Червено цвекло - хранителен състав, полезни свойства и вреди

Цвеклото е кореноплоден зеленчук, принадлежащ към семейство Щирови, чиято история датира от древни времена. Зеленчукът е източник на захароза и затова е добра алтернатива за тропическата захарна тръстика. Използва се като лечебно растение и като оцветител за храни.
Хранителен състав на цвеклото
В 100 грама цвекло се съдържат:
- 44 калории;
- 1,7 грама протеин;
- 0,3 грама мазнини;
- 2 грама фибри;
- Витамин C - 6% от дневната потребност*
- Фолиева киселина - 20%*
- Витамин B6 - 3%*
- Магнезий - 6%*
- Калий - 9%*
- Фосфор - 4%*
- Манган - 16%*
- Желязо - 4%*
Червеното цвекло съдържа растителните съединения - неорганични нитрати и пигменти, които са полезни за здравето.
Здравни ползи на цвеклото
Обикновеното цвекло е уникален лечебен продукт. Червеният му цвят се дължи на бетаина, който намалява нивото токсичната аминокиселина (хомоцистеин), предизвикващ заболявания на сърдечно-съдовата система. Полезните му свойства се запазват, както в суров, така и в сварен вид, при това за дълъг период. Още от древността се използва за лечение на инфекциозни, кожни заболявания; също при заболявания на кръвта (в това число при желязодефицитна анемия). По съдържание на желязо, се нарежда на второ място след чесъна, а по съдържание на йод – пред него стоят само водораслите. Червеното цвекло насища организма с полезни вещества и има силни антиоксидантни свойства. То помага на жените по време на менструация, а при мъжете стимулира мускулната и половата активност, на децата помага при алергии.
Сокът от цвекло е изключително полезен. Той лекува заболявания на щитовидната жлеза, възпрепятства образуването на тромби, възстановява чревната микрофлора и повишава защитните сили на организма. Макар и много полезен, не се приема често, защото не е особено приятен на вкус. Поради тази причина се смесва с други сокове, за да се подобрят вкусовите качества. Сокът от червения зеленчук е добре да се държи 2 часа в хладилник преди употреба, защото в него се съдържат летливи съединения, които предизвикват неприятни усещания, гадене, слабост.
В народната медицина се използва: при хипертония, ангина, анемия, мастопатия, при климактериум и разтройства на менструалния цикъл.
Ето и някои от най-важните полезни свойства на цвеклото:
1. Богат източник на хранителни вещества
Цвеклото има най-високо съдържание на захар от всички зеленчуци, но пък има малко калории и холестерол. Зеленчукът е богат на витамини, минерали и органични съединения като каротеноиди, лутеин или зеаксантин, глицин, бетаин, фибри и витамин C. В допълнение към тях съдържа и важни минерали като магнезий, желязо, мед и фосфор, чиято роля е регулиране на важни процеси в човешкото тяло.
2. Поддържа кръвното налягане
Зеленчукът съдържа естествени нитрати, които се превръщат в азотен оксид в човешкото тяло, който помага за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв и намалява кръвното налягане. Сокът от цвекло е изключително полезен в това отношение, поради способността си да понижава кръвното налягане в рамките на няколко часа.
Нивата на нитратите в кръвта остават повишени за около 6 часа след консумация. Следователно, червеният зеленчук има само временен ефект върху кръвното налягане и е необходима редовна консумация за дългосрочно понижаване на кръвното налягане.
3. Подобрява физическата активност
Често се използва като храна за спортисти, поради съдържанието на нитрати, които имат свойствата да повишават атлетичните показатели. Изглежда, че нитратите влияят на физическата ефективност чрез подобряване на ефективността на митохондриите, които са отговорни за производството на енергия в клетките.
Важно е да се отбележи, че нивата на нитратите в кръвта достигат максимум за 2-3 часа. Ето защо, за да се увеличи максимално потенциала на човек, най-добре е да консумира цвекло 2–3 часа преди тренировка или състезание.
