Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Храни, които понижават кръвното налягане

Храни, които понижават кръвното налягане

Храни, които понижават кръвното налягане - изображение

"Silent killer" или "Тихият убиец" е наименованието, с което е наричан един от най-разпространените здравословни проблеми днес - хипертонията или повишено кръвно налягане. И това не е случайно, тъй като ясни симптоми няма и заболяването протича почти незабелязано. Просто човек веднъж отива на лекар и му диагностицират проблеми на сърдечно-съдовата система. В такъв момент е нормално всеки да започне да си задава въпроси от типа на как, откъде и защо... Отговорите са навсякъде около нас.


Храненето

По принцип, скоковете на кръвното налягане са нещо нормално и естествено. Човек попада в стресови ситуации, подложен е на тежки физически натоварвания, вълнува се... Всичко това води до повишаване на кръвното. Когато се отпуснем и заспиваме, то се понижава.

Съществуват обаче различни фактори (генетични и физиологични), които повишават риска от развитие на хипертония. Най-често това са наследственост и затлъстяване.

Известно е, че за поддържане на оптимални показатели на кръвното налягане се прибягва до използване на медикаменти, но хранителните продукти, които слагаме на трапезата си, също не са без значение. Необходимо е да знаем как влияят те върху този проблем.

Много учени се заемат с изготвянето на подходящо за страдащи от хипертония меню. Болшинството от специалистите твърди, че само един продукт едва ли е в състояние да повлияе стойностите на артериалното налягане, но точната комбинация между няколко би се справила напълно със задачата.

Най-известната и ефективна комбинация от храни, понижаващи кръвното налягане, лежи в основата на диетата, наречена "DASH" или Dietary Approaches to Stop Hypertension – хранителен подход към лечението на хипертония.

Основният й постулат е изключването от менюто на продукти с високо съдържание на мазнини и холестерол. Освен това, придържайки се към режима, е необходимо да не се консумират изобщо полуфабрикати и прекалено солена храна. Разбира се, храненето да се обогати на витамини, магнезий и калий.

  • Източници на калий са: стафиди, семена, домати, картофи, банани, ядки.
  • Магнезий се съдържа в броколите, спанака, стридите, зърнените и бобови култури.


Топ 7 на храни, понижаващи кръвното налягане, определени при разработването на диетата за хора, страдащи от хипертония, "DASH":

  • Целина: помага в борбата с хипертонията и излишното телесно тегло; в нея се съдържа веществото 3-N-бутил-фталид, което понижава артериалното налягане и нормализира кръвообращението;

целина

Снимка: gastronom.ru

  • Обезмаслено мляко: източник е на калций и витамин Д. Изследвания, проведени от учени от Мичиганския университет, показват, че хората, които страдат от недостиг на калций, са в по-голяма степен застрашени от развитие на заболяването, отколкото останалите.

обезмаслено мляко

Снимка: zakvaska-ferment.ru

  • Чесън: той е истинска находка за всички пациенти; понижава нивото на холестерола в кръвта, който от своя страна допринася за повишаване на кръвното.

чесън

Снимка: edaplus.info

  • Черен шоколад: международното медицинско издание "JAMA" публикува материал, според който ежедневната консумация на малки количества черен шоколад възпрепятства повишаването на кръвното налягане.;

черен шоколад

Снимка: businessart.at

  • Риба: полиненаситените мастни киселини Омега-3, които се съдържат в рибата, освен всички познати действия, изпълняват и важна роля за нормализиране на кръвното налягане. Препоръчва се консумацията на сьомга или скумрия, които се изпичат във фурната или върху скара, или се приготвят на пара.

скумрия

Снимка: poleznenko.ru

  • Цвекло: През 2008 година в списание "Hypertension" са публикувани резултати от изследвания, доказващи, че 2 чаши сок от цвекло са в състояние да понижат кръвното налягане с 10 единици (mmHg). При това ефектът трае 24 часа, той се дължи на факта, че в растението се съдържа вещество, което повишава нивото на азотен оксид. Това от своя страна води до премахване на напрежението на кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.

цвекло

Снимка: sz-vikariatstvo.ru

  • Портокалов сок: 2 чаши сок от цитруса на ден са достатъчни за регулиране на завишените стойности.

 портокал

Снимка: aravot.am

Луи Игнаро - фармаколог и лауреат на Нобелова награда за медицина през 2008 година - твърди, че при хипертония е важно да се консумират продукти, богати на L-Аргинин и L-цитрулин. Тези вещества се съдържат в бадемите, пъпеша, фъстъците, соята и орехите. Основната им задача е да пречистят артериите.

бадем

Снимка: prodgid.ru

Още начини за понижаване на кръвното:

1. Изключете от менюто си следните продукти:

  • фаст фууда - това е прекалено мазна, солена или сладка храна, чиято консумация води до отпадналост, сънливост и хипертония;
  • алкохол - пагубното му действие върху черния дроб и повишаване нивото на свободните радикали в организма са сигурни дори и при умерен прием;
  • напитки, съдържащи кофеин - те действат като стимулатор, ускорявайки пулса и сърцебиенето.

2. Спрете тютюнопушенето - никотинът също е стимулатор.

3. Разхождайте се по-често навън - особено след тежък работен ден разходките отпускат и подобряват общото състояние на организма.

4. Усмихвайте се, слушайте любима музика, гледайте предпочитани филми и мислете позитивно!


По статията работи: Радостина Райчева
Източник и заглавна снимка: edaplus.info

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниЗдравни проблемиСнимкиМедицински изследванияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаАлтернативна медицинаТестовеИсторияХранене при...ПсихологияОрганизацииКлинични пътеки