E132 - Индиготин, индигокармин (Indigotine, Indigo carmine)
Характеристика
Индиготинът е хранителна добавка, оцветител. Това е синтетично вещество под формата на прах или гранули с тъмносин цвят. Добре се разтваря във вода и образува син разтвор. Съществува естествен източник на оцветителя и това е индиговото растение, което вирее в Индия, Африка, Америка. По-рано, Е 132 се е получавал от листата и стъблата му, а днес – чрез синтез на фенилглицин и натриев азид.
Добавката се характеризира с висока чувствителност към светлина. В комбинация с други оцветители се получават следните цветове: зелен, виолетов, кафяв и черен. Отнася се към химичните веществата със средна опасност.
Употреба
Оцветителят Е 132 се използва в хранителната промишленост за оцветяване на безалкохолни напитки, които се произвеждат в стъклени бутилки; и на сладолед. Добавя се при производството на бисквити, кексове, сладкарски изделия, десерти. В комбинация с други оцветители се използва за боядисване на ликьори. Максималното количество на веществото не трябва да надвишава 0,5 г/кг. Освен това, индиготинът намира широко приложение във фармацевтиката (за оцветяване на капсули и таблетки), в медицински тестове (при проверка работата на бъбреците), в козметиката (в производството на балсами за коса), в текстилната промишленост (за боядисване на вълна, коприна и памук), използва се за направата на мастила.
Въздействие върху човека
Е 132 влияе неблагоприятно върху човешкия организъм, защото предизвиква, преди всичко, алергични реакции и задух. Ако се наруши технологичния процес, веществото въздейства негативно като причинява дискомфорт, гадене, нарушена сърдечна дейност.
Съществува мнение, че индигокарминът е канцероген, но тестовете, проведени върху плъхове, не потвърждават това. Веществото се добавяло към храната на животните (2г/кг), след което мутация не се наблюдава. Затова, добавката е разрешена за използване в много страни, но в малки количества.
Коментари към E132 - Индиготин, индигокармин (Indigotine, Indigo carmine)