Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура

Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура

Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура - изображение

Необходими продукти

За шоколадовия блат:

  • 200 грама черен шоколад с не по-малко от 70% съдържание на какао
  • 50 грама масло
  • 1 чаена лъжица разтворимо кафе
  • 1/4 чаена чаша гореща вода
  • 50 милилитра портокалов ликьор или сок от цитруса
  • кората на 1 портокал
  • 6 яйца
  • 150 грама брашно
  • 50 грама какао
  • 200 грама захар + още 2 супени лъжици
  • щипка сол

 торта

За портокаловия крем:

  • 4 портокала
  • 60 грама масло
  • 75 грама захар
  • 2 яйца + 1 жълтък
  • 2/3 чаена лъжица царевично нишесте
  • 400 милилитра сладкарска сметана за разбиване с висока масленост (38%) + 100 грама захар

 

За портокаловия сироп:

  • 100 милилитра портокалов сок
  • 50 грама захар
  • кората на 1/2 портокал


За шоколадовата глазура:

  • 100 грама черен шоколад с минимум 70% съдържание на какао
  • 150 милилитра течна сметана

 

За украса:

  • 2-3 портокала

 торта

Начин на приготвяне:

Шоколада и маслото разтопете (на водна баня).

масло

Кафето разтворете в горещата вода.

кафе

Смесете шоколада и кафето.

шоколад

Към тях прибавете портокаловата кора (предварително настъргана ситно).

портокал

Налейте топлия цитрусов сок.

портокал

Разбъркайте добре всичко.

шоколад

Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Белтъците разбийте със захарта, като в началото на процеса добавете няколко капки лимонов сок.

белтъци

Пресейте брашното с какаото и тогава сложете щипка сол.

какао

Жълтъците разбийте със захарта, докато се получи кремообразна консистенция.

жълтъци

Към нея добавете шоколадовата смес, разбивайки с миксера, като намалите скоростта.

шоколад

Поетапно прибавете брашното с какаото, като разбърквате с лопатка, за да се получи гъсто шоколадово тесто.

брашно

В него първо сложете няколко лъжици от разбитите белтъци и много внимателно разбъркайте с плавни въртеливи движения. Така постепенно сложете всичката пяна, като се стараете тя да не спадне.

тесто

Изсипете пухкавото тесто във форма с диаметър 21 сантиметра, която преди това сте подмазали с олио и покрили с пергамент.

тесто

Изпечете за около час във фурната при 180 градуса. След 30-40 минути от началото на печенето, проверете готовността с клечка за зъби.

блат

Когато изключите фурната, оставете блатът да престои в нея 10 минути и тогава извадете да се охлажда, като го обърнете върху плосък съд, но нека остане във формата.

Щом се охлади, обърнете отново и тогава извадете от тавата. Ако е необходимо си помогнете с остър нож, с който да отделите тестото от стените.

блат

Направете портокаловия крем. Настържете едро кората на единия плод.

портокал

Изцедете сока на всичките 4 цитруса. Получава се около 1 чаша течност.

портокал

Към настърганата кора добавете захарта и разбъркайте.

захар

Налейте цитрусовия сок, отново разбъркайте и оставете сместа така за 30 минути, за да може кората да даде максимално аромата си.

портокал

Разбийте целите две яйца и жълтъка, при тях изсипете нишестето и разбийте, не трябва да има бучки (може да използвате миксер).

яйца

Поставете портокаловата комбинация върху котлона и бъркайте, като не трябва да ври.

сироп

Добавете яйцата и варете крема, докато се сгъсти. Не забравяйте да бъркате.

крем

Когато бъде готов, прецедете го.

крем

След това добавете маслото и нека се охлади много добре.

крем

Охладената сметана разбийте със захарта (до състояние "меки върхове", не прекалявайте с разбиването). Смесете с портокаловия крем, като слагате от него постепенно и бъркате с лопатка до еднородност.

сметана

Сиропа направете, като кипнете цитрусовия сок със захарта и ароматната кора.

сироп

Блата разрежете хоризонтално на 3 еднакво дебели блата.

блат

Сложете единия във форма и обилно полейте със сироп.

сироп

Когато основата се охлади, покрийте с крем и отгоре поставете втория блат. Него също сиропирайте, изчакайте да изстине и разпределете крем. Завършете с третия блат, който може да не поливате с портокалова течност.

крем

Покрийте го с шоколадова глазура, която направете от шоколада, разтопен в горещата сметана при непрекъснато бъркане.

шоколад

Приберете тортата за една нощ в хладилника, а преди да я поднесете, украсете с портокалови парченца или направете цитрусова розичка от кората на плода.

торта

торта

торта

 

Да ви е портокалово!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: edimdoma.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияЛайфстайлНовиниДиетиХранене при...БотаникаИсторияЛеченияАлтернативна медицинаСпортЕ-тата в хранитеПроизводители