Да си направим хранителни оцветители вкъщи - Втора част
В първата част на статията за направата на хранителни оцветители вкъщи ви запознахме с храните, които бихте могли да използвате за получаване на основните цветове за обагряне на ястията. Сега ще видим как се правят и различните нюанси.
- Да започнем с оранжевото. Сигурно се досещате, че тук е най-удачно да се използват моркови. Настържете ги на едро и запържете в масло в съотношение 1:1. Предварително намажете съда с олио, за да не загори маслото. След 5 минути, когато морковите омекнат, извадете в чиния и след като изстинат, изцедете.
- Жълто и кафяво. За жълтото казахме в първата част, че се получава с помощта на шафран или лимонова кора. Ще добавим само, че има и друг вариант - вода и захар. Чрез тази комбинация се сдобиваме и с кафяв цвят за нашите кулинарни творения. Смесете вода и захар в съотношение 5:1 и поставете съда на бавен огън. Нека се вари до получаването на тъмнокафяв цвят. Свалете от котлона и бъркайки непрекъснато, налейте още вода. Съотношението да бъде 5:2. Прецедете разтвора.
- Идеален зелен оттенък се прави от спанак. Сокът от растението се оставя да къкри в продължение на 30 - 40 минути.
- Син цвят си направете, смесвайки зелено, жълто и оранжево, за които вече знаете от какво да си набавите.
Още по темата:
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЗОЯ ПИТАЯ/ДРАКОНОВ ПЛОД прах 70 г
ЗОЯ СПИРУЛИНА СИНЯ прах 40 г
БИОХЕРБА ХВОЩ + НИАЦИН капсули * 100
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- E124 Понсо 4R, Кохинилово червено А
- E133 Синьо блестящо FCF
- E102 Тартразин
- E129 Алура червено АС
- E122 Азорубин, кармоазин
- E120 Кохинил, Карминова киселина
- E150(a) Карамел обикновен
- E132 Индиготин, индигокармин
- E141 Медни комплекси на хлорофила и хлорофилина
Коментари към Да си направим хранителни оцветители вкъщи - Втора част