4. Може да помогне в борбата с възпаленията
Хроничното възпаление е свързано с редица заболявания, като затлъстяване, сърдечни болести, чернодробни заболявания и рак. Цвеклото съдържа пигменти с противовъзпалителни свойства, наречени беталаини. Проучване при хора с остеоартрит установява, че беталаинови капсули, направени с екстракт от зеленчука, намаляват болката и дискомфорта, свързани със състоянието.
5. Подобрява храносмилането
Съдържа много витамини от група В и антиоксиданти, в него се среща и изключително редкият витамин U, който има противоалергично действие и помага за нормализирането работата на стомаха и храносмилателната система.
Фибрите са важна съставка в здравословната диета. Те са свързани с много здравни ползи, включително и подобрено храносмилане. Една чаша с цвекло, съдържаща 3,4 грама фибри, което прави зеленчука добър източник.
Фибрите не се храносмилат в стомаха, а се насочват към дебелото черво, където са храна за полезните бактерии. Това насърчава храносмилателната система и предотвратява състояния като запек, възпаления на червата и дивертикулит. Освен това фибрите са свързани с намален риск от хронични заболявания, като рак на дебелото черво, сърдечни заболявания и диабет тип 2.
Цвеклото е полезно, както варено, така и в сурово състояние. Вареният зеленчук притежава слабителен и диуретичен ефект. При хроничен запек, при заболявания на черния дроб и нарушено храносмилане е добре да се яде сварен кореноплодът.
6. Подобрява здравето на мозъка
Намаляването на кръвния поток и снабдяването с кислород в мозъка могат да допринесат за спад в умствената дейност и когнитивната функция с напредване на възрастта. Изследвания показват, че нитратите в цвеклото могат да подобрят умствената и когнитивна функция, като насърчат разширяването на кръвоносните съдове и по този начин да увеличат притока на кръв към мозъка и да забавят развитието на деменция. Високата концентрация на нитрати в сока от зеленчука подпомага този процес.
7. Помага при отслабване
Поради ниското си съдържание на калории и високо на вода, цвеклото спада към зеленчуците, помагащи за отслабване. Освен това в него има умерени количества протеини и фибри, които насърчават свалянето на тегло чрез намаляване на апетита и насърчаване чувството за пълнота, намалявайки общия прием на калории.
8. Поддържа здраво сърцето
Високите нива на триглицериди в тялото създават сериозни проблеми за сърцето. Консумацията на цвекло намалява триглицеридите и холестерола, като увеличава количеството на HDL (добрия) холестерол. Също така помага да се намали нивото на токсичната за сърцето аминокиселина хомоцистеин, поради съдържанието на бетаин в зеленчука. Развитието на състояния като атеросклероза, инфаркт и инсулт могат да бъдат предотвратени чрез консумация на зеленчука.
Витамин Р, който също се съдържа в кореноплода, влияе благоприятно на кръвоносната система, като повишава еластичността на кръвоносните съдове. Този, на пръв поглед, обикновен зеленчук, се оказва съкровищница от полезни минерали като цинк, силиций.
9. Намалява вродени дефекти
Цвеклото е богат източник на фолиева киселина (витамин B9), който помага за формирането на гръбначния стълб на бебето. Това прави зеленчука полезен към диетата на бременни жени. Дефицитът на фолиева киселина може да доведе до редица усложнения като дефекти в нервните тръби, което означава дефекти в мозъка, гръбначния стълб или гръбначния мозък на бебетата.
10. Помага за предотвратяване на рака
Цвеклото съдържа пигмента бетацианин, предотвратяващ растежа на раковите клетки. Предпазва от рак на дебелото черво, белите дробове и кожата. Нитратите се използват като консерванти в месото и консумацията им може да доведе до образуване на нитрозаминови съединения в организма, водещи до рак. Сокът от продукта помага за намаляване или задържане на клетъчните мутации, причинени от тези съединения.
Витамин C в червения зеленчук е мощен антиоксидант, защитаващ организма от свободните радикали и стимулиращ дейността на белите кръвни клетки. В зеленчука се съдържа и бета каротин, който помага за предотвратяване на рак на белия дроб.
Редовната му употреба премахва солите на тежките метали от организма.
