Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост

Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост

от 30 авг 2016г., обновено на 13 май 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Лактозата (млечната захар) е органично химично съединение, което се отнася към групата на въглехидратите дизахариди. Тоест тя се състои от два прости захари, които представляват минимални структурни единици. Всеки сложен въглехидрат (нишесте, лактоза, целулоза) се разпада на монозахариди, абсорбиращи се в кръвта и използващи се за различни нужди от организма. Тъй като лактозата се състои от два монозахарида (глюкоза и галактоза), то при попадането й в човешкото тяло под въздействието на ензима лактаза се разгражда до глюкоза и галактоза. Попадайки в червата, лактозата допринася за абсорбирането и максималното усвояване на калция.

Човешкото мляко съдържа 7,2% лактоза (само 4,7% от лактозата в кравето мляко), което осигурява до 50% от енергийните нужди на кърмачето (кравето мляко осигурява до 30% от енергията, нужна на новороденото).

Въпреки че глюкозата може да се намери в няколко вида храни, лактозата е единственият източник на галактоза. Галактозата има различни биологични функции и служи за неврални и имунологични процеси. Галактозата е съставна част на някои макромолекули (цереброзиди, ганглиозиди и мукопротеини), които са важни съставни части на мембраната на нервните клетки. Тя е компонент и на молекулите, присъстващи в кръвните клетки, които определят кръвните групи - А,Б,0.

Ползи на лактозата

чаша прясно мляко

Лактозата е необходим компонент за синтезирането на различни вещества, които дават вискозност на слюнката.

Според по-нови проучвания, млечната захар може да има роля в усвояването на калция и други минерали, като мед и цинк, особено в ранна детска възраст. Ако не се храносмила в тънките черва, лактозата може да се използва от чревната микробиота (популация от микроорганизми, които живеят в храносмилателния тракт на човека) като хранително вещество (пребиотик). Лактозата е субстрат за размножаването и развитието на лактобацили и бифидобактерии. Когато последните две са в норма, те са основата на нормална чревна микрофлора. С други думи, лактозата е необходима за профилактика и лечение на различни дисбактериози и има важна роля в противодействието на свързания със стареенето спад на някои имунни функции.

Освен това, тя действа благоприятно върху развитието на централната нервна система при децата и е мощен имуностимулатор на същата система при възрастните.

Лактозата е и добро профилактично средство срещу развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Храни, източници на лактоза

лактоза, млечни продукти

Веществото попада в храните по два начина - естествен и изкуствен. При естествения млечната захар е просто част от състава на продукта, а по изкуствен път се добавя в храните в процеса на производството им.

Като естествен компонент лактозата се съдържа в:

  • пълномаслените и сухите млека;
  • пълномаслената и сухата млечна суроватка;
  • сирената;
  • заквасената сметана;
  • киселото мляко;
  • кравето масло;
  • кумисът;
  • изварата и други.

Изкуствено се добавя при производството на:

  • колбаси, кренвирши и шунка;
  • сладка, мармалади, конфитюри;
  • супи за бързо приготвяне;
  • хляб и печива от маслено тесто; галета;
  • сладолед, крекери и бисквити;
  • пандишпаново тесто и изделия от него (торти, сладкиши и други);
  • готови сосове (кетчуп, майонеза, горица);
  • кондензирано мляко, сметана за кафе;
  • пакетирани подправки (например, за картофи, за риба, за пиле, за месо и т.н); разтворими кубчета бульон;
  • шоколад и шоколадова глазура, какао на прах;
  • смучещи бонбони, дъвки;
  • биологически активни добавки (БАД);
  • полуфабрикати за приготвянето на понички, пудинги и други.

