Как и колко да варим зърнените и бобовите храни
![Как и колко да варим зърнените и бобовите храни - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/framar_zurneni_hrani_varene.jpg)
Елда (гречка)
Елдата се вари 15-20 минути, а каша от продукта, приготвена с мляко - 35 минути.
Преди да сварите елдата, почистете от камъчета и различни замърсявания, измийте със студена вода, която после отцедете. Преди да обработите, може да сложите гречката за кратко в тиган, без мазнина - като се свари, ще бъде по-рохкава. Сложете тенджерата на тих огън, когато водата заври, добавете 1 ч. л. масло. Варете на бавен огън, под капак, в продължение на 20 минути.
Няколко съвета
- Не бъркайте елдата по време на варенето;
- Използвайте съдове с дебели стени за приготвянето й;
- Сварената гречка може да се поднесе като гарнитура с масло, запържен лук или гъби. Може да сварите в мляко, вместо във вода (1 чаша елда в 4 чаши мляко) - ще получите страхотна каша, която се вари на затворен капак в продължение на 35 минути. Най-накрая добавете сол, захар и масло на вкус.
Просо
Просото се слага във вряща подсолена вода и се вари 25-30 минути. По време на варенето, то увеличава обема си 5-6 пъти. Вари се на бавен огън, преди да се приготви е добре да се измие с топла вода, а след като се свари - с гореща. Ако приготвяте каша от просото, първо го изсипете във врящата вода, когато е почти готово (след 15 мин.), налейте в тенджерата малко мляко и оставете на котлона до пълна готовност (още 10-15 минути). Просото се вари в неемайлирани съдове.
Овесени трици
Оставете млякото или водата да заври, прибавете овесените люспи и нека се варят в продължение на 3-5 минути на бавен огън, бъркайте постоянно. След това добавете масло, разбъркайте още веднъж и свалете от котлона. Може да подсладите със захар или мед, да прибавите ябълки, банани, сушени плодове или ядки.
Нахут
Нахутът се накисва във вода за 4 часа в съотношение 1:4 (1 част нахут : 4 части вода), сред което се вари в продължение на 2 часа, а 40 минути преди да бъде готов, се посолява.
Царевица
Царевичните зърна се измиват добре, заливат се с подсолена и подсладена вряща вода. Разбъркват се и се варят под капак 15 минути. След това се добавя масло и се варят още 10 минути. Кашата се поднася с мляко. Може да прибавите тиква, стафиди, сушени кайсии, ябълки, сушени или пресни праскови, консервиран ананас и др. Ако не искате сладка каша, може да я приготвите със сирене, кашкавал или домати.
Овесени ядки
Овесените ядки се измиват, заливат се с вряща вада, оставят се за 2 часа и след това се варят в продължение на 30 минути.
Киноа
Киноата се измива преди варене, залива се със студена вода в съотношение 1:2 и се оставя да заври. Вари се на тих огън в продължение на 15 минути в съд със затворен капак, разбърква се периодично. При варене киноата се увеличава 4 пъти. Преди да сварите, може да сложите за 2-3 минути на котлона в тиган, след като се свари, ще бъде по пръхка.
Булгур
Булгурът се измива, отцежда се водата и се запържва в растително масло за 2-3 минути. След това се добавя вода в съотношение 1:2 и се вари в продължение на 20 минути на тих огън в съд със затворен капак, като се разбърква.
При варене булгурът се увеличава 3 пъти.
Грах
Ако зърната грах не са цели (а наполовина) са необходими от 45 минути до 1 час за сваряването им в тенджера без капак. Ако грахът е цял - 1-1,5 часа.
Преди да сложите да се вари, накиснете граха за 8-10 часа, след това измийте няколко пъти и отцедете водата. На 1 кг грах се наливат 3 литра вода. Ако по време на варенето водата изври и се наложи да доливате - добавяйте само вряща.
Грахът ще се свари по-бързо, ако във водата прибавите масло или слънчогледово олио.
Ако се образува пяна при варенето, отстранете я с лъжица или решетъчна такава. Солта се слага накрая. За определяне продължителността на варене са важни сорта на продукта и твърдостта на водата. Сварен грах се съхранява 2 дни в хладилник.
Леща
За приготвянето на 1 чаша леща са необходими 2 чаши вряща вода. Залейте лещата и варете на несилен огън около 20-30 минути, разбърквайки.
За да получите по-вкусна леща, добавете по време на варенето розмарин, градински чай, целина, дафинов лист. Преди варене, лещата се измива и се слага във вече вряща вода. Хубаво е да добавите 1/2 с. л. зехтин - така зърната ще бъдат нежни и кадифени. Лещата не се бърка непрекъснато по време на варене. Посолява се 5-7 минути преди да бъде напълно готова.
Ориз
Оризът се измива, слага се в тенджера с подсолена вряща вода и се вари в продължение на 15-20 минути на тих огън (до изпаряване и поемане на водата). Може да добавите лъжичка растително олио.
Червеният фасул се вари между 50 минути и 1 час, но предварително се накисва във вода.
На белия бобса му необходими 6-8 часа престой във вода и 50 минути варене. Ако не накиснете, ще ви се наложи да варите 1,5-2 часа.
Съвети:
- Накиснете фасула за 6-8 часа в студена вода, преди да сложите да се вари.
- След като накиснете, сменяйте водата на всеки 3,5 часа, сварете в чиста вода.
- Варете в отворен съд, за да не потъмнява бобът.
- Солта се слага накрая.
- Важно е фасулът да се свари добре, защото суровият съдържа опасни за човека вещества.
- Не е задължително да накисвате белия фасул, може направо да варите (но ще отнеме повече време).
- Свареният боб е мек.
- По време на варене фасулът се увеличава 2-3 пъти.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл
БРАШНО ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА 350 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
БИОВЕА БЯЛ БОБ ЕКСТРАКТ капсули 1000 мг * 100
МИША TALKS НОЩНА ВЕГАН МАСКА ЗА ЛИЦЕ СКИН ФИТНЕС 10 г
ДИАБЕТАЛ капки 100 мл
УРИКЛАР капсули * 30
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Какви са ползите и вредите от консумацията на леща
- Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
- Как да сварим правилно лещата
- Как да отслабнем с леща (примерно меню)
- Боб с наденица и кисело зеле
- Гарнитура от леща с лук и домати
- Мексиканско ястие от кайма с боб и царевица
- Консумирането на леща държи нивата на кръвната захар под контрол
- Супа от леща със сушени гъби и картофи
- Яхния от сладки картофи и червена леща
Коментари към Как и колко да варим зърнените и бобовите храни