11. Пречиства кръвта и черния дроб
Цвеклото съдържа беталаинови пигменти, поддържащи процеса на детоксикация в тялото, като пречиства кръвта и черния дроб. Съдържа и калций, бетаин, витамини от група В, желязо и антиоксиданти, които са много полезни за черния дроб. Също така помага и за разреждането на жлъчката, като по този начин позволява да се движи безпроблемно през черния дроб и не позволява да се упражнява никакъв натиск върху нея. Фибрите в кореноплода гарантират, че токсините са отстранени от черния дроб. Червеният зеленчук също съдържа цинк и мед, които са важни за защита на клетките на черния дроб.
12. Подобрява зрението
Бета каротинът, който се съдържа в цвеклото, помага за предотвратяване на катаракта - вид слепота, която засяга най-вече възрастни хора. Предотвратява и дегенерацията на макулата при възрастни хора. По този начин консумацията на зеленчука подпомага здравето на очите.
Използване в кулинарията
Цвеклото може да се консумира сурово, печено, варено, на пара или мариновано. Може да се закупи предварително сготвено или консервирано. Ето и няколко идеи как да добавите и приготвите цвеклото в диетата си:
- салата от цвекло;
- сок от цвекло;
- дип от цвекло с кисело мляко;
- хумус от цвекло;
- сгответе листата от цвеклото по същия начин както спанак.
Противопоказания
Цвеклото е безопасно за консумация от повечето хора, когато се приема в умерени количества. Въпреки това, то може да причини вреди на някои хора. Beeturia е състояние, при което се оцветява урината в червен или розов цвят след консумация на цвекло или храни, оцветени с екстракт от зеленчука или пигменти от него. Цветът се причинява от екскрецията на беталанови пигменти като бетанин. Зеленчукът е богат източник на оксалати и прекомерната му консумация може да причини камъни в бъбреците. Рядко може да причини алергични реакции при някои хора - обриви, копривна треска, сърбеж, втрисане и треска. При хора, страдащи от стомашно-чревни проблеми, консумацията на кореноплода може да влоши ситуацията.
Независимо от полезните свойства, зеленчукът не трябва да се приема в суров вид при нарушения на стомашно–чревния тракт, защото хранителните влакна могат да предизвикат разтройство на стомаха. Внимателно да се използва от хора с ниско кръвно налягане, защото веществата, които се съдържат го понижават допълнително. Не трябва да се консумира сок от цвекло при пикочно–каменна болест, тъй като в него има голямо количество оксалова киселина, образуваща не добре разтварящи се съединения в организма. При диабет също трябва да се приема внимателно, заради високото съдържание на захароза.
healthline.com; webmd.com; lybrate.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 86.5 мл. |
Белтък | 1.7 гр. |
Мазнини | 0.3 гр. |
Въглехидрати | 10.8 гр. |
Калории | 44 кал. |
Витамини и минерали
калий, магнезий, мед, цинк, силиций |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИ-ШЕЙП ВИ-СТОРМ ЛЕДЖЪНД 360 г
НУТРАВИТА СУПЕР ГРИЙНС КОМПЛЕКС 210 г
НовНЕЙЧЪРС ПЛЮС АНИМАЛ ПАРАД МИКС ОТ ЗЕЛЕНИ ХРАНИ таблетки * 90
АРТЕМИС БИО ЧАЙ ОТ СВЕЖИ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ филтър * 15
ПРОМОМАТИСЪН БИО ЛАТЕ ОТ ЦВЕКЛО С ДЖИНДЖИФИЛ КАКАО 160 г
НЕЙЧЪРС ПЛЮС ХЕМА ПЛЕКС капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Как червеното цвекло помага на здравето
- Отстранете камъните в жлъчката със сок от цвекло
- Боядисайте косата си червена с домашна боя
- Пречистете черния си дроб със сок от червено цвекло
- Червено цвекло
- Червеното цвекло - природно средство срещу запек
- Сок от червено цвекло срещу анемия
- Боядисайте старата покривка с натурални багрила
- Салата от моркови, цвекло и целина
- Салата от цвекло, рукола и козе сирене
Коментари към Червено цвекло - хранителен състав, полезни свойства и вреди