Киноа - полезни свойства и хранителен състав

Киноата е зърноподобна култура, отглежда се главно заради семената. Киноата е семе, а не зърно, въпреки че растението наподобява. Притежава полезни свойства, сходни с тези на листните зеленчуци.
Съществуват над 120 сорта киноа, а най-разпространените видове са бяла (обикновена), червена и черна.
Те не се различават съществено по хранителна стойност, единствените разлики са в продължителността на варене - черната и червената имат нужда от малко по-продължителна термична обработка, за разликата от бялата киноа.
Хранителна стойност и състав за 100 грама сурова киноа:
- въглехидрати - 64 грама
- фибри - 7 грама
- протеин - 14 грама
- мазнини - 6,1 грама
- калций - 47 милиграма
- желязо - 4,57 милиграма
- калий - 563 милиграма
*Хранителният състав на киноата се променя, когато се свари (стойностите се понижават с 2/3).
Полезни свойства
Високо съдържание на фибри
Киноата съдържа много повече фибри от много други зърна. По-голямата част от влакната в нея са водно неразтворими и преминават през чревния тракт цели, но една част от тях се усвояват от организма. Тези фибри помагат за понижаване на нивата на кръвната захар, холестерола и са от съществено значение при отслабване.
Съдържа протеини и всички есенциални аминокиселини
Повечето растителни източници не съдържат всички незаменими аминокиселини. Киноата е изключение и съдържа всички есенциални аминокиселини (научете повече).
Тя съдържа и много големи количества протеини, което я прави добър източник на белтъчини за вегетарианци и вегани.
Има нисък гликемичен индекс
Гликемичният индекс (ГИ) на храните показва колко бързо храната повишава кръвната захар.
Яденето на храни с висок ГИ стимулира глада и допринася за повишаване на теглото.
Такива храни са свързани и с редица хронични заболявания, като диабет и сърдечни болести.
Киноата има гликемичен индекс 53, който се счита за нисък.
Но, ако следвате диета, която има за цел да ограничи въглехидратите, то имайте предвид, че киноата съдържа доста от тях.
Богата на антиоксиданти
Киноата е с високо съдържание на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали в тялото. Смята се, че помага срещу стареенето. Проучване, изследващо общо 10 зърнени и бобови култури установява, че киноата има най-много антиоксиданти.
Киноа и отслабване
Киноата помага да отслабнете, благодарение на протеините и фибрите, които засищат.
Определени свойства могат да насърчат загубата на тегло, засилвайки метаболизма и понижавайки апетита. Освен това е нискокалорична, което е още един плюс.
Киноата лесно може да се включи в диетата, използва се широко и разнообразно. Вижте различни рецепти за киноа.
Друго приложение на растението
Листата на киноата са незаменимо общоукрепващо средство, богато на витамини. Съдържат каротин, аскорбинова киселина, 17 аминокиселини, от тях 10 не се синтезират в организма, т.е. са незаменими и се набавят само чрез храната.
Необработените семена на растението предизвикват повръщане и имат слабителен ефект. Може да се използват при хранителни отравяния и хроничен запек.
Отварата от киноа има антибактериални свойства и намира приложение при инфекциозно-възпалителни процеси на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, кожата.
Листо от растението се поставя върху рана, за да предотврати евентуална инфекция.
Стари лечебни книги пазят рецепти с киноа срещу радикулит, хемороиди, подагра, сърдечни заболявания и др.
Противопоказания
При продължителна консумация или при прекаляване с брашно от киноа или със семената е възможно обостряне на съществуващи заболявания на храносмилателната и нервна системи. Растението не трябва да се употребява от хора с камъни в бъбреците и жлъчката.
livestrong.com,healthline.com
Снимки: quinta.ca, pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0.0 мл. |
Белтък | 14.0 гр. |
Мазнини | 6.0 гр. |
Въглехидрати | 64.0 гр. |
Калории | 368 кал. |
Коментари към Киноа - полезни свойства и хранителен състав