Как да разберем узряла ли е динята и има ли нитрати в нея
Повечето от нас обичат лятото и няма как да не е така – слънце, почивка и усмивки... Освен това можем да се радваме на изобилие от вкусни плодове и зеленчуци. Разбира се, динята е фаворитът, затова сега ще обърнем повече внимание на нея, защото е важно да умеем да разпознаваме узрялата диня, както и да сме наясно дали в нея има нитрати.
Как да разберем узряла ли е динята?
Много хора нямат представа как да изберат диня. Те просто почукват с ръка върху плода, без да знаят какво точно правят. Въпреки че изборът на вкусна диня по външния вид може да бъде доста трудна задача, има няколко трика, способни да помогнат в това начинание. Всъщност може да разберете дали тя е узряла, без да се налага да я режете. Представяме ви няколко съвета, предоставени от опитни фермери, които да ви помогнат да изберете най-добрата диня на пазара.
Проверете цвета на динята
По цвета може да определите дали плодът е достатъчно узрял. Перфектната диня трябва да бъде тъмнозелена и матова. Ако кората е светла и лъскава и ивиците по нея не са ясни, значи динята има нужда да зрее още.
Следете за правилна форма
Огледайте добре динята. По нея не трябва да има белези, натъртвания или вдлъбнатини. Ако забелязвате бучки или издатини, това може да означава, че тя е получила неравномерно количество вода или светлина по време на отглеждането, което е довело до нейното изсушаване и несъответствие във формата.
"Мъжка" или "женска" е динята? Много хора не знаят, че фермерите диференцират дините по пол. Например " мъжките" са големи на размер, имат продълговата форма и притежават воднист вкус, докато "женските" са закръглени и много по-сладки. |
Обърнете внимание на тежестта и размера на динята
Динята трябва да тежи. Това показва, че тя е пълна с вода и следователно - хубава и зряла.
Опитайте да сравните теглото на вашата диня с друга, подобна на размери. По-тежката ще бъде по-зряла. Този съвет важи с пълна сила за повечето плодове и зеленчуци.
Огледайте се за петна по динята
Върху динята обикновено има петно – отпечатък на мястото, където е лежала върху земята. Този участък не трябва да бъде повече от 5-10 см. Ако е по-голям, това означава, че плодът е лежал дълго време върху почвата и е възможно да бъде воднист и невкусен. Колкото по-тъмно е петното, толкова по-добре. Ако неговият цвят е бял или въобще не се забелязва, това означава, че динята е била откъсната твърде рано и не е узряла.
Жълтите петна по динята са известни още като полеви петна. Зрелите дини имат кремавожълти или оранжево-жълти петна, но никога не са бели.
Мрежоподобни кафяви петна по динята се образуват вследствие на многократно опрашване на цветовете на плода от пчелите. Колкото повече петна има по нея, толкова по-сладка е тя.
Направете драскотина върху динята. Ако усетите силен и свеж аромат оттам, значи тя е откъсната скоро.
Овладейте техниката с почукването
Най-разпространеният начин да познаете динята е чрез почукване. Това може да бъде трудна задача, но много фенове на динята вярват, че методът наистина действа. Почукайте плода и се вслушайте в звука, който произвежда. Той трябва да бъде плътен, подобен на тенор. Ако звукът е дълбок или заглушен, това означава, че динята е неузряла. Ако звукът е отекващ – тя е узряла.
Инспектирайте дръжката на динята
Изсушената опашка показва, че динята е узряла. Ако дръжката е зелена, това най-вероятно означава, че плодът е откъснат прекалено рано и не е узрял.
Не бързайте да купувате ранните дини на пазара. Както знаете, за всичко си има време, а времето на сочните дини е втората половина на август и началото на септември. Тогава те узряват по естествен начин, без да се налага използването на вредни вещества. |
Освен да попаднете на неузряла диня, съществува риск да си купите и диня с наличие на вредни вещества в състава.
Всички знаем за нитратите, които се съдържат в този сладък и сочен плод. Има ли начин да разпознаем такава диня? Бързаме да ви отговорим... Има няколко начина, които ще помогнат да разберем дали в плода има вредни съставки или не, без да се налага използването на специални устройства и уреди. Запознайте се с тях...
Как да разберем има ли нитрати в динята?
- Като за начало бихте могли да помолите продавача да направи триъгълен разрез в средата на плода и по цвета на вътрешната част да прецените наличието на нитрати. По принцип, те се намират близо до кората, което означава, че там цветът на меката част ще бъде по-светъл в сравнение със сърцевината. Затова е по-добре на децата да се дава сърцевината.
- Обърнете внимание и на цвета на влакната. Той трябва да бъде бял. Ако е жълт - вредни вещества има.
- Наличието на нитрати лесно може да установите, слагайки част от меката част в чаша и налеете вода. Разбъркайте и наблюдавайте резултата: ако водата помътнее, динята е добра; а появата на розов оттенък говори за наличие на нитрати.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА FRIDAY 100 мл
ХРИСТИНА ОСВЕЖИТЕЛ ЗА УСТА С ПРОПОЛИС 50 мл ДИНЯ
ЗАХАРЕН СКРАБ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО ДИНЯ, ПЪПЕШ И МЕД NATURE OF AGIVA FRUIT SALAD 200 мл
ХРИСТИНА БАЛСАМ ЗА УСТНИ ДИНЯ 30 мл
ВЪЗСТАНОВЯВАЩ ШАМПОАН ДИНЯ, ПЪПЕШ И МЕД NATURE OF AGIVA FRUIT SALAD 200 мл
МОКРИ КЪРПИ ПАПИЛИОН ДИНЯ * 64
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Диня, Карпуз, Любеница, Бостан
- Детоксикация и отслабване с диня (варианти и диетично меню)
- Сладко от кори на диня
- Динени семена – състав и полезни свойства
- Домашен пилинг за лице и тяло с ягоди и диня
- Динени семки при камъни в бъбреците и диабет
- Пречистете бъбреците си с диня
- Как динята помага за детоксикация на организма и отслабване
- Направете си освежаващ тоник за лице от диня и хамамелис
- Печена диня със сирене и рукола
Коментари към Как да разберем узряла ли е динята и има ли нитрати в нея