Сиропирана плодова торта с бананов крем, орехи и шоколадова глазура
Необходими продукти
За блата:
- 2 банана
- 6 яйца + 3 белтъка
- 1 чаена чаша захар
- 1 супена лъжица (с връх) брашно
- 1 чаена лъжица сода
- 1 супена лъжица оцет
- 2 грама ванилия
- 1 супена лъжица масло
- 1/2 чаена чаша стафиди
За сиропа:
- 1/2 чаена чаша захар
- 100 милилитра гореща вода
- 100 милилитра алкохолна напитка (водка или друго)
- 1/4 чаена лъжица лимонов сок
За крема:
- 2 банана
- 3 жълтъка
- 1/2 чаена чаша захар
- 2 супени лъжица какао
- 200 грама масло
Добавки:
- 2 банана
- орехови ядки
Начин на приготвяне:
- Сиропът
Разтворете захарта в горещата вода, налейте алкохола и лимоновия сок. Оставете течността да се охлажда и се заемете с направата на пандишпана.
- Блатът
Разбийте яйцата заедно с трите допълнителни белтъка и захарта, постепенно добавете брашното и содата, изгасена в оцета.
Подмажете с масло дъното на тава, поръсете с измитите стафиди, сложете и бананите.
Изсипете тестото върху плодовете и поставете съда във фурната за 25-30 минути (до готовност) при 180 градуса.
Когато блатът се охлади до стайна температура, разрежете го хоризонтално на две части, които сиропирайте със сладката течност, която направихте по-рано.
- Кремът
Разбийте до побеляване жълтъците със захарта. Поставете на водна баня и продължете да разбивате, като сгорещите до кипване, но не трябва да допускате яйцата за се варят. След това охладете до стайна температура при непрекъснато бъркане. Може да сложите съда в друг със студена вода, за да ускорите процеса.
Когато сместа се охлади малко, в нея прибавете кравето масло, което трябва да е размекнато. Разбивайте няколко минути, докато комбинацията стане еднородна. Тогава в нея сложете двата намачкани банана, без да прекратявате процеса. Кремът е готов.
- Сглобяването
Намажете с 2/3 от крема долния блат, разпредете бананови парченца (нарежете единия от бананите) и поставете втория блат.
В останалия крем сложете какаото и разбъркайте. Тази глазура нанесете върху тортата, която украсете с втория банан (нарязан) и ореховите ядки.
Приберете десерта в хладилника за минимум 4 часа (максимум 12 часа).
След това може да потопите в този бананов рай.
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 482ua.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лятна торта с плодове без печене
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Торта с тиква, крема сирене и канела
Коментари към Сиропирана плодова торта с бананов крем, орехи и шоколадова глазура