Сос Морне от сирена и мляко

Необходими продукти:
1 литър прясно мляко
50 грама пармезан
50 грама ементал
3 супени лъжици брашно
4 супени лъжици масло
настъргано индийско орехче на върха на ножа
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в подходящ съд, добавете брашното и запържете на слаб огън, като разбърквате периодично, докато се получи златист цвят (около 3 минути).
След това постепенно налейте прясното мляко и разбърквайте енергично с тел за разбиване на яйца, за да не се образуват бучки.
Когато сместа заври, подправете със сол на вкус и индийско орехче. Оставете соса да се приготвя в продължение на 5 - 7 минути или до сгъстяване. Не забравяйте да разбърквате.
Настържете сирената ситно и ги добавете постепенно към млечната смес, след като я свалите от котлона.
Разбърквайте, докато сирената се разтопят напълно.
Апетитният сос е готов. Поднася се топъл и е подходящо допълнение към печени патладжани, всякакви ястия от зеленчуци, към макарони с кашкавал и шунка също.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
АРОМАНДИСЕ ЯПОНСКИ КЪРИ СОС 90 г
НовАРОМАНДИСЕ СОС ТАЙ С КЪРИ 90 г
НовНАН 1 H.A. 400 г НЕСТЛЕ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Млечни и сметанови сосове
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Сос от сирена с прясно мляко и лук
- Шоколадово-млечен ликьор
- Мляко без лактоза – същност и хранителен състав
- Огретен от тиквички с пармезан и яйчена заливка
- Хрупкави тиквички на фурна с чесън и пармезан
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
Коментари към Сос Морне от сирена и мляко