Гуакамоле
Гуакамоле е традиционна мексиканска разядка. Тя има древен произход - преди векове ацтеките били първите, които са я приготвяли. Името буквално се превежда "сос от авокадо".
Традиционната рецепта включва само две съставки - зряло авокадо и едра сол. Ацтеките ги разбивали в хаванче, докато получат гъст сос. По-късно се появили разновидности на гуакамолето, включващи лимонов сок, домати, чесън и други подправки. Срещат се и варианти с лук, сметана, морски продукти, различни видове месо.
Тъй като основна съставка в тази разядка е суровото авокадо, повечето хранителни свойства се дължат на него.

Състав
Плодът е богат на витамини B, K и C, съдържа много фибри и полезни ненаситени мазнини.
В зависимост от другите съставки в рецептата, сосът съдържа между 200 и 250 калории на 100 грама. Заради авокадото има много мазнини - около 20 грама, но повечето от тях са ненаситени. Гуакамолето съдържа малко холестерол и е сравнително богато на протеини - 4 грама в 100 грама сос.

Полезни свойства
Тъй като основна съставка в тази разядка е суровото авокадо, повечето хранителни свойства се дължат на него.
Мексикански учени посвещават не една или две научни работи на авокадото. Те доказват, че редовната му консумация забавя процесите на стареене, тъй като съставът на плода предпазва кожата от свободните радикали, подхранва я и я тонизира, благодарение на Омега-3 киселините и подобрява детоксикацията. Детоксът регулира вътрешната микрофлора, което задължително се отразява на кожата - тя сияе, а цветът й е равномерен.
Авокадото действа благоприятно не само на външния вид, но и подобрява паметта, като помага на човек да се концентрира дори в напрегнати ситуации. Къде е тайната? В мононенаситените мазнини. Именно те предпазват нервните клетки, стимулират мозъчното кръвоснабдяване и подобряват умствената дейност.
Американски учени също допринасят за изучаване на плода. Те съветват той да се приема от хора със затлъстяване или от тези, които искат да намалят теглото си с 2-3 килограма, тъй като високата хранителна стойност на авокадото "лъже" организма и човек усеща ситост след консумацията на няколко парченца от месестата част. Освен това засищането трае няколко часа, което предпазва от преяждане.

Още полезни свойства на авокадото:
- регулира нивото на холестерола в кръвта;
- помага за пречистване на кръвоносните съдове;
- предпазва ставите и допринася за оздравяването им, намалява болката при артрит;
- предпазва зрението, намалява риска от катаракта, увреждане на ретината и централното зрение;
- понижава кръвното налягане;
- укрепва имунитета.
foodandhealth.ru
Хранителна стойност при 100гр.
| Вода | 70 мл. |
| Белтък | 4 гр. |
| Мазнини | 20 гр. |
| Въглехидрати | 6 гр. |
| Калории | 200 кал. |
Витамини и минерали
| витамин K, витамин , витамин B |
Други
| Други полезни | фибри |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЕБА МЕД НОЩЕН КРЕМ ЗА СУХА КОЖА 50 мл
ЕЛЕА КРЕМ - БОЯ ЗА КОСА 4 / 56 МАХАГОН ВИОЛЕТ
МУСТЕЛА STELATOPIA МОКРИ КЪРПИ * 50
МАЙ ОРГАНИКА МАСКА ЗА РАСТЕЖ НА КОСАТА 200 мл
ХРИСТИНА ТОАЛЕТНО МЛЯКО ЗА ЛИЦЕ С КАКАОВО МАСЛО 150 мл
НЕИСС СКРАБ ЗА ТЯЛО ХИМАЛАЙСКА СОЛ И РОЗОВ ГРЕЙПФРУТ 330 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Сосове
- Авокадо - защо и как помага на здравето
- Отглеждане на авокадо
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Авокадово масло или зехтин – кое е по-полезно за здравето
- Как да си засадите авокадо от костилка
- Авокадо
- Пълнени яйца с авокадо
- Енергийна салата с киноа и чиа
- Ядката на авокадото е най-полезната част от плода
- Шест храни, които нормализират хормоналната система (+ рецепти) - Трета част
Коментари към Гуакамоле