Лактоза не съдържат следните продукти:

  • плодове и зеленчуци;
  • мед;
  • кафе и чай;
  • растителни мазнини;
  • ориз;
  • макарони;
  • напитки и храни на основата на соя (например, соево мляко, соево месо, соево сирене);
  • сурови меса и риба; яйца; бобови и зърнени култури (царевица, елда, пшеница);
  • сокове от плодове и зеленчуци;
  • ядки;
  • натурални алкохолни напитки (като вино, бира и други).

Какво представлява лактозната непоносимост?

Някои хора имат непоносимост към лактоза. Това е състояние, при което човешкия организъм не може да храносмели дизахарида, което води до чревен дискомфорт. Симптомите обикновено се проявяват 30-40 минути след консумация на продукта, съдържащ млечната захар. Признаците са:

  • диария;
  • повръщане (рядко се среща);
  • схващащи стомашни болки (спазми и колики);
  • подуване на корема вследствие на засилено образуване на газове (метеоризъм).

Важно е да се знае, че това не е болест, а състояние и не вреди на здравето. Не трябва да се бърка алергията към протеина на кравето мляко с лактозната непоносимост, това са две различни състояния.

Лактозната непоносимост при кърмачета може да се прояви във вид на запек или чести полутечни зелени изхождания. След като се нахрани бебето то може да бъде неспокойно и да плаче.

На генетично ниво генът, кодиращ лактазата (LCT), става нормално активен с възрастта. При някои хора производството на лактаза в червата се поддържа и те запазват способността да усвояват лактозата след ранна детска възраст, докато други губят тази способност и могат да изпитат чревен дискомфорт по отношение на количеството лактоза, която консумират.

Лактозната непоносимост може да бъде подобрена при:

  • ежедневна консумация на малки количества храни, съдържащи лактоза;

  • включване на съдържащи лактоза храни като част от храненето;

  • пиене на напитки, съдържащи лактоза (или мляко) с храната.

Какви са здравните последици от малабсорбцията и непоносимостта към лактоза?

Лактозната малабсорбция и непоносимостта към лактоза могат да влошат качеството на живот, но нямат пряко последствие за здравето на човек. Непоносимостта към лактоза е една от причините за ограничаване или избягване на млечна храна. Следователно, единствените последици за здравето идват от недостига на хранителни вещества, поради избягването на млечни продукти. Последиците могат да бъдат нисък прием на калций, при който може да се наруши поддържането на костите и зъбите здрави. За да се постигне необходимият за деня прием на калций от хора с лактозна малабсорбция, се препоръчва да се консумират други форми на млечни продукти като сирена с ниско съдържание на лактоза или такива, несъдържащи този дизахарид (чедър, моцарела и други) и кисело мляко с живи бактерии, които подобряват храносмилането на съдържащите се в киселото малко млечна захар.

Какво представлява лактозната малабсорбция?

Лактозната малабсорбция се характеризира със затруднено храносмилане от човешкия организъм на намиращата се в млякото и млечните храни лактоза. Засяга много хора в света. Дължи се на нормалното намаляване на активността на лактазата - ензимът, който превръща лактозата в глюкоза и галактоза, тоест в по-прости захари, използвани от тялото за енергия и различни функции. Лактозната малабсорбция се появява след отбиването на кърмачето, когато активността на лактазата започва естествено да намалява.

За повечето хора лактозната малабсорбция не предизвиква симптоми или те са много малко. Това състояние варира между различните популации и зависи от това дали млечните продукти се консумират на зряла възраст. Спадът на лактазната активност е често срещан при хора от Азия, Африка, Южна Америка, Южна Европа и Австралия, отколкото при хора от Северна Европа (Скандинавия, Британските острови и Германия).

Какво представлява алергията към лактоза?

прясно мляко

При алергия към краве мляко имунната система реагира, проявявайки свръхчувствителност към на един или повече протеини, съдържащи се в кравето мляко (например към казеините и суроватъчните протеини). Симптомите включват копривна треска, подуване, гадене и хрипове и могат да възникнат в рамките на един час и дори до 72 часа след пиене на краве мляко.

