Гуакамоле

Гуакамоле е традиционна мексиканска разядка. Тя има древен произход - преди векове ацтеките били първите, които са я приготвяли. Името буквално се превежда "сос от авокадо".
Традиционната рецепта включва само две съставки - зряло авокадо и едра сол. Ацтеките ги разбивали в хаванче, докато получат гъст сос. По-късно се появили разновидности на гуакамолето, включващи лимонов сок, домати, чесън и други подправки. Срещат се и варианти с лук, сметана, морски продукти, различни видове месо.
Тъй като основна съставка в тази разядка е суровото авокадо, повечето хранителни свойства се дължат на него.
Състав
Плодът е богат на витамини B, K и C, съдържа много фибри и полезни ненаситени мазнини.
В зависимост от другите съставки в рецептата, сосът съдържа между 200 и 250 калории на 100 грама. Заради авокадото има много мазнини - около 20 грама, но повечето от тях са ненаситени. Гуакамолето съдържа малко холестерол и е сравнително богато на протеини - 4 грама в 100 грама сос.
Полезни свойства
Тъй като основна съставка в тази разядка е суровото авокадо, повечето хранителни свойства се дължат на него.
Мексикански учени посвещават не една или две научни работи на авокадото. Те доказват, че редовната му консумация забавя процесите на стареене, тъй като съставът на плода предпазва кожата от свободните радикали, подхранва я и я тонизира, благодарение на Омега-3 киселините и подобрява детоксикацията. Детоксът регулира вътрешната микрофлора, което задължително се отразява на кожата - тя сияе, а цветът й е равномерен.
Авокадото действа благоприятно не само на външния вид, но и подобрява паметта, като помага на човек да се концентрира дори в напрегнати ситуации. Къде е тайната? В мононенаситените мазнини. Именно те предпазват нервните клетки, стимулират мозъчното кръвоснабдяване и подобряват умствената дейност.
Американски учени също допринасят за изучаване на плода. Те съветват той да се приема от хора със затлъстяване или от тези, които искат да намалят теглото си с 2-3 килограма, тъй като високата хранителна стойност на авокадото "лъже" организма и човек усеща ситост след консумацията на няколко парченца от месестата част. Освен това засищането трае няколко часа, което предпазва от преяждане.
Още полезни свойства на авокадото:
- регулира нивото на холестерола в кръвта;
- помага за пречистване на кръвоносните съдове;
- предпазва ставите и допринася за оздравяването им, намалява болката при артрит;
- предпазва зрението, намалява риска от катаракта, увреждане на ретината и централното зрение;
- понижава кръвното налягане;
- укрепва имунитета.
foodandhealth.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 70 мл. |
Белтък | 4 гр. |
Мазнини | 20 гр. |
Въглехидрати | 6 гр. |
Калории | 200 кал. |
Витамини и минерали
витамин K, витамин , витамин B |
Други
Други полезни | фибри |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПЛАНЕТА ОРГАНИКА ОВЛАЖНЯВАЩ КРЕМ ЗА ТЯЛО АЛОЕ 360 мл
ХРИСТИНА КРЕМ ЗА РЪЦЕ И КРАКА АРГАН 250 мл
ЖАН Д'АРСЕЛ ПРЕСТИЖ БОГАТ ПОДХРАНВАЩ КРЕМ 50 мл
МУСТЕЛА ИНТИМЕН ГЕЛ ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА 200 мл
ГЕВОЛ SPECIAL БАЛСАМ ЗА СУХА КОЖА 75 мл
НИВЕА РОЛ ОН ЕНЕРЖИ ФРЕШ 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Сосове
- Отглеждане на авокадо
- Масло от авокадо
- Печено филе от сьомга със салца от авокадо
- Накарайте ноктите си да заблестят с помощта на авокадо
- Подхранете кожата на лицето си с домашна скраб от авокадо и захар
- Консумирайте чай от кора на авокадо против глисти
- Ананасово смути с авокадо и кокос
- Смути от авокадо с кокосово мляко
- Коктейл Маргарита с авокадо
- Пастет от авокадо с чесън, сирене и люти чушки
Коментари към Гуакамоле