Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
Млякото е една от най-често консумираните храни и въпреки че през последните години ядковите млека стават все по-предпочитани, мнозина продължават да си купуват животински млечни продукти. Едно от най-полезните, което несъмнено може да се конкурира с повечето продукти на пазара, е козето мляко. Въпреки специфичния си вкус, който не допада на всички, млечният продукт има редица ползи за здравето, дължащи се на множеството хранителни вещества, сред които магнезий, желязо, фосфор, витамин С и други.
Хранителен състав на козето мляко
Въпреки че не е много популярно в западния свят, козето мляко всъщност е една от най-широко консумираните млечни напитки в останалата чат на света. Това, разбира се, има своето напълно логично основание, а именно богатият хранителен състав. Една чаша (около 244 грама) козе мляко съдържа приблизително:
- калории: 168;
- мазнини: 10 грама;
- протеин: 9 грама;
- натрий: 122 милиграма;
- въглехидрати: 11 грама;
- белтъчини: 9 грама;
- селен: 3,4 микрограма (5% от препоръчителния дневен прием);
- калий: 498 грама (14% от ПДП);
- фосфор: 271 милиграма (27% от ПДП);
- калций: 327 милиграма (33% от ПДП);
- магнезий: 34,2 милиграма (9% от ПДП);
- рибофлавин: 0,3 милиграма (20% от ПДП);
- тиамин: 0,1 милиграма (8% от ПДП);
- пантотенова киселина: 0,8 милиграма (8% от ПДП);
- витамин А: 483 международни единици (10% от ПДП);
- витамин D: 29,3 международни единици (7% от ПДП).
- витамин В6: 0,1 милиграма (6% от ПДП);
- мед: 0,1 милиграма (6% от ПДП);
- витамин С: 3,2 милиграма (5% от ПДП).
>>> Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
Ползи за здравето от козето мляко
Козето мляко съдържа голямо количество витамини, минерали и полезни хранителни вещества, които подпомагат не една или две системи в човешкото тяло.
Поддържа здравето на сърцето
Козето мляко съдържа антиоксиданти, които са способни да инхибират липопротеините с ниска плътност, познати още като „лош“ холестерол. Също така млечният продукт е богат на средноверижни триглицериди, мононаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини, които могат да бъдат изключително полезни при заболявания, свързани със сърцето. Наличието на всички тези съединения може да предотврати сърдечни заболявания като инфаркт, атеросклероза и инсулт.
Повишава имунитета
Селенът е едно от ключовите хранителни вещества, които играят съществена роля в правилното функциониране на имунната система. Тъй като е богато на мощния антиоксидант, козето мляко действа като стимулатор на имунитета, което пък от своя страна осигурява ефективна защита срещу различни болести и инфекции.
Скорошни проучвания показват, че козето мляко може да има имуномодулиращи ефекти както при животни, така и при хора. Въпреки тези открития обаче са необходими още изследвания, за да бъде потвърдено благоприятното въздействие на млечния продукт върху имунната система.
Действа като пребиотик
Козето мляко съдържа добро количество олигозахариди (въглехидрати), които действат като пребиотик, подобрявайки здравето на храносмилателната система. Те насърчават бифидобактериите (добрите бактерии) в червата, което може да е от полза за други дейности като стимулиране на имунитета, предотвратяване на инфекции, борба с рака, понижаване на холестерола и подобряване на лошото храносмилане.
Притежава противоракови свойства
Козето мляко съдържа високи нива на конюгирана линолова киселина (CLA), за която се предполага, че може да има противоракови свойства при животински модели и човешки ракови клетки. Механизмът на CLA за инхибиране на растежа на рака все още не е напълно разбран и са необходими повече изследвания. Въпреки това антиоксидантният ефект на козето мляко може да е от полза в борбата с рака.
Поддържа здравето на костите и ставите
В натуропатията – вид алтернативна медицина, базирана на използването на органични продукти като средство за лечение, вместо лекарства – кравите са определяни като животни, осигуряващи калций, а козите – животни, които предоставят биоорганичен натрий. Биоорганичният натрий е ключов елемент, който поддържа здравето на ставите. Освен това козето мляко осигурява големи количества калций, фосфор, калий и витамини В2 и В12, които оказват благоприятно въздействие върху костите.
Подпомага контрола на кръвната захар
Скорошно проучване установява, че кефирът, направен от козе и соево мляко, може да подобри състоянието на бета-клетките, намиращи се панкреаса, да намали нивата на кръвната захар и да прояви антидиабетичен ефект. Следователно козето мляко може да бъде полезно за хората с диабет. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се потвърди ефективността на млечния продукт.
Насърчава сияещата кожа
Мастните киселини и триглицерите, съдържащи се в козето мляко, не само поддържат здравето на вътрешните органи, но и помагат кожата да изглежда сияеща и здрава. Козето мляко има също високи нива на витамин А, за който е доказано, че може да изравни тена, да се бори с акнето и да подобри цялостното здраве на кожата. Междувременно млечната киселина помага тялото да се отърве от мъртвите кожни клетки и насърчава гладкостта и плътността на кожата.
Рискове и странични ефекти
Въпреки че козето мляко е здравословно и питателно, има няколко недостатъка, които също трябва да се имат предвид. Всъщност някои от най-често срещаните странични ефекти от козето мляко включват храносмилателни проблеми като газове или подуване на корема. Това се дължи на лактозата, чието количество е по-малко от това в кравето мляко, но все пак може да причини проблеми при хора с тежка лактозна непоносимост.
Както при всичко, най-добре е да се започне с малко количество и да се увеличава постепенно, за да се оцени поносимостта към млечния продукт. При наличието на отрицателни странични ефекти е препоръчително да се намали приема на козе мляко до отшумяване на симптомите.
Трябва да се има предвид също, че козето мляко не е подходящо за хората, които следват специфични диети, изключващи млечни и животински продукти.
- Goat Milk Benefits Are Superior to Cow Milk: https://draxe.com/nutrition/goat-milk/
- Goat Milk: Uses, Benefits, Side Effects By Dr. Rajeev Singh: https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-goat-milk/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАКТАНА БИО ПРЕХОДНО КОЗЕ МЛЯКО 2 6+ месеца 400 г
НУК NATURE SENSE TEMPERATURE CONTROL ШИШЕ СЪС СИЛИКОНОВ БИБЕРОН 6-18 месеца размер M 260 мл
МАТИСЪН СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН SPORT ВКУС ВАНИЛИЯ прах 450 г MT2846
НовАПТАМИЛ 1 ПРОНУТРА 800 г
АПТАМИЛ 3 ПРОНУТРА 400 г
ЛАКТАНА БИО КИНДЕР ОТ 12 месец 500 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
- Вредна ли е лактозата?
- Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
- Диета с избягване на млечни продукти
- Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
Коментари към Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти