Авокадово масло или зехтин – кое е по-полезно за здравето

Акценти
|
Маслото от авокадо и зехтинът са сред най-здравословните мазнини за кулинарни цели. Те имат сходен хранителен състав, но се различават значително по точките си на димене и аромата. Зехтинът е много подходящ за дресинги за салата и при кратко задушаване/ запържване. Маслото от авокадо пък е с висока точка на димене, което означава, че запазва качествата си и при силна топлинна обработка.
И двата продукта съдържат ненаситени мазнини и са чудесни алтернативи на кравето и кокосовото масло, които съдържат наситени.
Маслото от авокадо или зехтинът е с по-богат хранителен състав
Те са със сходни хранителна стойност и калоричност, като съдържат основно мазнини и (почти) никакви протеини, фибри и други микронутриенти.
В 1 супена лъжица | масло от авокадо | зехтин |
калории | 124 | 126 |
общо мазнини | 14 г | 14 г |
общо наситени мазнини | 1,6 г | 2,2 г |
общо мононенаситени мазнини | 9,88 г | 9,58 г |
общо полиненаситени мазнини | 1,89 г | 1,33 г |
протеини | 0 г | 0 г |
общо въглехидрати | 0 г | 0 г |
фибри | 0 г | 0 г |
калций | 0 г | 0,1 г |
желязо | 0 г | 0,1 г |
Защо е полезен зехтинът
- Предпазва сърцето – Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, най-вече на олеинова киселина, която понижава нивото на „лошия“ LDL холестерол и повишава нивото на „добрия“ HDL холестерол.
- Регулира теглото – Макар че има висока калорийна стойност, зехтинът е съставен от полезни мазнини, които създават чувство на ситост, а това от своя страна може да потисне апетита и да намали общия прием на калории. Според учените заместването на наситените мазнини със зехтин се свързва с трайно понижено тегло при възрастните.
- Потиска възпалението – Включването на зехтин в средиземноморски тип хранителен режим помага за овладяване на възпалителните процеси и понижаване на специфични възпалителни маркери.
- Обогатява с антиоксиданти – Антиоксидантите предпазват клетките от оксидативен стрес, който може да ги увреди и да причини хронични заболявания. Зехтинът екстра върджин е особено богат на антиоксиданти като витамин Е и полифеноли.
- Ускорява усвояването на мастноразтворимите витамини – Мастноразтворимите витамини А, D, E и K се усвояват най-добре, когато в менюто са включени мазнини като тези, които се съдържат в зехтина.
- Подобрява здравето на кожата.
- Полезните мазнини и антиоксиданти в зехтина правят кожата по-еластична, хидратират я в дълбочина и дори ускоряват зарастването на раните. Необходими са допълнителни проучвания, но според някои специалисти локалното приложение и добавянето му в хранителния режим могат да подсилят защитната функция на кожата и да намалят признаците на стареене.
» Замяната на пълномаслени млечни продукти със зехтин може да намали риска от заболявания
Рискове за здравето, свързани с консумацията на зехтин
Умерената консумация на зехтин носи някои ползи за здравето, но е важно да споменем и потенциалните рискове в случай на прекомерна употреба.
- Имайте предвид, че в една супена лъжица се съдържат близо 120 калории, което означава, че трябва да внимавате с количествата, ако се стремите да поддържате оптимално тегло.
- Точката на димене на зехтина е 190°С. При достигането на тази температура той оксидира, което крие риск от образуване на вредни за човешкия организъм съединения. Затова не се препоръчва да го използвате при пържене на много висока температура.
- Понякога маслиновата мазнина може да е примесена с друга, по-нискокачествена, или да се съхранява неправилно, което неминуемо намалява хранителната й стойност.
- Зехтинът съдържа основно мононенаситени мазнини, но му липсват омега-3 мастните киселини в лененото семе, чията и орехите.
Защо е полезно авокадовото масло
- Предпазва сърцето – Също като зехтина, авокадовото олио е богато на полезни за сърцето мононенаситени мазнини, най-вече олеинова, които поддържат оптимален липидния профил на кръвта.
- Регулира теглото – Авокадовото масло има висока калорийна стойност, но потиска апетита и носи дълготрайно чувство за ситост. Учени смятат, че умерената му консумация улеснява отслабването. Разбира се, за целта е нужно да приемате по-малко калории, отколкото горите.
- Осигурява важни антиоксиданти на тялото – Маслото от авокадо съдържа витамин Е, лутеин (важен за очното здраве) и фитостероли, които понижават холестерола. По този начин то потиска възпалението и намалява оксидативния стрес.
- Улеснява усвояването на мастноразтворимите витамини – Олиото от авокадо помага за по-лесното усвояване на витамини А, D, E и K. То е особено полезно, когато се комбинира с богати на каротин храни – зеленолистни зеленчуци, сладки картофи и моркови.
- Прави кожата по-красива.
- Авокадовото масло често се среща в състава на продуктите за грижа за кожата заради високото съдържание на витамин Е в него. Смята се, че то може да потисне възпалението и да намали усещането за сухота.
Рискове за здравето, свързани с консумацията на авокадово масло
И то, като зехтина, съдържа около 120 калории в една супена лъжица, затова е добре да го използвате с мярка.
Цената му е по-висока от тази на някои други мазнини, особено ако пише, че е студенопресовано или екстра върджин.
Качеството варира в широки граници. Авокадовото масло може да е с влошено качество при неправилно съхранение или добавяне на друг вид мазнини в него.
Въпреки че е богато на мононенаситени мазнини, то не съдържа достатъчно омега-3 мастни киселини, които също са важни за здравето. За да си ги набавите, включете в менюто си ленено семе, орехи и мазни риби.
» Зехтин – състав и полезни свойства
Зехтинът или авокадовото масло е по-подходящо за готвене
Изборът на мазнина зависи от кулинарните цели. И двете са подходящи за готвене поради различни причини.
Зехтинът е по-добър вариант при лека до умерена термична обработка и за овкусяване на салати или вече готови ястия, тъй като е с по-ниска точка на димене.
Авокадовото олио е подходящо при готвене на висока температура – печене, гриловане, пържене – благодарение на високата си точка на димене.
Вкусовите предпочитания също имат значение при избора. Мазнината, извлечена от авокадото, има по-мек, маслен вкус, който се съчетава добре с много ястия. Зехтинът е с по-силен аромат и придава дълбочина на средиземноморски ястия.
Avocado Oil vs. Olive Oil: Which One Is Better for Your Health?: https://www.verywellhealth.com/avocado-oil-vs-olive-oil-11702028
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО 250 мл
ВИЗАЖ ЕЛИКСИР ЗА ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА ЗА КОСАТА С ПЕТ НАТУРАЛНИ МАСЛА 50 мл
ГЛОБАЛ ХИЙЛИНГ ГЛУТАТИОН капки 59.2 мл
Безплатна доставка за България!ГЛОБАЛ ХИЙЛИНГ СЕЛЕН капки 59,2 мл
НовКОНСКИ БАЛСАМ С ТАМЯН 200 мл DAS GUTE
НовСЕБА МЕД ИЗМИВАЩА ТЕЧНОСТ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО С МАСЛИНА 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Отглеждане на авокадо
- Авокадо - защо и как помага на здравето
- Отстранете камъните от бъбреците за 6 дни с бира, лимон и зехтин
- Как да си засадите авокадо от костилка
- Зехтин – състав и полезни свойства
- Енергийна салата с киноа и чиа
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Как зехтинът помага да се справим с досадните килограми
- Гуакамоле
Коментари към Авокадово масло или зехтин – кое е по-полезно за здравето