високо ценен в наши дни, доставя голямо количество полезни мазнини и е пълен с полезни свойства. Има много сортове авокадо, като главно се различават по размер и цвят на кората на пръв поглед, имат и разлика в оттенъка на плода във вътрешността и малка разлика във вкуса. Най-популярният сорт е Хас.
Хранителна стойност и състав
В 100 грама от вкусния плод се съдържат:
- 160 калории
- 2 грама протеин
- 15 грама мазнини
- 9 грама въглехидрати
- 7 грама фибри
витамини и минерали:
- 26% от дневната нужда (ДН) от витамин К
- 20% от ДН фолат
- 17% от ДН витамин С
- 14% от ДН калий
- 14% от ДН витамин В5
- 13% от ДН витамин В6
- 10% от ДН витамин Е
Плодът е богат на полиненаситени мастни киселини, витамини и провитамини А, В2, Д, Е, РР (тяхното въздействие върху организма виж тук). Освен това, в състава на авокадото влизат много естествени хормони фитостероли, хлорофил, лецитин, сквален и неосапуняеми мазнини. Те имат специфична биологична активност, удължават младостта.
Полезни свойства на авокадото:
За сърцето и кръвоносните съдове
Узрелите плодове са богати на ненаситени мастни киселини, а според учените, именно недостигът на такива е причина за нарушена обмяна на холестерола и развитието на атеросклероза. Освен това, в авокадото има много калий, който регулира водно-солния обмен и е важен за работата на сърцето. Няколко проучвания показват, че високият прием на калий е свързан с понижено кръвно налягане, а когато то не е регулирано, рискът от сърдечни заболявания, инсулти и бъбречна недостатъчност е повишен. Плодът понижава артериалното налягане.
За кожата
В този екзотичен плод има голямо количество витамини А и С, растителни протеини и мазнини, от които зависи еластичността на кожата.
Понижава нивата на холестерола и триглицеридите
Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт по света. Известно е, че някои маркери в кръвната картина показват това - холестерола и триглицеридите.
Консумирайки редовно авокадо, намалявате триглицеридите в кръвта с 20%, а нивата на LDL холестерола с до 22%, а добрия холестерол HDL бива увеличен с до 11%.
Подобрява храносмилането
Съдържанието на мазнини подпомага да усвоите хранителните вещества от зеленчуците. Добавянето на авокадо към различни салати подпомага да се усвоят веществата и витамините.
Богато на антиоксиданти
Плодът не само стимулира усвояването на витамините, но и самият той съдържа много антиоксиданти. Проучвания показват пряката връзка на авокадото със здравето на очите, то съдържа лутеин и заексантин, двете свързани със зрението.
Консумирането на авокадо намалява риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация, които са често срещани при възрастни хора.
За червата
Целулозата на авокадото подобрява чревната микрофлора и перисталтиката, предотвратява запек. Фибрите хранят не само добрите бактерии в червата, но и се грижат за поетапното повишаване на кръвната захар, което прави плодът един от най-добрите избори за хората, които искат да контролират кръвната си захар. В авокадото има както разтворими, така и неразтворими фибри, разтворимите са храна за чревните бактерии, а неразтворимите преминават през организма и почистват тялото.
Стимулира отслабването
Макар че е пълно с мазнини, авокадото е много подходяща храна за отслабване. То засища за дълго време, в проучване върху група хора, след консумация на плода се наблюдава с 28% по-ниско желание да ядат през следващите 5 часа. В дългосрочен план, това означава, че консумацията на авокадо ще ви помогне да намалите количеството на общата консумирана храна за деня.
То съдържа много фибри и има ниско съдържание на въглехидрати.
За кръвообразуването
Желязото и медта, които влизат в състава на авокадото, предотвратяват развитието на анемия. Между другото, при наличие на мед, желязото (основният кръвообразуващ елемент) се усвоява по-добре.
За настроението
При стрес организмът страда от липса на калий, а авокадото снабдява с необходимото количество от веществото.
Заключение
Авокадото е много вкусно и полезно, може да го консумирате по разнообразен начин, има редица вкусни предложения, с които може да добавите апетитния плод към менюто си.
healthline.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0.0 мл. |
Белтък | 2.0 гр. |
Мазнини | 14.0 гр. |
Въглехидрати | 8.0 гр. |
Калории | 160 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В2, Д, Е, РР;калий |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НОЩЕН ОВЛАЖНЯВАЩ КОНЦЕНТРАТ ПРОТИВ БРЪЧКИ С МАСЛО ОТ ЗДРАВЕЦ И ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА ампули 3 мл * 2
ЕЛЕА КРЕМ - БОЯ ЗА КОСА 3 / 22 ПАТЛАДЖАН
МУСТЕЛА МАТЕРНИТЕ КРЕМ ПРОТИВ СТРИИ 250 мл
МУСТЕЛА STELATOPIA ЕМОЛИЕНТЕН БАЛСАМ 300 мл
ХРИСТИНА ШАМПОАН С БРАЗИЛСКИ БИЛКИ 400 мл
СТИКС КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С БИО АВОКАДО ЗА НОРМАЛНА И КОМБИНИРАНА КОЖА 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Отглеждане на авокадо
- Авокадо - защо и как помага на здравето
- Как да си засадите авокадо от костилка
- Пълнени яйца с авокадо
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Шоколадов шейк с авокадо и банан
- Салата от сьомга, грейпфрут и авокадо с медено-лимонов дресинг
- Компания превръща костилките от авокадо в артикули за еднократна употреба
- Сос от сушени домати, крема сирене и авокадо
- Масло от авокадо
Коментари към Авокадо - ползи за здравето