Портокалова торта със сметана и лешници
Необходими продукти:
40 грама масло
70 грама брашно
4 яйца
100 грама захар
1 пакетче ванилова захар
мъничко сол
3 - 4 портокала
9 листенца желатин
900 милилитра портокалов сок
150 грама сметана за разбиване с висока масленост (30%)
50 грама пудра захар
50 милилитра портокалов ликьор
1 лимон
400 милилитра сметана за разбиване с масленост около 10%
50 грама пралина от лешници
12 ивици захаросани портокалови корички
12 бадема
2 супени лъжици шоколадови стърготини
60 грама смлени лешници
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и оставете да се охлади. Смесете брашното със смлените лешници. Разбийте белтъците до получаването на твърда пяна. Жълтъците смесете със захарта, ваниловата захар, щипка сол настърганата кора от 1/2 портокал. Трябва да се получи кремообразна смес.
Внимателно добавете брашното, следват белтъците и накрая разтопеното масло. Направете тесто, което изсипете в разглобяема форма с диаметър 26 сантиметра, предварително я подмажете с олио.
Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете блата в продължение на 25 - 30 минути (поставете формата на по-ниското ниво от средното).
Готовата основа извадете от фурната, нека се охлади и разрежете хоризонтално на две през средата с помощта на подходящ плътен конец.
Поставете единия блат във формата, сложете пръстена, покривайки го с хартия за печене.
7 от листенцата желатин сложете в студена вода. Разбийте 250 грама от нискомаслената сметана.
500 милилитра от сока сложете на котлона. Нека течността се вари, докато количеството й се изпари на половина. Долейте още 250 милилитра.
Изцедете желатина, разтворете го в сока, прибавете високомаслената сметана, пудрата захар, настърганата кора от два портокала, ликьора и лимоновия сок. Когато кремът започне да се желира, добавете разбитата сметана.
Половината разпределете върху блата във формата, отгоре сложете втория пласт, отново крем и приберете в хладилника за около 2 - 3 часа.
Останалия желатин сложете в студена вода, портокалите почистете от белите ципи и нарежете на кръгчета.
Подредете ги по повърхността на тортата.
Желатина изцедете от течността, разтопете на водна баня и смесете с останалия портокалов сок. Залейте тортата и оставете да стегне.
Махнете пръстена от формата.
Разбийте останалата сметана, с нея намажете страните на тортата. Украсете с пралината и с розички от сметаната, които направете с помощта на сладкарски шприц.
Декорацията обогатете със захаросани портокалови корички, бадеми, шоколадови стърготини и настъргана лимонена кора.
Приберете портокаловата сладост в хладилника за известно време, преди да поднесете.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Лятна торта с плодове без печене
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Портокалова торта със сметана и лешници