Лятна торта с плодове без печене
Не е нужно да бъдете изявени сладкари, за да си приготвите вкусен десерт в домашни условия. Даваме ви идея за лятна торта без печене с нежен подов вкус и сметанов крем. Необходими са ви няколко достъпни продукта и желание. В рецептата са използвани ягоди и киви, но бихте могли да ги замените с всеки друг плод според вкуса ви или според сезона, което прави тортата универсална и актуална по всяко време на година.
За летния вариант на тортата са ви необходими:
- 300 грама пандишпан
- 500 грама заквасена сметана
- 1 чаена чаша захар
- 20 грама желатин
- 1/2 чаена чаша вода
- около 400 грама ягоди, киви и/или други плодове по ваш избор
Знаете ли, че в Южна Африка са открили над 100-годишна торта. Тя се е съхранила, тъй като е била пропита щедро с коняк. Приготвена е през 1902 година по случай златна сватба, но поради неизвестни причини не е консумирана. Но това съвсем не е най-старата запазена торта в света. Съхранени са две парчета от торта, изпечена през 1840 година за сватбата на кралица Виктория и принц Алберт. А най-старата цяла торта е от 1898 година, като в десерта има дупка от бомба от времето на Втората световна война. |
Начин на приготвяне:
- Изсипете желатина в малка купа и залейте с половин чаена чаша чиста студена вода (125 милилитра). Изчакайте половин час, за това време желатинът ще набъбне. Тогава сложете съда на водна баня и бъркайте, докато желатинът се разтвори напълно, но без да допускате сместа да заври.
- Изсипете сметаната в подходяща купа, добавете захарта и с помощта на миксер разбийте до пълното разтваряне на сладките кристалчета.
- След това, без да изключвате миксера, на тънка струя налейте желатина при сметаната и разбивайте още около 30 секунди.
- Застелете дъното на дълбока купа с найлоново (стреч) фолио.
- Измийте ягодите, почистете ги и разрежете на две. Кивито обелете и нарежете на кръгчета или на произволни парчета. Ако използвате плодове със семена или костилки, предварително ги почистете от тях.
- Нарежете или начупете на парчета пандишпановия блат и ги смесете с плодовете в купата, която подготвихте по-рано.
- Залейте продуктите със сметаната, покрийте съда със стреч фолио и приберете в хладилника за най-малко 2-3 часа. Ако сте от търпеливите, може да оставите десерта да се охлажда цяла нощ и да се насладите на вкуса му на следващия ден.
- Когато извадите купата от хладилника, внимателно я обърнете върху поднос или друг подходящ плосък съд и отстранете фолиото. Тортата ще е придобила формата на съда, който сте използвали. Тя е не само лека и приятна на вкус, но и впечатляваща на външен вид.
- Украсете я с парченца плодове и да ви е сладко!
Други варианти за приготвяне на лятната торта
- Може да не смесвате продуктите за тортата, а да направите слоеве от тях. За целта в купата първо сложете малко сметана, след това ред от плодове, слой от пандишпанови парченца, повторете (плодове, пандишпан) и залейте с останалата сметана. Тя трябва да достигне до всички парченца в съда.
- За приготвянето на тортата може да използвате най-различни плодове. Изберете обаче такива, които не съдържат семенца, като къпина например, защото те ще се усещат в тортата. Гроздето също има семена, но те могат да се премахнат или просто си осигурете сорт без такива.
- Пандишпана в рецептата може да замените с бисквити.
- Тортата може да направите както със заквасена сметана, така и с течна сладкарска.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Торта с малини и червено френско грозде
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Нискокалорична торта с кисело мляко, киви и банани
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Най-лесната и мързелива торта!
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
Коментари към Лятна торта с плодове без печене
Проблемът, че не ви се е получило е в рецептата. Реденето на тортата е добре да се започне със сместа от сметана и желатин, след това плодове, пандишпан и така в същия ред, като се завършва със сметана. Така би трябвало да ви се получи. Успех!