Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки 11 грешни стъпки при приготвянето на печива

11 грешни стъпки при приготвянето на печива

от 04 апр 2018г.
11 грешни стъпки при приготвянето на печива - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Изпичането на тестени изделия невинаги е лесна задача. Но всичко, което научавате от неправилните стъпки, ви помага да се развивате и да е справяте все по-добре всеки следващ път.

Представяме ви 11 от най-често срещаните грешки при печене на тестени изделия.

яйца

1. Ползвате неподходящ размер яйца в рецептата

Има няколко размера яйца, вариращи от малки, средни, до големи. За печива обикновено се препоръчва използването на големи яйца, а употребата на друг размер, може да не е подходяща. Причината е, че това "разбърква" съотношението на продуктите. Като цяло, ако вашата рецепта не уточнява какъв размер яйца да ползвате, изберете големи.

шоколад

2. Използвате влажни купи за разтопяване на шоколада

Когато водата попадне в шоколада, тя се натрупва на повърхността и образува бучици. За да предотвратите това, се уверете, че купата е напълно суха, защото дори една капка може да съсипе шоколада.

3. Отваряте фурната, за да проверите готовността на печивата

Отварянето на вратата на фурната по време на печене може да е изкушаващо, но наистина вреди на някои от тестените изделия. Кексовете, които са по-въздушни, могат да се съсипят, ако отворите вратата, заради внезапното понижаване на температурата.

4. Не оставяте яйцата и маслото да достигнат стайна температура, когато това се изисква в рецептата

Ако вашата рецепта изисква маслото или яйцата да са на стайна температура, това е по някаква причина. Маслото се смесва по-лесно с другите съставки, ако е със стайна температура, а темперираните яйца се разбиват без усилия.

5. Опитвате се да сглобите тортата, без блатовете да са напълно студени

Няма как да сложите глазура върху топли блатове, защото рискувате да получите каша. Изчакайте да се охладят напълно, ако искате хубава торта.

разрязване на хляб

6. Режете кексове и хляб, преди да са напълно студени

Когато разрежете горещо парче и от него излиза пара, значи губи влага. Не само че ще се разпадат по-лесно, ако разрежете горещи кекса и хляба, но и рискувате да станат сухи и сбити, затова изчакайте да се поохладят, преди да престъпите към сервиране.

7. Заменяте содата за хляб и бакпулвера и не проверявате срока им на годност

Бакпулверът и содата за хляб не са едно и също. Содата за хляб се нуждае от киселина, за да се активизира, а бакпулверът вече съдържа такава. Освен да сте сигурни, че използвате точно това, което е посочено в рецептата, трябва да проверявате и срока на годност.

8. Не разбивате достатъчно дълго захарта и маслото

Разбиването на захарта с маслото не е процес, целящ само да се комбинират двата продукта, но и да се вкарва въздух в сместа. Едно бързо смесване не е достатъчно и някои рецепти изискват определено време за това. Ако в тях пише да разбиете до мек пухкав и светъл крем - отделете време да го направите, защото това е начинът да се уверите, че сте успели да вкарате достатъчно въздух в комбинацията.

9. Не пресявате брашното, когато рецептата го изисква

При повечето печива пресяване на брашното не е необходимо, но ако в рецептата специално се призовава да го направите, вероятно има причина. По-леките торти го изискват, тъй като блатовете стават по-въздушни. Ако пропуснете тази стъпка, печивото ви може да се окаже плътно и плоско.

10. Удвоявате продуктите в рецептата, вместо да я направите два пъти

Повечето рецепти биха могли да се удвоят без проблем, но при някои (обикновено торти) не се получава. Най-добре е да направите рецептата два пъти, за да сте сигурни, че всички пропорции са спазени правилно.

разбиване на ръка

11. Опитвате се да направите тесто, без да използвате миксер

Разбира се, можете технически да направите всичко без миксер, но това невинаги е лесно. Ако сте решили да разбивате продукти ръчно, пригответе се да отделите много време и да се сдобиете с немалко мускулни болки.

 

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: buzzfeed.com
Снимки:buzzfeed.com; freepik.com

Още по темата:
  • Хляб с ананас и моркови Хляб с ананас и моркови
  • Сладък хляб "Бабка" с какао и шоколад Сладък хляб "Бабка" с какао и шоколад
  • Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
  • Млечен кокосов кекс Млечен кокосов кекс
5.0/5 1 оценка

Коментари към 11 грешни стъпки при приготвянето на печива

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте 11 грешни стъпки при приготвянето на печива
    www.framar.bg 
    на 18 August 2025 в 23:44
    Коментирайте "11 грешни стъпки при приготвянето на печива"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
  • Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
  • Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Млечен кокосов кекс
  • Бананов кекс с овесени ядки и орехи
  • Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
  • Да разбием заблудите - хляба
  • Шоколадов кекс без яйца и мляко
  • Сиропиран орехов сладкиш с коняк, канела и портокалова кора
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреденВсе по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

от 18 авг 2025г.Прочети повече
При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохолаПри кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

от 18 авг 2025г.Прочети повече
Диета с ниско остатъчно съдържаниеДиета с ниско остатъчно съдържание

Диета с ниско остатъчно съдържание

от 18 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 33 дни, 10 часа и 26 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 38 дни, 13 часа и 48 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас

Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас

от 10 юли 2025г. Прочети повече
Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

от 10 юни 2025г. Прочети повече
Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци

Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци

от 07 фев 2024г. Прочети повече
Да разбием заблудите - хляба Да разбием заблудите - хляба

Да разбием заблудите - хляба

от 28 юни 2022г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДУРЕКС ОВЛАЖНЯВАЩ ГЕЛ REAL FEEL 50 мл

АНАНТРА ФИМЕЙЛ ЗА ЖЕНИ таблетки * 14

АРТРОАКТАЛ тинктура 100 мл

ДОКТОР УАКДЕС КАНЧНАР ГУГУЛ капсули * 60

ТЕНА ИЗМИВАЩА ПЯНА 3 в 1 БЕЗ ИЗПЛАКВАНЕ 400 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

САМ - Е НАТУРАЛ таблетки 400 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 18:16:45

КОЛОН КЛИЙНЪР ПЛЮС 449 мг капсули * 60 БИОТИКА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 18:16:02

САМ - Е НАТУРАЛ таблетки 400 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА

Коментар на: Ани от 18 авг 2025г. в 17:39:06

КОЛОН КЛИЙНЪР ПЛЮС 449 мг капсули * 60 БИОТИКА

Коментар на: Лия от 18 авг 2025г. в 17:27:12

СТАФИСАГРИА D6 пилули 10 гр.

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 15:56:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival