Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как и колко да варим зърнените и бобовите храни

Как и колко да варим зърнените и бобовите храни

от 20 фев 2013г., обновено на 15 окт 2019г.
Как и колко да варим зърнените и бобовите храни - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Елда (гречка)

Елдата се вари 15-20 минути, а каша от продукта, приготвена с мляко - 35 минути. 

Преди да сварите елдата, почистете от камъчета и различни замърсявания, измийте със студена вода, която после отцедете. Преди да обработите, може да сложите гречката за кратко в тиган, без мазнина - като се свари, ще бъде по-рохкава. Сложете тенджерата на тих огън, когато водата заври, добавете 1 ч. л. масло. Варете на бавен огън, под капак, в продължение на 20 минути.

Няколко съвета

  • Не бъркайте елдата по време на варенето;
  • Използвайте съдове с дебели стени за приготвянето й;
  • Сварената гречка може да се поднесе като гарнитура с масло, запържен лук или гъби. Може да сварите в мляко, вместо във вода (1 чаша елда в 4 чаши мляко) - ще получите страхотна каша, която се вари на затворен капак в продължение на 35 минути. Най-накрая добавете сол, захар и масло на вкус.

Просо

Просото се слага във вряща подсолена вода и се вари 25-30 минути. По време на варенето, то увеличава обема си 5-6 пъти. Вари се на бавен огън, преди да се приготви е добре да се измие с топла вода, а след като се свари - с гореща. Ако приготвяте каша от просото, първо го изсипете във врящата вода, когато е почти готово (след 15 мин.), налейте в тенджерата малко мляко и оставете на котлона до пълна готовност (още 10-15 минути). Просото се вари в неемайлирани съдове. 

Овесени трици

Оставете млякото или водата да заври, прибавете овесените люспи и нека се варят в продължение на 3-5 минути на бавен огън, бъркайте постоянно. След това добавете масло, разбъркайте още веднъж и свалете от котлона. Може да подсладите със захар или мед, да прибавите ябълки, банани, сушени плодове или ядки. 

Нахут

Нахутът се накисва във вода за 4 часа в съотношение 1:4 (1 част нахут : 4 части вода), сред което се вари в продължение на 2 часа, а 40 минути преди да бъде готов, се посолява. 

Царевица

Царевичните зърна се измиват добре, заливат се с подсолена и подсладена вряща вода. Разбъркват се и се варят под капак 15 минути. След това се добавя масло и се варят още 10 минути. Кашата се поднася с мляко. Може да прибавите тиква, стафиди, сушени кайсии, ябълки, сушени или пресни праскови, консервиран ананас и др. Ако не искате сладка каша, може да я приготвите със сирене, кашкавал или домати. 

Овесени ядки

Овесените ядки се измиват, заливат се с вряща вада, оставят се за 2 часа и след това се варят в продължение на 30 минути. 

Киноа

Киноата се измива преди варене, залива се със студена вода в съотношение 1:2 и се оставя да заври. Вари се на тих огън в продължение на 15 минути в съд със затворен капак, разбърква се периодично. При варене киноата се увеличава 4 пъти. Преди да сварите, може да сложите за 2-3 минути на котлона в тиган, след като се свари, ще бъде по пръхка. 

Булгур

Булгурът се измива, отцежда се водата и се запържва в растително масло за 2-3 минути. След това се добавя вода в съотношение 1:2 и се вари в продължение на 20 минути на тих огън в съд със затворен капак, като се разбърква.

При варене булгурът се увеличава 3 пъти. 

Грах

Ако зърната грах не са цели (а наполовина) са необходими от 45 минути до 1 час за сваряването им в тенджера без капак. Ако грахът е цял - 1-1,5 часа.

Преди да сложите да се вари, накиснете граха за 8-10 часа, след това измийте няколко пъти и отцедете водата. На 1 кг грах се наливат 3 литра вода. Ако по време на варенето водата изври и се наложи да доливате - добавяйте само вряща.

Грахът ще се свари по-бързо, ако във водата прибавите масло или слънчогледово олио.

Ако се образува пяна при варенето, отстранете я с лъжица или решетъчна такава. Солта се слага накрая. За определяне продължителността на варене са важни сорта на продукта и твърдостта на водата. Сварен грах се съхранява 2 дни в хладилник. 

Леща

За приготвянето на 1 чаша леща са необходими 2 чаши вряща вода. Залейте лещата и варете на несилен огън около 20-30 минути, разбърквайки.

За да получите по-вкусна леща, добавете по време на варенето розмарин, градински чай, целина, дафинов лист. Преди варене, лещата се измива и се слага във вече вряща вода. Хубаво е да добавите 1/2 с. л. зехтин - така зърната ще бъдат нежни и кадифени. Лещата не се бърка непрекъснато по време на варене. Посолява се 5-7 минути преди да бъде напълно готова. 

Ориз

Оризът се измива, слага се в тенджера с подсолена вряща вода и се вари в продължение на 15-20 минути на тих огън (до изпаряване и поемане на водата). Може да добавите лъжичка растително олио. 

Зрял фасул

Червеният фасул се вари между 50 минути и 1 час, но предварително се накисва във вода.

На белия бобса му необходими 6-8 часа престой във вода и 50 минути варене. Ако не накиснете, ще ви се наложи да варите 1,5-2 часа.

Съвети:

  • Накиснете фасула за 6-8 часа в студена вода, преди да сложите да се вари.
  • След като накиснете, сменяйте водата на всеки 3,5 часа, сварете в чиста вода.
  • Варете в отворен съд, за да не потъмнява бобът.
  • Солта се слага накрая.
  • Важно е фасулът да се свари добре, защото суровият съдържа опасни за човека вещества.
  • Не е задължително да накисвате белия фасул, може направо да варите (но ще отнеме повече време).
  • Свареният боб е мек.
  • По време на варене фасулът се увеличава 2-3 пъти. 

Още по темата:
  • Супа от леща и боб с бекон Супа от леща и боб с бекон
  • Гарнитура от царевица, боб и леща Гарнитура от царевица, боб и леща
  • Яхния от сладки картофи и червена леща Яхния от сладки картофи и червена леща
  • Леща с тиквички и спанак Леща с тиквички и спанак
4.3/5 7 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл
11.40лв.

ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл

АРОМАНДИСЕ БЕЗГЛУТЕНОВИ ДИЕТИЧНИ СПИРАЛИ ОТ БРАШНО ОТ КОНДЖАК И КОРАЛОВА ЛЕЩА 200 г
14.50лв.

АРОМАНДИСЕ БЕЗГЛУТЕНОВИ ДИЕТИЧНИ СПИРАЛИ ОТ БРАШНО ОТ КОНДЖАК И КОРАЛОВА ЛЕЩА 200 г

Нов
ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE ДЪЛБОКОХИДРАТИРАЩ КРЕМ С 24 ЧАСОВО ДЕЙСТВИЕ 50 мл.
76.00лв.

ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE ДЪЛБОКОХИДРАТИРАЩ КРЕМ С 24 ЧАСОВО ДЕЙСТВИЕ 50 мл.

МАЙПРОТЕИН ИМПАКТ ВЕГАН БЛЕНД 1 кг
48.00лв.

МАЙПРОТЕИН ИМПАКТ ВЕГАН БЛЕНД 1 кг

ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE КРЕМ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА С УСПОКОЯВАЩО ДЕЙСТВИЕ 50 мл.
78.00лв.

ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE КРЕМ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА С УСПОКОЯВАЩО ДЕЙСТВИЕ 50 мл.

ЛИНДА РЕН ДИЕТ КАРБОБЛОК БЯЛ БОБ капсули * 60
34.80лв.

ЛИНДА РЕН ДИЕТ КАРБОБЛОК БЯЛ БОБ капсули * 60

Коментари към Как и колко да варим зърнените и бобовите храни

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как и колко да варим зърнените и бобовите храни
    www.framar.bg 
    на 01 July 2025 в 04:36
    Коментирайте "Как и колко да варим зърнените и бобовите храни"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Какви са ползите и вредите от консумацията на леща
  • Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
  • Как да отслабнем с леща (примерно меню)
  • Как да сварим правилно лещата
  • Мексиканско ястие от кайма с боб и царевица
  • Яхния от сладки картофи и червена леща
  • Леща
  • Консумирането на леща държи нивата на кръвната захар под контрол
  • Боб с пилешко месо
  • Бобови култури
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 12 часа и 20 мин.

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 72 дни, 7 часа и 12 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 12 часа и 47 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 5 часа и 28 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 19 часа и 21 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 21 дни, 11 часа и 38 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival