Сиропирана портокалова торта с мак и орехи
Необходими продукти
За захаросаните портокали:
2 портокала
350 грама захар
400 милилитра вода
За тортата:
150 грама брашно
1/2 чаена лъжица набухвател
150 грама смлени бадеми или орехи
2,5 супени лъжици мак
3 яйца
170 грама захар
За портокаловия крем:
4 яйца
сока и настърганите кори на 1 портокал и 1 лимон
100 грама захар
100 грама масло
Начин на приготвяне:
Нарежете портокалите (не много тънко), без да обелвате корите, сложете ги в тенджера с 400 милилитра вода, в която сте разтворили захарта. Разбъркайте, затворете съда с капак и оставете да се приготвят на котлона в продължение на 20 минути до омекване на корите (проверете с помощта на остър нож). Когато свалите от огъня, оставете цитрусите да изстиват.
Застелете с хартия за печене форма с диаметър 20 - 22 сантиметра.
Подредете на дъното й най-красивите парчета портокал.
Отцедете сиропа от останалите плодове. Разбийте 80 милилитра от него със 100 грама от портокалите до еднородност.
В отделен съд смесете брашното, набухвателя, бадемите или орехите, мака.
Разбийте яйцата със захарта в продължение на 5 - 7 минути, след това прибавете портокаловото пюре и разбъркайте старателно с лопатка, като се стараете да не изкарвате въздуха от тестото.
Смесете сухите съставки с пухкавата портокалова маса и изсипете всичко в подготвената форма. Изпечете блата до златисто (около 45 - 50 минути). Готовността проверявайте с помощта на клечка за зъби.
Когато извадите от фурната, оставете да изстива в съда.
Обърнете охладения блат.
Направете крема. Разбийте яйцата със сока от лимона и портокала (общо около 150 милилитра), добавете захарта, маслото и настърганите кори на цитрусите. Поставете съда на парна баня и варете на бавен огън, бъркайки до сгъстяване (необходими до 30 минути).
Разрежете блата на три по-тънки. С портокаловия сироп сиропирайте блата, който ще бъде основата на тортата и този в средата.
Ако захаросаните портокали са голямо количество, може да нарежете на ситно и да добавите в крема. Сглобете тортата, подреждайки блатовете един върху друг и намазвайки помежду им с портокаловия крем.
Блатът със захаросаните резени трябва да остане най-отгоре.
Украсете по избор и приберете в хладилника за няколко часа.
Да ви е много сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лятна торта с плодове без печене
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Сиропирана портокалова торта с мак и орехи