Непоносимостта към лактоза е свързана с млечната захар, която не е млечен протеин, а вид захар, намираща се в млякото и млечните продукти. При това състояние не се засяга имунната система.

Хората, страдащи от алергия към краве мляко, трябва да избягват консумацията на мляко и млечни храни, докато хората с непоносимост към лактоза могат да ги приемат в малки количества.

Източник:

worldgastroenterology.org; healthstandnutrition.com
Снимки: freepik.com; pixabay.com

Още по темата:
  • Галактозата като основен въглехидрат: същност, необходимост и основни хранителни източници Галактозата като основен въглехидрат: същност, необходимост и основни хранителни източници
  • Какво е захарозата и как влияе при диабет Какво е захарозата и как влияе при диабет
  • Малтоза (малцова захар) Малтоза (малцова захар)
  • Монозахариди Монозахариди
5.0/5 3 оценки

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

ФРИЗОЛАК 2 ПРЕХОДНО МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА 6+ месеца 400 г
23.80лв.

ФРИЗОЛАК 2 ПРЕХОДНО МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА 6+ месеца 400 г

НАН - 3 12+ месеца 400 г НЕСТЛЕ
27.00лв.

НАН - 3 12+ месеца 400 г НЕСТЛЕ

ПРЕ-НАН 400 г НЕСТЛЕ
35.20лв.

ПРЕ-НАН 400 г НЕСТЛЕ

НАН 3 КОМФОРТИС 12+ месеца 800 г НЕСТЛЕ
46.00лв.

НАН 3 КОМФОРТИС 12+ месеца 800 г НЕСТЛЕ

ХИП КОМБИОТИК 1 НА 350 г
35.40лв.

ХИП КОМБИОТИК 1 НА 350 г

АПТАМИЛ 2 ПРОНУТРА 800 г
61.40лв.

АПТАМИЛ 2 ПРОНУТРА 800 г

Коментари към Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
    www.framar.bg 
    на 16 June 2025 в 06:47
    Коментирайте "Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Въглехидрати
  • Какво е скир, състав и ползи за организма
  • 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
  • Опасни взаимодействия между храни и лекарства
  • Ацидофилно мляко - ползи и вреди
  • Ползи и вреди на прясното краве мляко
  • Полезно ли е прясното мляко за децата
  • Какво е захарозата и как влияе при диабет
  • Обмяна на въглехидратите
  • Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
  • Малтоза (малцова захар)
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 2 дни, 14 часа и 30 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 2 дни, 21 часа и 31 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Latest Temu Discount Code $100 off [acp856709] For The USA & Canada

преди 4 часа и 33 мин.

Maximize Savings With [acp856709] Temu Coupon Code $100 Off

преди 4 часа и 34 мин.

Temu Coupon Code $100 Off [acp856709] + 30% Discount For New Users

преди 4 часа и 36 мин.

$100 Off Temu Coupon Code [acp856709] For New & Existing Users

преди 4 часа и 37 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

УЕЙТ МЕНИДЖЪР ДРИНК МИКС С ПЛОДОВ ВКУС прах 170.7 г NATURE'S WAY

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах НЕОВКУСЕН 395г

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах ПОРТОКАЛ 395г

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах ЯБЪЛКОВ СОК 395г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ПРАСКОВА прах 300 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФЛОРАЖИН ИНТИМЕН ТЕЧЕН САПУН 200 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 17:51:49

ФЛОРАЖИН ИНТИМЕН ТЕЧЕН САПУН 200 мл

Коментар на: Мая от 13 юни 2025г. в 17:37:22

БЕТАЗОНТРИО 0,500 мг/г + 10 мг/г + 1 мг/г крем 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 17:06:36

ТАБЕКС таблетки 1.5 мг * 100 СОФАРМА

Коментар на: Aurischo от 13 юни 2025г. в 15:00:47

ЛАВАНДУЛОВ СПИРТ 100 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 14:51:45
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival