Торта от меденки с банани и шоколад
Необходими продукти:
700 - 800 грама меденки
сметана с масленост минимум 25% (колкото по-висока е маслеността, толкова по-въздушен крем ще се получи)
100 - 150 грама захар
2 - 3 банана (на вкус)
100 грама млечен или горчив шоколад
Начин на приготвяне:
Разрежете меденките на 2 - 3 пласта в зависимост от големината им. Запазете всички парченца и трохички, които се образуват при разрязването.
Смесете в суха купа захарта със сметаната и разбийте в продължение на 10 - 15 минути, докато кремът се сгъсти. За по-гъста консистенция може да сложите няколко капки лимонов сок или чаена лъжичка кисело сладко без плодовете.
Нарежете бананите на кръгчета.
Вземете подходящ съд и подредете един "блат" от меденките. За основата е добре да използвате плоската час от тях (долната). Същото се отнася и за средния "блат". Празните пространства между парчетата запълнете с трохичките и счупените при рязането части. Намажете основата с крем, подредете кръгчета банан и отново крем. По същия начин процедирайте и с втория пласт. Завършете с ред меденки (трети слой). Разпределете останалото количество крем по повърхността и стените на тортата, така, че те да не се виждат.
Разтопете шоколада на водна баня и с него полейте десерта. Приберете го в хладилника за 2 - 3 часа, за да се напои.
Съвет:
Използвайте какаови или ванилови меденки без аромати и пълнежи.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Лятна торта с плодове без печене
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Торта от меденки с банани и шоколад
Теодора
Извинете, а сметаната каква е?Течна, заквасена - сладкарска/ за готвене?...Ако е удобно напишете вие каква точно сте ползвали.
Здравейте! Може да използвате сладкарска сметана, която е сладка и не е нуждо да добавяте захар. Ако е заквасена, разбийте я със захар. Друг вариант е да разбиете суха сметана с мляко или вода. Въпрос на избор. Хубав ден!
Извинете, а сметаната каква е?Течна, заквасена - сладкарска/ за готвене?...Ако е удобно напишете вие каква точно сте ползвали.