Рецепти за торта от диня
Ако обичате да експериментирате в кухнята и ви допадат нестандартните кулинарни идеи, ви предлагаме да си направите торта от диня. Десертът е сочен и свеж, приготвя се без усилия и за кратко време.
Знаете ли, че в Либия са открити динени семена, които според археолозите са на около 7 000 години. Този факт показва, че плодът (който всъщност е плодов зеленчук) е познат на човека от древни времена. |
Торта от диня с кокосово-бананов крем
Необходими продукти:
- За основата: 1 диня;
- За крема: 1 кокосов орех, 2 банана, шепа фурми и 2 супени лъжици суха мента;
- За украса: 2-3 супени лъжици кокосови стърготини и 1 супена лъжица какао.
Начин на приготвяне:
- Накиснете фурмите във вода за известно време, за да омекнат.
- Нарежете вътрешната част на кокосовия орех на малки парчета, които смелете с помощта на блендер до получаването на фини трохи.
- Сложете ги в купа и прибавете сухата мента, обелените банани, почистените от костилките и вече омекнали фурми. Разбийте всичко, трябва да се получи максимално еднородна смес.
- Може да използвате повече фурми, ако искате десертът да бъде по-сладък, или да добавите мед на вкус.
- Измийте динята и я разрежете на 3 части, като резенът от средата на плода да бъде най-дебел. Той е необходим за тортата – това ще е нейната основа.
- След това с помощта на голям кулинарен пръстен или с остър нож изрежете кръг от меката част, кората отстранете.
- Поставете динения кръг в подходяща чиния и го покрийте от всички страни с кокосовия крем.
- Поръсете с кокосови стърготини и какао на прах, след което приберете десерта във фризера за 15-30 минути.
- Когато извадите тортата, разрежете на парчета и поднесете.
Подобно на много други храни, и динята си има ден. За Световен ден на динята е обявен 3 август. |
Лятна торта от диня със сметана и бадеми
Необходими продукти:
- малка диня
- бита сметана
- бадемови листенца
- пресни плодове за украса
Начин на приготвяне:
- Обелете кората на динята, месестата част разрежете на резени и премахнете семената по тях. След това сглобете резените под формата на торта и покрийте с битата сметана. Поръсете десерта с бадемови листенца от всички страни и украсете с пресни дребни плодове като ягоди, малини, къпини...
Тортата е готова. Тя е нискокалорична и лека. А освен сочна и сладка динята помага за детоксикация на организма и отслабване. Тя не само утолява жаждата, но и засища. Затова не се колебайте да я включите в менюто си под каквато и да било форма.
Торта от диня може да си направите и като отстраните кората на плода, вътрешната част оформите като сърце и декорирате с бита сметана и ягоди.
За да си приготвите вкусна торта, е важно да разберете достатъчно узряла ли е динята, която купувате.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лятна торта с плодове без печене
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Торта с тиква, крема сирене и канела
Коментари към Рецепти за торта от диня