Сладък хляб "Бабка" с какао и шоколад
Необходими продукти:
- 3 чаени чаши брашно
- 1 пакет суха мая
- 3/4 чаена чаша прясно мляко
- 1/2 чаена чаша масло
- 1/4 чаена чаша захар
- 1 чаена лъжица сол
- 1 яйце - за тестото
- 1/3 чаена чаша захар
- 3 супени лъжици какао
- 2 супени лъжици разтопено масло
- 3/4 чаена чаша шоколадови капки
- 1 яйце - за намазване
- 1 супена лъжица сметана
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбъркайте 2 чаени чаши от брашното с маята и оставете на страна. Загрейте млякото заедно с 1/2 чаена чаша масло и 1/4 чаша захар и солта. След като се затопли до около 40 градуса, сипете при брашното и добавете едно яйце. Разбъркайте и добавете на части останалото брашно.
Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и месете 3 минути, докато получите меко и еластично тесто. Оформете го на топка и го сложете в намазнена купа, завъртете го веднъж и го покрийте с фолио. Оставете го на топло, за да се удвои - около 2 часа.
Когато тестото е втасало с юмрук го притиснете надолу. Сложете тестото върху набрашнен плот и го покрийте с кърпа. Оставете тестото да почине 10 минути върху плота. Намажете малка правоъгълна форма за кекс с масло.
Разточете тестото в правоъгълник и го намажете с масло.
Поръсете обилно с микс от какао и захар. Поръсете с шоколадовите капки и навийте на руло по дължина.
Разрежете по средата и оплете двете части.
Сложете в подготвената тавичка, покрийте с кърпа и оставете да втаса 1 час.
Загрейте фурната на 170 градуса и разбийте 1 яйце със сметаната в купичка. С получената смес намажете хляба и печете около 70-75 минути до готовност. По време на печенето, покрийте хляба с фолио през последните 30 минути, за да предотвратите препичането.
Изчакайте готовият хляб леко да се охлади, след което извадете от формата. Охладете напълно върху решетка, след което разрежете и сервирайте.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bhg.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
Коментари към Сладък хляб "Бабка" с какао и шоколад