Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки 11 грешни стъпки при приготвянето на печива

11 грешни стъпки при приготвянето на печива

от 04 апр 2018г.
11 грешни стъпки при приготвянето на печива - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Изпичането на тестени изделия невинаги е лесна задача. Но всичко, което научавате от неправилните стъпки, ви помага да се развивате и да е справяте все по-добре всеки следващ път.

Представяме ви 11 от най-често срещаните грешки при печене на тестени изделия.

яйца

1. Ползвате неподходящ размер яйца в рецептата

Има няколко размера яйца, вариращи от малки, средни, до големи. За печива обикновено се препоръчва използването на големи яйца, а употребата на друг размер, може да не е подходяща. Причината е, че това "разбърква" съотношението на продуктите. Като цяло, ако вашата рецепта не уточнява какъв размер яйца да ползвате, изберете големи.

шоколад

2. Използвате влажни купи за разтопяване на шоколада

Когато водата попадне в шоколада, тя се натрупва на повърхността и образува бучици. За да предотвратите това, се уверете, че купата е напълно суха, защото дори една капка може да съсипе шоколада.

3. Отваряте фурната, за да проверите готовността на печивата

Отварянето на вратата на фурната по време на печене може да е изкушаващо, но наистина вреди на някои от тестените изделия. Кексовете, които са по-въздушни, могат да се съсипят, ако отворите вратата, заради внезапното понижаване на температурата.

4. Не оставяте яйцата и маслото да достигнат стайна температура, когато това се изисква в рецептата

Ако вашата рецепта изисква маслото или яйцата да са на стайна температура, това е по някаква причина. Маслото се смесва по-лесно с другите съставки, ако е със стайна температура, а темперираните яйца се разбиват без усилия.

5. Опитвате се да сглобите тортата, без блатовете да са напълно студени

Няма как да сложите глазура върху топли блатове, защото рискувате да получите каша. Изчакайте да се охладят напълно, ако искате хубава торта.

разрязване на хляб

6. Режете кексове и хляб, преди да са напълно студени

Когато разрежете горещо парче и от него излиза пара, значи губи влага. Не само че ще се разпадат по-лесно, ако разрежете горещи кекса и хляба, но и рискувате да станат сухи и сбити, затова изчакайте да се поохладят, преди да престъпите към сервиране.

7. Заменяте содата за хляб и бакпулвера и не проверявате срока им на годност

Бакпулверът и содата за хляб не са едно и също. Содата за хляб се нуждае от киселина, за да се активизира, а бакпулверът вече съдържа такава. Освен да сте сигурни, че използвате точно това, което е посочено в рецептата, трябва да проверявате и срока на годност.

8. Не разбивате достатъчно дълго захарта и маслото

Разбиването на захарта с маслото не е процес, целящ само да се комбинират двата продукта, но и да се вкарва въздух в сместа. Едно бързо смесване не е достатъчно и някои рецепти изискват определено време за това. Ако в тях пише да разбиете до мек пухкав и светъл крем - отделете време да го направите, защото това е начинът да се уверите, че сте успели да вкарате достатъчно въздух в комбинацията.

9. Не пресявате брашното, когато рецептата го изисква

При повечето печива пресяване на брашното не е необходимо, но ако в рецептата специално се призовава да го направите, вероятно има причина. По-леките торти го изискват, тъй като блатовете стават по-въздушни. Ако пропуснете тази стъпка, печивото ви може да се окаже плътно и плоско.

10. Удвоявате продуктите в рецептата, вместо да я направите два пъти

Повечето рецепти биха могли да се удвоят без проблем, но при някои (обикновено торти) не се получава. Най-добре е да направите рецептата два пъти, за да сте сигурни, че всички пропорции са спазени правилно.

разбиване на ръка

11. Опитвате се да направите тесто, без да използвате миксер

Разбира се, можете технически да направите всичко без миксер, но това невинаги е лесно. Ако сте решили да разбивате продукти ръчно, пригответе се да отделите много време и да се сдобиете с немалко мускулни болки.

 

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: buzzfeed.com
Снимки:buzzfeed.com; freepik.com

Още по темата:
  • Хляб с ананас и моркови Хляб с ананас и моркови
  • Сладък хляб "Бабка" с какао и шоколад Сладък хляб "Бабка" с какао и шоколад
  • Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
  • Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
5.0/5 1 оценка

Коментари към 11 грешни стъпки при приготвянето на печива

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте 11 грешни стъпки при приготвянето на печива
    www.framar.bg 
    на 04 July 2025 в 11:53
    Коментирайте "11 грешни стъпки при приготвянето на печива"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
  • Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 2
  • Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
  • Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
  • Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
  • Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
  • Плодов сладкиш
  • Щройзел кекс с кленов сироп и орехи
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2108 дни, 20 часа и 6 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2222 дни, 17 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 6 дни, 20 часа и 4 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 8 дни, 12 часа и 45 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 20 дни, 19 часа и 36 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 21 дни, 2 часа и 37 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

МУРАКОЛ ПРОТЕКТ прах 120 г

МУРАКОЛ ПРОТЕКТ прах 360 г

МУРАКОЛ ПРОТЕКТ КИДС прах 120 г

МУРАКОЛ ИМУНО КОЛАГЕН прах 200 г

МУРАКОЛ ДЖЕНТЪЛ ЪП капсули * 120

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

РУПАФИН таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 11:45:22

МИЛГАММА N капсули * 100 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 11:45:06

ПРЕСТАРИУМ таблетки 5 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 11:44:45

S92.5 Счупване на друг пръст на стъпалото

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 11:42:52

ХИТОЗАН СЛИМ ФАСТ саше * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 11:42:26
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival